Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jiří Vondráček sestru Helenu nepoškodil, rozhodl soud. Obžaloby ho zprostil

  17:16
Kolínský soud ve čtvrtek osvobodil hudebníka Jiřího Vondráčka obžalovaného z poškození věřitelů. Soudce dospěl k závěru, že se žádného trestného činu nedopustil. Tři jeho spoluobžalovaní včetně aktivisty Jan Šinágla dostali za maření úředního rozhodnutí podmínky. Verdikt není pravomocný.

Třiasedmdesátiletý hudební skladatel Jiří Vondráček měl podle obžaloby přijít před pěti lety s nápadem, jak svou sestru, zpěvačku Helenu Vondráčkovou, jejího manžela Martina Michala a jejich dvě spolupracovnice připravit o peníze.

Státní zástupce tvrdil, že Vondráček navedl svého známého Jana Šinágla, aby vyvedl svůj majetek prostřednictvím dobrovolné dražby a zmařil tak milionové odškodnění, které měl muž podle soudu zaplatit zpěvačce a jejím blízkým za dehonestující články na svém webu. Podle žalobce Vondráček také navedl dalšího známého, aby dražbu připravil a realizoval.

Soudce Miroslav Vobořil dospěl po provedeném dokazování k závěru, že Vondráček pouze seznámil Šinágla s dražebníkem, tím však podle soudu jeho role v celé kauze skončila.

„Nebylo prokázáno, že by věděl o něčem nezákonném, že by znal přesnou situaci, věděl o exekučním řízení, o jakou exekuci jde, jaká povinnost se vymáhá a že by někoho navedl k trestnému činu,“ vysvětlil soudce.

Dobrovolná dražba proběhla přes zákaz

Krajský soud v Praze nařídil v lednu 2017 „občanskému novináři“ Šináglovi předběžným opatřením, ať ze svého webu odstraní některé útočné články vůči Vondráčkové i jejímu manželovi a zdrží se publikování dalších. Žalovaný muž to však nerespektoval. Zpěvačka s manželem proto vymáhali splnění povinnosti prostřednictvím exekutora. Ten následně začal ukládat Šináglovi vysoké pokuty.

Když nezaplacené sankce včetně nákladů dosáhly skoro 800 tisíc korun, chtěl v březnu 2019 exekutor vydražit Šináglův zablokovaný majetek. Muž ho však o několik dní předběhl a prodal ho podle obžaloby v nezákonné dobrovolné dražbě za zhruba čtvrtinu odhadní ceny, konkrétně za milion korun.

Exekutorovi pak sice peníze na úhradu pokut poslal, jenže už mu nezbyly pro Vondráčkovou, Michala a jejich dvě spolupracovnice, kteří na něm později vysoudili kolem milionu korun. Podle toho, co nyní zaznělo u soudu, měli poškozená zpěvačka či její manžel kvůli „zcizení“ Šináglova majetku podat trestní oznámení.

22. února 2024

Jiřího Vondráčka, který má se sestrou Helenou a jejím mužem dlouhodobě napjaté vztahy a podle státního zástupce měl v celé kauze figurovat jako „návodce“, sice kolínský soud ve čtvrtek viny zprostil, další tři obžalované – Jana Šinágla, dražebníka Miloše Horu, který měl nezákonnou akci vymyslet, a jeho známého Leoše Krále, jehož účelově založená společnost Šináglův majetek v dobrovolné dražbě získala, – však potrestal podmíněně odloženými tresty vězení ve výměře od osmi měsíců do jednoho roku. Všem zároveň uložil dvouletou zkušební dobu.

Spokojený? Nejsem, tvrdí Vondráček

Tresty padly za maření úředního rozhodnutí, konkrétně za to, že trojice nerespektovala rozhodnutí soudu i exekutora a Šináglův majetek “odklonila“ přesto, že to bylo zakázáno. Dobrovolná dražba byla později prohlášena za neplatnou.

Všichni obžalovaní před soudem odmítli, že by se dopustili něčeho nezákonného. Obhájci pro ně žádali zproštění obžaloby.

„Nikdy nebylo mým zájmem poškozovat sestru, které si vážím,“ zopakoval v závěrečné řeči Vondráček. Přestože byl ve čtvrtek zproštěn, spokojenost prý necítí. „Od začátku jsem byl nevinný, tady se soudím o blbosti a výmysly. Je pro mě strašné zklamání, že někomu stojí za to mě obžalovávat z něčeho, co jsem neměl spáchat,“ uvedl hudebník.

I když nám ztrpčoval život, nikdy jsem bráchu nežalovala, říká Vondráčková

Spolu s ním soud zprostil poslední z pětice obžalovaných – Johanu Tefrovou, která byla stíhána za účastenství ve formě pomoci, když měla Královi pomáhat se založením společnosti, jíž pak dražebník Hora Šináglův majetek přiklepl. Podle soudu žena nevěděla, že se účastní něčeho trestného.

Král by jediný, kdo se na místě proti rozsudku odvolal. Ostatní odsouzení i žalobce si chtějí tuto možnost ještě promyslet. Rozsudek tak není pravomocný.

Autor:
  • Nejčtenější

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

2. května 2024  9:52

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický...

Sestry Prachařovy: Máme se moc dobře, proto nám starší generace nerozumí

6. května 2024

Premium Matka Linda Rybová. Otec David Prachař. Děda Ilja Prachař. Známí, oblíbení herci. Čím asi tak můžou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

7. května 2024  12:35

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce...

Když děti padaly hlady z postele, šlo se do práce, vzpomíná Ivan Hlas

3. května 2024

Mnohokrát ho měla plné zuby, nakonec spolu ale zůstali a vychovali čtyři děti. Ivan Hlas svoji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Skončila jsem v nejlepším, míní Daniela Frantzová dvacet let po Miss

2. května 2024

Před devatenácti lety byla v soutěži krásy, kde skončila na čtvrtém místě. Účast v Miss ČR jí...

Manželka s mou kandidaturou na prezidenta nesouhlasila, přiznal Kňažko

7. května 2024  15:01

Herec Milan Kňažko (78) v pořadu 7 pádů Honzy Dědka vysvětlil, proč kandidoval na slovenského...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

7. května 2024  12:35

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce...

Móda z Met Gala: Celebrity předvedly sexy modely i bizarní outfity

7. května 2024  11:06

Osobnosti showbyznysu i sportu si nenechaly ujít módní událost roku. Na plese Met Gala v New Yorku...

Nestyďte se stárnout přirozeně, nabádá ženy padesátnice Tyra Banksová

7. května 2024  10:11

Modelka a moderátorka Tyra Banksová (50) měla prý v dětství úplně jinou představu, jak bude vypadat...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...