Derby ukončily pěsti. Po semifinále Žabin a KP Brno se poprali manažeři

  16:30aktualizováno  18:26
Ošklivou tečku v podobě potyčky vrcholných představitelů obou soupeřících klubů dostalo brněnské derby v semifinále ligy basketbalistek mezi Žabinami a KP Tany Brno. Po úterním třetím zápase, v němž si Žabiny výhrou 75:56 zajistily postup do finále proti USK Praha, se do sebe pěstmi pustili generální manažeři Radek Šír ze Žabin a Richard Foltýn z KP Brno. Vedení soutěže si zatím mapuje jejich stanoviska.
Zápasy svého celku manažer královopolských basketbalistek Richard Foltýn velmi...

Zápasy svého celku manažer královopolských basketbalistek Richard Foltýn velmi prožívá. (duben 2024) | foto: KP Tany Brno

Generální manažer Královopolanek Richard Foltýn chtěl po utkání vyčinit rozhodčím, když jim hodně nahlas a důrazně předhazoval desetiminutovou pauzu v první čtvrtině, kdy sudí řešili problém s odpočtem času na útok, signalizovaný nad koši.

Spílal jim také za řešení kauzy „ulétnuté“ paličky jednoho z bubeníků hostí, jemuž tlukadlo během zahrávání trestných hodů vyletělo z ruky na palubovku. Hlavní rozhodčí šel celou situaci možná až příliš horlivě řešit s pořadateli.

„Mému pětasedmdesátiletému otci, který má ruku v obvazu, a tak v ní nemá cit, se omylem vysmekla. Rozhodčí a Šír z toho dělali tyjátr, což mě naštvalo. Žádný úmysl v tom nebyl,“ podotkl Foltýn s tím, že ho rozčílilo i rozhodnutí arbitrů neumožnit střídajícím hráčkám se rozcvičit.

Basketbalistky Žabin se radují z postupu do finále na úkor KP Tany Brno, za nimi začíná bitka manažerů obou celků. (9. dubna 2024)

Když vyhlášený bouřlivák nepřestával se svojí litanií zejména na účet rozhodčího Martina Kučírka, do situace vstoupil generální manažer domácích Žabin Radek Šír, který chtěl zřejmě zklidnit emoce tím, že svého křičícího oponenta odtlačí alespoň z pohledu diváckých tribun do chodby za střídačkami. Místo toho v koridoru spojujícím halu a zázemí začaly už pouze před zraky novinářů, časoměřičského stolku, rozhodčích i obou laviček létat rány pažemi a s nimi Šírovy brýle.

„Chytil jsem ho a říkal mu po dobrém, ať na to kašle a jde pryč. On se mi ale vytrhl, oběhl lavičky a začal znovu křičet na rozhodčí. Já ho objal a tlačil pryč, on se mi ale zase vycukl a dal mi pěstí do obličeje,“ popsal situaci Šír.

„Když už mě zatáhli do průchodu a strkali do mě, tak jsem se naštval a bránil se. Že jsem trefil pana Šíra do brýlí, to tak bylo. Oni to řešit nechtějí, já to také nechci řešit. Nechme to být,“ komentoval situaci Foltýn.

Incident ale eskaloval, podle Foltýna se do konfliktu zapojilo několik dalších mužů ze strany Žabin. Během pozápasových rozhovorů celou nepříjemnost řešil i místopředseda a hlavní mecenáš domácího klubu Jiří Hamza, když dalšího z funkcionářů soupeře upozorňoval, že si má jít stále rozlíceného Foltýna „jít uklidnit“. Po utkání však celý exces bagatelizoval. „V zápisu nic takového nebude,“ řekl stroze.

Brno uvidí derby. Rivalita je jen pro novináře, říká trenér Bobrovský

Komisař utkání ani rozhodčí do zápisu skutečně celou situaci nezanesli, byť k incidentu došlo ještě před oficiálním koncem zápasu, za který je považován okamžik podpisu zápisu o utkání rozhodčími.

„Ten jsme ještě včera odesílali ligovému vedení a v něm nic není. Rozhodčí však mají ještě nějakou interní komunikaci, ve které se to může řešit,“ potvrdil Šír den po incidentu, že vedení soutěže nemá zatím důvod celou situaci zkoumat, protože o ní oficiálně neví.

Finále má opět stejné obsazení

Stejné soupeřky jako v minulých dvou sezonách se o titul v lize basketbalistek utkají i letos. Obhájkyně titulu USK Praha nastoupí proti Žabinám. Série začne 20. dubna v Praze. O bronz se poperou KP Tany Brno a Hradec Králové.

„Samozřejmě jsem se o nějakém nestandardním incidentu dozvěděl. Zahájil jsem zatím neoficiálně komunikaci mezi všemi a požádal každého o vyjádření,“ uvedl šéf basketbalové soutěže žen Jakub Večerka.

Proč rozhodčí celou situaci sami nezapsali do zápisu, se teprve dozví. „Ještě včera večer jsem se spojil s rozhodčími, ptal jsem se, zda nedošlo k jejich nějakému napadení či insultaci. Řekli mi, že ne. Na základě dnešních informací jsem však poprosil všechny aktéry, aby mi přesto situaci popsali ze svého pohledu. Může se stát, že když se rozhodčím ve výsledku nic nestalo, tak že nad tím mávnou rukou a nechají situaci být, aby nemuseli řešit další věci. Nyní se však vyjádřit musí a pochybuji, že by nyní měli jakýkoliv důvod něco zastřít,“ bude Večerka své další kroky směřovat podle zpráv od účastníků.

Sám si celý incident rozděluje na dvě roviny, kterou je posouzení napadnutí rozhodčích a střet manažerů. „I verbální útok je napadením sudích a trestá se také. Vulgarismy jsou jasnou hranicí, kdy jde o urážku rozhodčích, a takové jednání vždy trestáme. Není to ale podmínkou, protože i proud křiku bez nadávek či zastoupení cesty rozhodčím může být vyhodnocené jako napadnutí rozhodčího. Každý funkcionář ví, jak se má chovat k rozhodčím, a manažeři nemají mít ani větší přístup k nim. Jistě, mohou se pohybovat na lavičkách klubu, ale neměli by mít mimo pozdravu před zápasem či v případě domácích donesení drobného občerstvení žádný přístup k rozhodčím. Není tam prostor pro komunikaci a nemají žádnou speciální pravomoc,“ objasňuje Večerka.

Fanoušek políbil basketbalistky, Brno zaplatí pokutu za sexuální napadení

A jak to tedy oba manažeři viděli?

„Někteří ze Žabin mě nařkli z toho, že jsem rozhodčího napadl, což je naprostý nesmysl. Poděkoval jsem jim a výhrady jsem měl jen vůči rozhodčímu Kučírkovi. Říkal jsem to vehementně, ale kdo mě zná, tak ví, že jsem takový a neútočil jsem na nikoho. Pak došel Šír se svými bodyguardy a dostal jsem ránu,“ líčil incident ze svého pohledu Foltýn, který byl po šarvátce ošetřován v nemocnici.

Šír, shodou okolností Večerkův předchůdce v roli ligového šéfa, se staví rezervovaně k potenciálnímu řešení vedením soutěže, které slouží i jako disciplinární autorita.

Radek Šír na tribuně haly Rosnička, domova Žabin Brno

„Mrzí mě, že se takto sportovně krásná série smrskne na takové téma. Náš klub ani já osobně však nezvažujeme další řešení. Pro mě to včera skončilo a změní se to jen tehdy, pokud mě vedení soutěže požádá. Odpovím na otázky, popíšu situaci, ale další kroky nejsou třeba,“ nastiňuje svůj přístup manažer Žabin.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

ONLINE: Bayern - Real 1:1, hosté mohli zvýšit, na druhé straně přesně pálí Sané

30. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  22:12

Sledujeme online Poslední čtyři týmy zbývají v letošním ročníku Ligy mistrů. Úvodní semifinále vykopávají na domácím...

ONLINE: Střet s legendou. Lehečka hraje v osmifinále v Madridu s Nadalem

30. dubna 2024  21:50

Sledujeme online Poprvé v kariéře se český tenista Jiří Lehečka potkává v soutěžním duelu se španělskou legendou...

Minnesota bude zřejmě v play off NBA na čas bez kouče, Finch musí na operaci

30. dubna 2024  21:04

Trenér basketbalistů Minnesoty Chris Finch se ve středu podrobí operaci vážně zraněného kolena a...

Junioři skončili ve skupině druzí, ve čtvrtfinále MS je čeká Slovensko

30. dubna 2024  17:17,  aktualizováno  21:01

Čeští hokejisté obsadili na mistrovství světa do 18 let ve Finsku druhé místo ve skupině B a ve...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...