Divi 4 a 5 rychlost

Vývoj Divi 5: Vylepšení rychlosti

Vývoj nového jádra Divi šablony stále pokračuje a v tomto článku si představíme ty nejzajímavější změny, které na nás u verze 5 čekají.

V minulém měsíci se nejvíce pracovalo na opravě reportovaných chyb od beta testerů (opraveno bylo více než 80 chyb) a na vylepšení rychlosti načítání, které má být oproti předchozí verzi Divi 4 signifikantní.

Vylepšení rychlosti

Po prvním kole ladění kódu došlo ke zkrácení načítacího času a potřebného využití paměti o polovinu.

Nové funkce

Do Divi 5 byly přidány nové funkce, které již ale znáte z Divi 4. jedná se o globální nastavení barev, přednastavení a zobrazení vrstev. Jedná se o jedny z posledních úprav, které je potřeba dotáhnout před veřejným testováním šablony.

Vylepšení designu a rozhranní builderu

Z videa je vidět, že nový design je oproti předchozí verzi šablony zcela předělaný a více se přiklání rozhranní, které můžete znát z výchozího blokového editoru WordPress.

Tmavý mód a nastavení barev

Do Divi byl nově přidán tmavý mód a několik předpřipravených barevných schémat.

Jak Divi 5 ovlivňuje rychlost načítání webu?

Mnoho faktorů hraje roli, pokud jde o rychlost webové stránky. Divi se zaměřuje na ty, které může ovlivnit.

Při představě načítání webové stránky si můžete promyslet následující sérii událostí a význam, který mají určité aspekty vaší webové stránky v každé z nich: Návštěvník se musí nejprve připojit k vašemu webu. Zde se ukazuje důležitost CDN a hostingu s rychlou infrastrukturou. Vaše webové stránky se mohou vykreslovat rychle, ale nebudou se zdát tak rychlé, pokud trvá připojení 5 sekund. Stránka se musí vykreslit, jakmile se návštěvník připojí k vašemu webu. Znovu je zde důležitý výkon vašeho hostingu, protože CPU, paměť, rychlost disku a několik dalších věcí bude hrát roli. Vliv bude mít ale i software, na kterém váš web běží, jako je Divi, WordPress pluginy a verze PHP. Právě v tomto bodě se projeví změny ve verzi Divi 5.

Váš web musí zpracovat stránku vytvořenou v Divi, analyzovat všechna data související s použitými moduly a nastaveními, a převést je na výstup v HTML. V našich testech Divi 5 zpracovává data dvakrát rychleji než Divi 4, čímž se sníží doba načítání o celou sekundu. Také byla snížena spotřeba paměti na polovinu.

Divi 4 a 5 rychlost

Jediný způsob, jak dosáhnout takového zlepšení, byla rozsáhlá rearchitektura, která byla u Divi 5 provedena. Jakmile se vaše stránka totiž vykreslí, začnou hrát roli věci jako velikost souborů. Návštěvník musí stáhnout HTML, CSS, JavaScript a obrázky a čekat, až stránka bude interaktivní. Divi 5 také v této oblasti mírně vylepší situaci díky snížení velikosti hlavního skriptu.

Veřejné alfa testování

Cílem bylo uvést Divi 5 do veřejného testu do konce března 2024. Nicméně se to nestihlo a tak musíme ještě chvilku počkat, než budeme moci Divi 5 vyzkoušet.

Neuteklo vám něco?

Pokrok a WordPress na nikoho nečekají, tak nám tu raději nechte email, ať o nic nepřijdete!

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Správa WordPress webu

Nemusíte na to být sami. Pomůžeme vám s pravidelnou údržbou i novými vylepšeními.

Více informací

1 názor na “Vývoj Divi 5: Vylepšení rychlosti”

  1. No, dokud si to sám neotestuji, neuvěřím, protože těch slibů ve videjích měli fakt hodně a po roce a půl zatím nic. Sám jsem Divi hodně sledoval, však víš Tome, ale nyní jsem trochu skeptik. Rád se k jejímu používání vrátím, ale zatím mám náhradu v mnohem intuitivnější a rychlejší šabloně – Kadence Pro.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru