Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Masters startuje s Woodsem i Schefflerem. Ženský profesionální turnaj je ale stále v nedohlednu

V americké Georgii začíná 88. ročník nejprestižnějšího mužského golfového turnaje. Letošního Masters se účastní osmdesát devět hráčů včetně pětinásobného vítěze Tigera Woodse. Ženskou amatérskou soutěž, která se koná před slavným majorem, vyhrála vůbec poprvé evropská golfistka: Britka Lottie Woadová. A právě její vítězství znovu poukázalo na absenci "plnohodnotného" ženského Masters. Přímý přenos z předprogramu Masters – Par 3 Contest sledujte od 21:00 na ČT sport a ČT sport Plus. 

Golfistka Lottie Woadová
zdroj: ČTK / Profimedia

První úplný dubnový týden patří každoročně golfovému Masters. Augusta National Golf Club letos přivítá na osmnácti jamkách osmdesát čtyři profesionálů a pět amatérů. Mezi nimi nechybí světová jednička Američan Scottie Scheffler, rekordman Dustin Johnson, Tiger Woods nebo obhájce titulu a držitel slavného zeleného saka, Španěl Jon Rahm.

"Návrat v roli šampiona je jiný, bude to speciální týden. Ale hlavním cílem je pokusit se zapamatovat si, že jste tam, abyste to znovu vyhráli. Budu si užívat každý kousek výhod šampiona, aniž bych ztratil ze zřetele, o co se snažím," uvedl loňský vítěz. 

Před hlavní mužskou soutěží se již konala soutěž pro děti i ženský amatérský turnaj. Pátý ročník Augusta National Women's Amateur ovládla Britka Lottie Woadová, která zvítězila před domácí Bailey Shoemakerovou a stala se tím první Evropankou, která titul získala. Po jejím vítězství se ale opět otevřelo jedno velké golfové téma: tedy absence ženského Masters, které na okruhu stále nenajdeme.

Ženské golfové hnutí

Na to, že neexistuje ženský turnaj Masters, je poukazováno dlouhodobě. Již v roce 2003 dokonce proběhl protest vůči tomuto faktu a Martha Burková, tehdejší předsedkyně Národní rady ženských organizací, zaslala svůj slavný dopis, ve kterém poukazovala na absenci žen v Augusta National.

Změny – alespoň částečné – se dočkala až po devíti letech. V roce 2012 byly do řad pořádajího klubu přijaty vůbec první členky. Následným krokem bylo ustanovení amatérského turnaje golfistek, který současný předseda klubu Fred Ridley představil před šesti lety. "Prostě jsem cítil, že je čas to udělat. Mám tři dcery a všechny milují golf. Nejsou moc dobré hráčky, ale hru milují. Vím, že z toho budou nadšené," řekl tehdy. 

Tiger Woods a Will Zalatoris při tréninkovém kole Masters
zdroj: USA TODAY Sports autor: Kyle Terada

I přes tento pokrok ale mnohým stále chybí ženské Masters. "Právě Augusta může dá ženskému elitnímu golfu platformu. Je zvláštní, že nedošlo k žádné společné výzvě k uskutečnění Women's Masters. Stejně tak je zvláštní, že členky klubu včetně (bývalé švédské golfistky) Anniky Sörenstamové nepoužily svůj profil a hlas k volání po takové příležitosti," napsal v deníku Guardian novinář Ewan Murray.

Proti vyrovnání rozdílů mezi hráčkami a hráči se staví tradice klubu, krátká členská sezona nebo odkaz zakladatele Bobbyho Jonese. A mnoho nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít k zásadní změně.

Předseda pořádajícího klubu Ridley byl letos v lednu také kritizován za to, že uvítal možnost startu Ángela Cabrery. Šampion z roku 2009 byl totiž odsouzen za domácí násilí, kterého se dopustil vůči dvěma bývalým přítelkyním, a strávil třicet měsíců ve vězení. Letošního ročníku se ale nakonec nezúčastní.

Program vysílání ČT sport a ČT sport Plus:

středa 10. 4., 21:00: Par 3 Contest
čtvrtek 11. 4., 21:00: 1. kolo
pátek 12. 4., 21:00: 2. kolo
sobota 13. 4., 21:00: 3. kolo
neděle 14. 4., 20:00: 4. kolo

Woods až druhý

První ročník turnaje v Augustě se odehrál již v roce 1934 a jeho vítězem se stal Američan Horton Smith. Přestože myšlenka na název Masters přišla hned v počátcích, zakladateli a amatérskému golfovému šampionovi Bobbymu Jonesovi se zdála příliš troufalá, a proto ji využil až o pět let později.

Nejúspěšnějším golfistou turnaje je šestinásobný vítěz Jack Nicklaus, až na druhém místě historických statistik se nachází nejúspěšnější hráč jednadvacátého století Tiger Woods, který zelené sako oblékl pětkrát. Přidat šestý triumf a vyrovnat se svému krajanovi může letos, ovšem po letitých zdravotních i psychických problémech se mezi favority rozhodně řadit nemůže.

Zdroj
Guardian, Masters, New York Times, Wabe [Wabe]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články