Protein nalezený v potu by mohl chránit před boreliózou, kterou přenášejí klíšťata, tvrdí vědci

Nová studie publikovaná v odborném časopisu Nature Communications odhalila, že v lidském potu existuje protein, který by mohl mít skvělé účinky v boji s nemocí přenášenou klíšťaty. „Tento protein může poskytnout určitou ochranu před lymskou boreliózou,“ sdělil webu MIT News imunolog Michal Caspi Tal.

Reklama

S příchodem teplých dní na nás v přírodě číhá jeden z největších strašáků – klíště. To přenáší nemoci, jako je klíšťová encefalitida nebo lymská borelióza. A právě v souvislosti s boreliózou vědci provedli výzkum, který přinesl nečekaná odhalení.

Studie publikovaná na webu Nature Communications odhalila zajímavý nález. Vědci z MIT a Helsinské univerzity v lidském potu nalezli protein, který by mohl nabídnout určitou ochranu proti Borrelia burgdorferi, bakterii způsobující lymskou boreliózu. V průběhu testování bylo zjištěno, že protein brzdí rozvoj této bakterie.

Jedná se o infekční onemocnění, které lze standardně léčit antibiotiky, u některých jedinců se však může rozvinout závažná infekce. Nyní ale odborníci našli cestu, která by mohla pomoci účinněji bojovat proti tomuto onemocnění.

„Když mluvíme o rizikových faktorech lymské boreliózy, obecně mluvíme o kempování, golfu, možná zahradničení,“ řekl webu Science News Michal Caspi Tal, hlavní vědecký pracovník oddělení biologického inženýrství MIT. Dodal, že se málokdo zamýšlel nad tím, jaký vliv by mohlo mít pocení v boji s klíšťaty. „Nikdy nezáleželo na tom, jestli se potíme a jestli pot nabízí nějakou ochranu,“ doplnil Tal.

Prvotním cílem výzkumu bylo nalézt geny, které by mohly způsobit větší náchylnost k borelióze. Výzkumný tým tak analyzoval genetická data od zhruba 620 tisíců lidí, kteří se účastnili projektu Finn Genua estonské Biobanky. Více než 25 tisíc jedinců trpělo lymskou boreliózou.

Výsledky odhalily tři kandidátní geny, přičemž poslední z nich přinesl nová zjištění. „Odhalil zcela neočekávaný protein, o kterém jsme vlastně nic nevěděli,“ říká genetička Hanna Ollila, výzkumná pracovnice Institutu pro molekulární medicínu na Helsinské univerzitě a Broad Institute of MIT and Harvard. Tým nakonec došel k závěru, že se protein tvoří v potních žlázách a může se objevit na kůži. Funguje tedy jako prvotní obrana proti klíšťatům.

Nelze přesně určit, jak protein inhibuje růst bakterií způsobujících boreliózu. Nicméně vědci doufají, že ochranné schopnosti proteinu využijí k vývoji kožního krému, jenž by mohl účinně předcházet onemocnění, což by napomáhalo při léčbě v případě, kdy nefungují antibiotika.

„Tento protein může poskytnout určitou ochranu před lymskou boreliózou a my si myslíme, že zde existují skutečné důsledky pro preventivní a možná i terapeutickou léčbu založenou na tomto proteinu,“ sdělil webu MIT News Michal Tal.

Zhruba 40 % respondentů však nese zmutovanou verzi proteinu. Experimenty ukázaly, že bylo zapotřebí aplikovat dvojnásobnou dávku proteinu, aby se omezil růst bakterií způsobujících lymskou boreliózu.

„Zjištění vyvolává otázky, jak by mohl protein interagovat s bakteriemi, jakmile se klíště přisaje,“ podotýká entomoložka Adela Oliva Chávezová z University of Wisconsin-Madison. „I když stále existuje mnoho neznámých, jsem nadšená,“ dodala Chávazová.

Vědci považují tento objev za jedinečný, neboť věří, že by protein mohl být jednoho dne využíván k léčbě tohoto onemocnění. Rovněž by mohl být použit k prevenci, k tomu jsou však potřeba další výzkumy. „Ještě nás čeká spousta práce, abychom představili možný potenciál,“ dodal Tal.

Autor: Pavla Krejčí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama