Nastavení cookies

Fragmenty paměti. Pokladnice katedrály sv. Víta v Praze v dialogu s Edmundem de Waalem, Josefem Koudelkou a Julianem Rosefeldtem

11.04.2024 09:22|ministerstvo

Informace MK k souhlasu s vývozem části Svatovítského chrámového pokladu včetně Korunovačního kříže do Spolkové republiky Německo na výstavu „Fragmente der Erinnerung. Der Schatz des Prager Veitsdomes präsentiert durch Josef Koudelka, Edmund de Waal und Julian Rosefeld“.

 

Ministerstvo kultury ve věci vývozu části Svatovítského chrámového pokladu včetně Korunovačního kříže na výstavu Fragmenty paměti do Drážďan uvádí, že ze strany vlastníka sbírky Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze obdrželo žádost o souhlas s vývozem na výstavu v Umělecké síni v Lipsiusbau, která je součástí renomovaného muzea Staatliche Kunstammlungen Dresden. Z organizačních, logistických a bezpečnostních důvodů, kdy před každým transportem uměleckých děl do zahraničí a zpět do České republiky musí dojít k jejich odborné kontrole a zabalení, udělilo Ministerstvo kultury souhlas s vývozem na dobu od 15. 1. 2024 do 29. 9. 2024 tak, jak požádal vlastník. Dle žádosti má být výstava v Drážďanech ukončena dne 8. 9. 2024. O termínu vernisáže 15. 3. 2024 nemělo ministerstvo žádné informace. 

 

 

Ministerstvo kultury velmi citlivě vnímá mimořádnou historickou a kulturní hodnotu vyvezených děl jako nedílné součásti národního kulturního pokladu, kdy lze souhlas s vývozem tak velké části Svatovítského chrámového pokladu považovat za zcela ojedinělý. Ministerstvo kultury se rozhodlo tento souhlas výjimečně udělit mimo jiné z důvodu velmi dobrých vztahů mezi Českou republikou a Saskem v oblasti kulturní spolupráce, jejímž výsledkem je například zápis Hornického regionu Erzgebirge / Krušnohoří na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. O míře umělecké bonity a významu výstavy svědčí i to, že výstavu osobně zahájil prezident České republiky Petr Pavel a předseda vlády Svobodného státu Sasko Michael Kretschmer, za přítomnosti saské ministryně kultury a cestovního ruchu Barbary Klepsch, kardinála Dominika Duky, děkana svatovítské kapituly P. Ondřeje Pávka a dalších významných hostů. 

 

Ministerstvo kultury každou žádost o udělení souhlasu s vývozem kulturní památky do zahraničí vyhodnocuje velmi podrobně s ohledem na poskytnuté státní záruky, bezpečnostní garance přepravy, pasivní i aktivní režim, ochranný režim výstavních prostor, pojištění i záruku nezabavitelnosti jednotlivých děl. Všechny odborné i právní podmínky pro zabezpečení předmětů byly splněny. V případě žádosti Metropolitní kapituly u sv. Víta o udělení souhlasu vývozem části Svatovítského chrámového pokladu tedy Ministerstvo kultury přihlíželo nejen k záruce nezabavitelnosti Saského státního ministerstva pro vědu kulturu a cestovní ruch, ale také k dosavadní velmi intenzivní, a především vysoce profesionální spolupráci s Metropolitní kapitulou u sv. Víta, která je církevním subjektem, z právního hlediska tedy subjektem soukromým, nikoli státním. 

 

Z pohledu Ministerstva kultury je třeba vnímat vývoz kulturních památek z České republiky k výstavním účelům jako součást spolupráce s renomovanými zahraničními kulturními institucemi. O tom, že je tato mezinárodní spolupráce na výstavních a jiných uměleckých projektech velmi důležitá, svědčí i to, že Česká republika také v minulosti mohla na svém území přivítat unikátní a posvátná umělecká díla ze zahraničních sbírek, například při výstavě „Otevři zahradu rajskou. Benediktini v srdci Evropy 800-1300“ byl v roce 2014 ve Valdštejnské jízdárně široké veřejnosti prezentován mimo jiné ostatkový kříž uherské královny Adelheidy, který darovala kolem roku 1080 klášteru sv. Blažeje v Bavorsku nebo velmi cenný ostatkový kříž z kláštera ve Zwiefalten. Dalším příkladem je putovní výstava „Europa Jagellonica 1386-1572. Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců“, která se konala v Kutné Hoře, ve Varšavě a v Postupimi v letech 2012-2013, kdy do České republiky a pak do dalších zemí byla zapůjčena umělecká díla z celé Evropy, například jedno z nejcennějších děl, zapůjčených z Krakova do České republiky, představovalo polychromované sousoší Křest Krista z kostela sv. Floriána, umělecké dílo z doby kolem roku 1470.

 

Závěrem Ministerstvo kultury zdůrazňuje, že si je vědomo značného historického i kulturního významu Korunovačního kříže.  Proto Ministerstvo kultury neuvažuje o tom, že by nad rámec stávající výjimky udělení souhlasu k jeho zapůjčení do Německa vydalo souhlas k jeho zapůjčení jinam. 

 

 

Tiskové oddělení MK
Soubory ke stažení
TISKOVÉ ODDĚLENÍ

Jana Malíková
Vedoucí tiskového oddělení
Tisková mluvčí
T: 257 085 444
M: 606 752 051
E: jana.malikova@mk.gov.cz


Petra Hrušová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 362
M: 725 700 095
E: petra.hrusova@mk.gov.cz


Ivana Awwadová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 484
M: 777 457 341
E: ivana.awwadova@mk.gov.cz


Jana Zechmeisterová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 206
M: 702 210 656
E: jana.zechmeisterova@mk.gov.cz

info Novinářské dotazy prosím zasílejte na press@mk.gov.cz.

Ostatní (včetně dotazů dle zák. č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím) směřujte na epodatelna@mk.gov.cz, odkud budou zaslány příslušným odborným útvarům k vyřízení.

Spojte se s námi