Bali, Mexiko nebo třeba Filipíny, to všechno jsou úžasná místa, ale ne každý cítí nadšení při představě, že stráví dvacet čtyři a více hodin na cestě do cíle. My vám docela rozumíme, není to pro každého. Naštěstí se dá načerpat nové zážitky, prozkoumat jiná kultura, ochutnat exotické lahůdky nebo objevit panenské pláže jak z Karibiku i kousek od domova. Napadlo vás to někdy? Ne nadarmo se říká, že pod svícnem je největší tma a pro cestování to platí úplně stejně.

Albánie místo Karibiku

Začneme rovnou na těch čarokrásných plážích. Vypravit se za nimi musíte do Albánie, která okouzlí nedotčenou přírodou, rozmanitou krajinou, starobylými památkami na seznamu UNESCO, skvělým jídlem a hlavně těmi slibovanými plážemi. „Největším místním lákadlem jsou bezesporu kilometry nádherných panenských pláží. Příjemné teploty a blankytně modré moře si tady navíc užijete od konce května až do poloviny října,“ doporučuje tisková mluvčí cestovní agentury Jiřina Ekrt Jirušková a dodává: „K těm nejkrásnějším patří pláž Ksamil, které se přezdívá albánský Karibik, Livadhi, která je vhodná především pro rodiny s dětmi s množstvím restaurací a obchůdků, či nedotčená, 800 metrů dlouhá oblázková pláž Buneci. Tu ocení všichni, kteří hledají klidnější atmosféru.“

Až vás přestane bavit povalování na pláži, ve vnitrozemí se vine cesta přes rozlehlé olivové háje a srdce země skrývá divoké hory, kde čas jako by se zastavil. „Horská turistika stoupá na popularitě a tomuto trendu se začíná přizpůsobovat i infrastruktura a turistické značení. Za pozornost stojí například Skadarské jezero, které je největší ptačí rezervací v Evropě,“ upozorňuje Jiřina Ekrt Jirušková a dodává, že na své si přijdou i milovníci historie. Za klenot je považován antický areál Butrint, pozůstatek starověkého města Buthrotum. Albánie je plná skrytých pokladů, které čekají na své objevení. Obklopena tyrkysově modrým Jaderským a Jónským mořem.

Afroditin ostrov

Podle legendy na Kypru našla útočiště bohyně lásky a krásy Afrodité, a když se vydáte do Pafosu, můžete navštívit skálu, kde se údajně zrodila z mořské pěny. Bohatá historie tohoto ostrova je zapsána ve starověkých ruinách, byzantských klášterech a středověkých hradbách, které vyprávějí příběhy minulých civilizací. „Kypr je doslova posetý památkami, a pokud patříte k milovníkům mýtů a legend, rozhodně nevynechejte hrad sv. Hilariona,“ radí Jiřina Ekrt Jirušková.

Zdroj: Youtube

Kypr by si však neměli nechat ujít také gurmáni, protože jeho kuchyně je odrazem kulturní směsice, kde se na talíři snoubí vlivy z Řecka, Turecka a Blízkého východu. „Za vyzkoušení rozhodně stojí tradiční dürüm i sladkosti, jako jsou loukoumi, ovoce nakládané v sirupu nebo mandle soutzioukos,“ dodává k místní kuchyni. Je to velmi rozmanitý ostrov po všech stránkách, od zlatavých písečných pláží, které se táhnou podél pobřeží, přes skalnaté útesy vzdorující azurovým vlnám, až po zelenající se hory Troodos s chladivými cedrovými a borovicovými lesy, které skrývají malebné vesničky a průzračné horské potoky.

Rozmanitá příroda i bohatá historie Černé Hory

Černá Hora nabízí fascinující mix neotřelé přírody a kulturního dědictví. Od majestátních hor, které střeží zemi ve vnitrozemí, přes úchvatné pláže s křišťálově čistou vodou po pobřeží, až po starobylé vesnice roztroušené v horských údolích a na pobřeží - Černá Hora osloví každého cestovatele. „Pokud toužíte po objevování panenské přírody, vrcholy Národního parku Durmitor budou tou nejlepší volbou. Přírodní rezervace nabídne i snadnou čtyřkilometrovou turistickou stezku kolem Černého jezera, která je vhodná i pro rodiny s dětmi. Kromě jezera vás navíc zavede i k historickým jeskyním,“ říká k návštěvě Černé Hory Jiřina Ekrt Jirušková.

Milovníci adrenalinu jistě ocení vyžití v Tara Canyonu. Tam si mohou vyzkoušet například rafting na divoké řece. Za historií vyražte do přímořského města Budva a královského města Cetinie. Za romantikou a skvělým koupáním na plážích s jemným pískem si zajeďte do malého městečka Sveti Stefan.

Madeira, ostrov věčného jara

Madeira okouzlí každého milovníka přírody. Krajina je zde opravdu pestrá a navíc ostrov celoročně kvete. Teploty jsou tu příjemné, ani v létě není horko na padnutí. „Madeira nadchne všechny, kteří kromě odpočinku hledají i aktivní vyžití. Kromě dechberoucích výhledů a procházek podél typických levád ostrov okouzlí i všechny milovníky květin a tropických rostlin, které najdete zejména ve vyhlášených zahradách Monte Palace. Za pozornost stojí i vavřínový prales, který se v nižších polohách proměňuje v eukalyptové lesy,“ říká ke krásám ostrova Jiřina Ekrt Jirušková.

Pokud hledáte pohodlí hotelových resortů, pak by vaše kroky měly mířit do hlavního města Funchal, ale rozhodně nezůstávejte celou dobu jenom na jednom místě. Madeira je tak neuvěřitelně pestrá, že by to byla škoda. Ostrov sice není nijak obrovský, ale na prozkoumání všech krás vám ani celý život nestačí.

Ráj pro dospělé i děti je na Maltě

Na ploše menší než Praha je neuvěřitelná koncentrace památek a prosluněných pláží, které nabízejí aktivity pro všechny vodní nadšence. „Ostrov je ideálním místem pro pohodovou rodinnou dovolenou. Ty nejmenší jistě zaujme pohádková vesnička Pepka námořníka, původně postavená jako kulisa, nebo návštěva Mediterraneo Marine Parku s vystoupeními cvičených delfínů, papoušků a lachtanů. Součástí je i moderní aquapark Splash and fun Waterpark s bazénem s umělým vlnobitím, několika tobogány, odpočinkovou zónou a dětským hřištěm,“ dodává Ekrt Jirušková.

O krásách místní architektury přesvědčí procházka ulicemi hlavního města Valletta. Za navštívení stojí bohatě zlacené interiéry katedrály St. John's Co-Cathedral, historické opevnění, zdobené měšťanské domy i balkóny plné barevných květin. Vizuální požitky umocní ty chuťové. Kulinářské speciality, ovlivněné italskou, arabskou a britskou kuchyní nabízejí spolu s místním vínem nezapomenutelnou kombinaci. Malta je ostrovem s živoucí historií, kde se každý kámen, každá úzká ulička a azurové moře opředené legendami, stávají svědky tisíciletí lidského příběhu.

Zdroj: iGlanc.cz, Invia, tisková mluvčí cestovní agentury Jiřina Ekrt Jirušková

Související články