Pejskaři za svého mazlíčka zaplatí 680 000 Kč. Stačí jedno nedopatření a už se vezete

Máte psa? Pak si dejte pozor, ať máte všechno v pořádku. Jinak vám hrozí poměrně vysoké pokuty.

i Zdroj fotografie: Paul Korecky / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Pes je nejvěrnějším přítelem člověka. Není se tak vůbec čemu divit, že právě pes je nejoblíbenějším domácím mazlíčkem. Málokterého majitele by ale napadlo, že za svého chlupatého miláčka může zaplatit několik set tisíc korun. Hrozí takto vysoké pokuty i vám?

Jste povinni psa přihlásit

Jakmile si pořídíte psa, je vaše povinnost přihlásit ho do evidence chovatelů psů. Mimo jiné každoročně platíte místní poplatek ze psů, přičemž částky si obce určují samy. Maximálně se může jednat o poplatek ve výši 1 500 Kč, u seniorů starších 65 let pak o 200 Kč.

V případě, kdy svého psa nepřihlásíte, riskujete poměrně tučnou pokutu. Podle deníku iDnes vám může být udělena pokuta až 100 000 Kč. Nezaplatíte-li poplatek ze psů včas a ve správné výši, pak vám může být vyměřen poplatek v trojnásobné výši.

Pozor na pokutu za neočipovaného psa

V lednu roku 2020 vstoupila na základě novely veterinárního zákona č. 302/2017 Sb. v platnost povinnost označovat psy pomocí mikročipu. Nejpozději do tří měsíců věku štěněte je třeba čipování provést. Pokud svého psa neočipujete, riskujete pokutu, která může být až 50 000 Kč, varuje web Lidovky.

pes ležící na gauči iZdroj fotografie: Pixabay

Mít domácího mazlíčka je sice radost, ale také starost. Zejména pak finanční. Za mazlíčka můžete zaplatit desetitisíce korun ročně, jen to fikne. A to nemluvíme jen o zdravotní péči, očkování nebo čipování, ale také o stravě.

Volný pohyb psa může být problém

Nemalé peníze můžete zaplatit i v případě, kdy si svého mazlíčka nepohlídáte a dopřejete mu volný pohyb na místech, kde se to nesmí. Podle webu iRozhlas vám může být udělena pokuta 5 000 Kč, pokud svého psa nevedete na vodítku. Ve správním řízení se pak tato částka může vyšplhat dokonce až na 30 000 Kč. Volný pohyb psů upravuje vyhláška, která se může město od města lišit. V každém městě najdete místa, kde je možné psa pustit z vodítka, jinde jej musíte vodit u sebe.

Čím více mazlíčků, tím vyšší částky

Když se to vezme kolem a kolem, můžete zaplatit až 680 000 Kč. Pokud by se všechny pokuty sečetly a vy byste měli domácích mazlíčků vícero, jednoduše se nedoplatíte. Je proto lepší mít všechny věci okolo domácího mazlíčka v pořádku – ať už jde o očkování, čipování, přihlášení a podobně. Dejte si také pozor na volný pohyb psů na místech, kde se to nesmí.

Věděli jste, za co všechno hrozí pejskařům pokuty?

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Zobrazit další články