fbpx

Zábavné pěstování hrášku s dětmi a pro děti0

Chcete děti více zapojit do zahradnických aktivit? Na jaře je ta pravá chvíle! Stačí pár semínek hrášku, vlastní záhonek nebo truhlík a je to. Pojďte se podívat na to, jak vaše potomky nadchnout pro zahradničení zábavnou formou a pak se společně radovat z vlastnoručně vypěstovaného sladkého hrášku.

Zdroj foto: Unsplash

Jak na pěstování hrášku

Jaro je ideální dobou pro sazení hrášku. Jeho semena dobře klíčí v chladné půdě, takže se nemusíte ničeho bát a klidně se pusťte do zahraničení. Případně můžete semena nechat naklíčit hezky doma, a do hlíny dát až malé klíčky.

Pokud máte zahrádku a dost prostoru, lze hrášek pěstovat klidně bez opory. I když ho takhle víc „naservírujete“ slimákům, kteří ho mají moc rádi. S dětmi pro něj ale můžete vyrobit malou konstrukci, po které se může krásně šplhat, a vaše ratolesti tak budou moci pozorovat růst svých rostlinek pěkně den po dni. Navíc se jedná o prostorově mnohem úspornější variantu, takže se skvěle hodí i na balkon.

Reklama

Konstrukce na pěstování hrášku

Na výrobu jednoduché konstrukce vám postačí čtyři bambusové hůlky nebo klacíky. Dva z nich zapíchnete na kraje truhlíku, a zbylé dva k nim pak přivážete v horní a spodní části provázkem. Tak vznikne základní rám.

  1. Pro vytvoření „úpletu“ v rámu s dětmi nastříhejte stejně dlouhé provázky, které přivážete k hornímu a spodnímu klacíku.
  2. Jakmile začnou být rostlinky hrášku o něco větší, jemně je přiložte k provázkům, aby na své cestě pokračovaly hezky směrem vzhůru.
  3. Pak už jen s dětmi stačí pozorovat, jak postupně přibývají lusky a trpělivě vydržet, až budou připravené ke sběru.

O tom, jak děti zabavit na zahradě si můžete přečíst i v našem dalším článku.

Autor: Bára Kocmánková