Vzpomínáme na pěveckého kolegu Ivety Bartošové: Petr Sepeši by oslavil 64. narozeniny

Petr Sepeši byl populární český zpěvák, který se narodil 23. dubna 1960 v Breznu na Slovensku. Za pár dní by tak oslavil 64. narozeniny. Osud tomu ale chtěl jinak a Petr se dožil pouhých 25 let. „Byl to pěkný kluk. Šikovný,“ vzpomíná na Sepešiho Katka Sojková v příspěvku ve skupině Mám otázku na síti Facebook.

Reklama

Petr Sepeši by 23. dubna oslavil 64. narozeniny. „Otec od nich odešel, když byl Petr ještě dítě. Matka tedy na výchovu Petra a o dva roky mladšího bratra Jana zůstala úplně sama,“ uvádí web Životopisy online. Stejně jako Iveta Bartošová, také Petr Sepeši se hudbě věnoval velmi brzy. U Petra tato vášeň propukla již na základní škole, kde chodil do pěveckého sboru. Zároveň se zde učil hrát na klavír, bubnovat a hrát na kytaru.

Po základní škole se Sepeši rozhodl, že se vyučí mechanizátorem textilní výroby. Na škole založil svoji první kapelu s názvem Apendix. To mu bylo 16 let. Nebyla to ale ještě taková kariéra, která by ho proslavila.

Dveře se Sepešimu otevřely až poté, co se vrátil z povinné vojny. Začal se účastnit různých pěveckých soutěží a objevil se také na Mladé písni Jihlava, která pro něj byla velmi důležitá. Nejen tím, že se zde umístil na dobré příčce, ale hlavně tím, že tu potkal Ivetu Bartošovou, která tehdy ještě nebyla známá.

Brzy po jejich vystoupení na Mladé písni se Petr s Ivetou spojili a jejich kariéra začala strmě stoupat vzhůru. Museli se oba přestěhovat do Prahy, kde si je vzal pod křídla tehdejší skladatel Pavel Vaculík.

Hitem se stal hned jejich první singl Knoflíky lásky, který společně zazpívali v pořadu Sejdeme se na výsluní v roce 1984. Díky tomu se z nich staly hudební hvězdy.

Často se mluví také o tom, že Petr Sepeši s Ivetou Bartošovou tvořil nejen pěvecký pár. To ale razantně popírá Sepešiho syn Petr Belhocine. Iveta Bartošová naproti tomu několikrát tvrdila, že ji Petr Sepeši připravil o panenství a stal se její životní láskou. Těžko soudit, kdo říkal pravdu.

Jak rychle se Petr Sepeši proslavil, tak rychle o svou slávu přišel. 29. července 1985 ve večerních hodinách jel ve svém autě Škoda 100 a na železničním přejezdu ve Františkových Lázních skončil pod vlakem. Vlak ho vláčel dlouhých 100 metrů a jeho šance na přežití byly nulové. Smrt na kolejích našla i Iveta Bartošová.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený NašeTéma.cz (@nasetema.cz)

Pohřeb se konal v Aši, kde má Petr Sepeši hrob. Rozloučit se s ním přišlo přes 3 tisíce fanoušků. Deska, kterou Petr Sepeši s Ivetou Bartošovou nazpívali, vyšla až po jeho smrti a prodalo se jí více než 200 tisíc kusů. V oblíbené minisérii Iveta ztvárnil postavu Petra Sepešiho herec Vojtěch Vodochodský.

Šikovný kluk, nebo hrozný křivák?

I přesto, že to koncem července bude už 39 let, co Petr Sepeši zemřel, lidé si na něj stále pamatují. Vzpomínky na něj si oživili také díky již zmíněnému seriálu Iveta, který běží od 31. března i na televizních obrazovkách TV Novy.

„Byl to pěkný kluk. Šikovný,“ napsala o Petru Sepešim Katka Sojková na síti Facebook ve skupině Mám otázku. „Byl to milý člověk. Škoda, že zemřel tak mladý,“ komentuje Markéta Bartošová. Lucius Arangel s předešlými tvrzeními nesouhlasí. „Mně přišel slizkej,“ píše.

Na platformě YouTube byl před necelým rokem zveřejněn rozhovor s Petrem Sepešim a Ivetou Barotošovou z roku 1985. Pod videem se to komentáři jen hemží. Lidé obviňují Petra z toho, že Ivetu jen využíval. „Je mi jí líto. Ona ho milovala, ale on ji bral jako dobrou příležitost prosadit se,“ píše pod rozhovor Leona Zelinová.

„On byl hlupák. Kolik hloupostí napovídají lidé jen proto, že chtějí říct něco chytrého,“ zamýšlí se pod YouTube videem George-on7zx. „Vypadali jako pár slušně a zamilovaně. Ale Sepeši byl hrozný křivák,“ dodává Libor Hurvínek.

Autor: Nikola Strnadová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama