Živí „draci“. Varani hledají potravu jazykem

Přidat na Seznam.cz

Po Zemi se prohání více než 4600 druhů ještěrů, z toho 60 druhů patří do skupiny známé jako varani. Tato skupina se vyznačuje největší velikostní rozmanitostí ze všech čeledí ještěrů. Nejmenší druh měří kolem 20 centimetrů, zatímco největší druhy mohou dosahovat délky až 245 centimetrů a vážit přes 80 kilogramů. K posledně jmenovanému patří i jeden z nejznámějších, varan komodský.

Drak? Ano! všichni varani patří do rodu Varanus, což je slovo odvozené z arabského slova s kořenem, který znamená „drak“ nebo „ještěří zvíře“.

Většina varanů jsou lovci. Téměř všichni jsou striktní masožravci, ale některé druhy, jako například varan šedý z Filipín, se v dospělosti živí převážně ovocem.

Při hledání potravy varani používají, stejně jako hadi, pachové a chuťové částice na jazyku. Jazyk, který se stáhne zpět do tlamy, přenáší chemické signály do místa odkud se informace přenášejí do mozku. Bez ohledu na to, jakou potravu hledají, se varani pohybují překvapivě rychle. Přebytečné kalorie si ukládají ve formě tuku v ocase, který je připraven k použití v období sucha, kdy potrava nemusí být snadno dostupná.

U většiny obratlovců dýchajících vzduch a majících dvě plíce je při ohýbání těla do stran obtížné dýchat a pohybovat se současně. Tento jev se nazývá Carrierovo omezení. Při pronásledování kořisti používají pumpování žaber: otevírají tlamu a hrdlo, aby se nadechli. Specializované kosti v hrdle vytvářejí prostor pro ukládání vzduchu. Když zavře tlamu, vzduch se dostane do plic. Výsledkem je zvýšená výdrž.

Mladí varani komodští aktivně pronásledují kořist, ale dospělí jedinci jsou lovci ze zálohy. Vydávají se po pachových stopách do míst, kde se shromažďuje jejich kořist a čekají, až se přiblíží natolik, aby se na ni mohli vrhnout. Jakmile kořist kousne, může se jí podařit uniknout, ale to neznamená, že je v bezpečí. Často brzy poté uhyne a varani se po pachové stopě vydají na hostinu.

Všichni varani umí plavat – někteří lépe než jiní. Ti, kteří tráví hodně času ve vodě, jako australský Mertenův vodní varan, mají silný ocas. Při lovu ryb varan složí nohy dozadu a pomocí mocného máchání ocasem rychle proletí vodou.

Zdroj: sandiegozoo.org