Ani kočka, ani pes. Vědci zjistili, které zvíře bylo nejlepším přítelem člověka

Lidé pravděpodobně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno před tím, než se objevili domestikovaní psi. Archeologické nálezy naznačují, že v dávných společnostech Jižní Ameriky si lidé vážili těchto šelem natolik, že je pohřbívali vedle sebe, informoval server BBC.

Vědce překvapilo, když našli lišku pohřbenou v lidském hrobě starém 1500 let v argentinské části Patagonie. Nejpravděpodobnějším vysvětlením je, že byla vysoce ceněným společníkem nebo domácím mazlíčkem. Nedostatek stop po řezných ranách na kostech této šelmy naznačuje, že nebyla lovena jako potrava. Analýza DNA také ukázala, že toto zvíře se kdysi společně stravovalo s lovci a sběrači a bylo patrně součástí jejich tábora.

Podobná liška byla nalezena téměř před deseti lety v mnohem starším hrobě v jiné části Argentiny. Rovněž by mohla být domácím mazlíčkem, ale tehdy vědci neanalyzovali její stravu.

"Jedná se o velmi vzácný nález lišky, která zřejmě měla úzké pouto s jedinci ze společnosti lovců a sběračů," uvedla vědkyně Ophélie Lebrasseurová z Oxfordské univerzity. "Myslím si, že to bylo více než jen symbolické, opravdu se domnívám, že se jednalo o přátelství," dodala.

Archeologové našli lišku na pohřebišti Caňada Seca v Argentině, která kdysi byla obývána skupinami lovců a sběračů.

Zuby lišek byly také nalezeny na dalších starověkých pohřebištích v Argentině a Peru, což naznačuje, že toto zvíře mělo symbolický význam. Nález téměř kompletní liščí kostry v lidském hrobě je v celosvětovém archeologickém měřítku velmi vzácný. 
 

Související

Liška

Veterináři varují před krmením divokých zvířat

Státní veterinární správa (SVS) vydala varování pro veřejnost ohledně krmení volně žijících zvířat. Existuje riziko, že tato zvířata se začnou spoléhat na lidskou stravu a ztratí schopnost samostatně hledat potravu

Více souvisejících

lišky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy