Přes den i 23 stupňů, ráno přízemní mrazíky. Teploty budou kolísat, tropy ale nepřijdou

Ranní mrazíky (Ilustrační foto)

Počasí (11.4.2024 6:46)

Během čtvrtka by podle odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) neměly teploty překročit hranici 20 stupňů Celsia. V pátek ráno se kvůli jasné obloze mohou vyskytnout i přízemní mrazíky. O víkendu bude panovat mírnější počasí s přeháňkami, tropická maxima z minulého týdne se opakovat nebudou.

Během čtvrtka můžeme podle předpovědi ČHMÚ očekávat jasno až zataženo. Zvláště v Čechách se mohou ojediněle k ránu vyskytnout mlhy. K večeru začne od severozápadu přibývat oblačnosti.

K TÉMATU: Svátek zamilovaných letos Čechům zhořkne. Třešně už budou odkvetlé, čekají se ale i výjimky

„Přes den se budou teploty pohybovat v rozmezí od 16 do 20 stupňů Celsia,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík. V horských oblastech ve výšce tisíc metrů nad mořem naměříme kolem 12 °C.

Oblačné až polojasné nebe bude v noci ze čtvrtka na pátek, na jihovýchodě našeho území přechodně i skoro jasno. Nejnižší teploty klesnou na 9 až 5 stupňů Celsia. V souvislosti s vyjasněním se mohou k ránu objevit i přízemní mrazíky.

V pátek nás čeká podobné počasí. Přes den nastane větší oblačnost, opět beze srážek. Teploty stoupnou na 17 až 21 °C. Vát by měl slabý vítr o rychlosti 2 až 6 m/s.

Sobota přinese malou oblačnost, která může přejít i v polojasno. Denní teploty se vyšplhají na 19 až 23 stupňů Celsia,“ vysvětlil Hanzlík. V neděli naměří teploměry od 16 do 20 stupňů Celsia, na jihovýchodě i 23 °C. V odpoledních hodinách pak bude od severozápadu přibývat oblačnosti a místy se mohou vyskytnout i přeháňky.

Odborníci z ČHMÚ zveřejnili na sociální síti X souhrnný přehled teplot v jednotlivých krajích za letošní březen. Nejtepleji bylo průměrně na jižní Moravě, ovšem nejvýraznější odchylku od normálu měření v letech 1991 až 2020 hlásí ze Zlínského kraje.

VIDEO: Nejhorší katastrofa za 80 let. Kvůli povodním v Kazachstánu bylo evakuováno sto tisíc lidí

Tagy: