Na zámku v Ploskovicích vrcholí přípravy na novou expozici – bude připomínat dobu posledních Habsburků

11. duben 2024

Na zámku v Ploskovicích na Litoměřicku je nezvykle rušno. Místo návštěvníků tam teď ale pracuje skupina kurátorů, restaurátorů a řemeslníků. Součástí nové expozice bude i 700 metrů čtverečních tapet, nové závěsy na míru nebo nábytek přečalouněný přesně podle vzoru zámecké paní Marie Anny.

„Tohle bude vlastně první místnost na prohlídkové trase – jedná se o místnost komorníka císaře Ferdinanda V.,“ ukazuje kastelánka Jana Zimandlová místnost, kterou právě skupina řemeslníků v čele s Marianem Šťastným začala tapetovat přesně podle dobových vzorů z poloviny 19. století.

„Každý pokoj je jiný. Takže 10 pokojů, 10 vzorů. Celkem jde zhruba o nějakých 700 metrů čtverečních tapet,“ shrnuje Šťastný.

Původní tapety se nezachovaly. Autoři nové expozice se tak museli spolehnout na tři černobílé dobové fotografie. „Jinak se to skutečně bralo podle historických vzorů tapet poloviny 19. století nebo podle vzorů ze zámku v Zákupech, kde se ty tapety zachovaly,“ vysvětluje kastelánka.

O patro výš už jsou připravené také zrestaurované zlacené lustry nebo nově přečalouněný nábytek, odpovídající vkusu posledních ploskovických Habsburků. „Říká se, že tapety, závěsy i čalounění si vybírala osobně sama manželka Ferdinanda V., Marie Anna,“ dodává kastelánka Jana Zimandlová.

Všechny práce se musí stihnout do 28. června, kdy chtějí na zámku přivítat první letošní návštěvníky.

Spustit audio

Související