MojeKolo

Novinka: nové superenduro Mondraker DUNE - přichází v mulletu a motorem Bosch SX

Autor: Keli, vydáno: 11.4.2024

Mondraker DUNE je zpět. Nový a jiný. DUNE je černá ovce rodiny, zlobivý i hodný zároveň, super enduro mezi lehkými elektrokoly. Váží méně než 20 kg a může to být sen každého, kdo je rozpolcený mezi moderním enduro kolem a plně výkonným ebikem, ale prostě se nemůže rozhodnout, které vzít.

Základem kola DUNE je karbonový rám Stealth Air s hmotností 2 650 gramů, v kombinaci s výkonem a nízkou hmotností nejnovějšího modelu Bosch Performance SX. Na rámu Mondraker použil aktualizované odpružení Zero Suspension, které nabízí 165 mm zdvihu zadního kola. Nechybí ani geometrie Forward Geometry speciálně vyladěná pro toto lehké velkozdvihové elektrokolo určené pro nejtěžší terén.

Dvě Duny: 2009 až 2024

V roce 2009 se na trhu objevil model DUNE jako nekompromisní enduro a shodou okolností to bylo vůbec první kolo značky Mondraker, které bylo vybaveno technologií Zero Suspension System. Hliníkový rám, 160 mm zdvihu vpředu i vzadu, a s možností volby 170 mm vidlice u verze XR. To byla odpověď Mondrakeru na ideální kolo pro začínajícím Enduro World Series. Tento DUNE byl v katalogu Mondrakeru až do roku 2020 a v posledních pěti letech se dal pořídit i s karbonovým rámem.
V Mondrakeru jsou přesvědčeni, že původní DUNE byl nejlepším čistokrevným enduro kolem, které kdy vyrobili. To nejlepší z něj vylepšili a zapracovali do MTB kol FOXY a SUPERFOXY. Nyní se kruh uzavírá a tentokrát je to DUNE, který přebírá vše od svých následovníků. Nový DUNE je ebike, které ponese jeho odkaz. DUNE: Přirozená evoluce endura.

Dune-Neat: rodinné vazby

Když mluvíme o lehkém e-MTB, mluvíme o optimalizovaném kole s rámem spojeným s lehkým motorem a kompaktnější a lehčí baterií. To je obdoba s modelem Mondraker NEAT. NEAT ale vyniká vyvážeností mezi lehkostí, integrací a celkovým trailovými schopnostmi, DUNE tuto rovnováhu vychyluje spíše směrem k agresivnějšímu a výkonnějšímu modelu, aniž by byl obětován cíl udržet hmotnost pod kontrolou.
DUNE je tedy model s vlastní identitou. Kromě toho, že má karbonový rám Stealth Air Carbon a aktualizovaný systém odpružení Zero Suspension System, má hodně zdvihu, mullet neboli smíšené velikosti kol a motor Bosch SX. To vše dohromady dává hmotnost pod 20 kg. Takto vypadá Superenduro v podání Mondrakeru.

Rám: 100% identita Mondrakeru

Rám DUNE je další iterací designového jazyka, který si osvojil model NEAT, s hranatými liniemi při pohledu z boku, které mu dávají skutečně vyniknout, zejména směrem k přední části hlavního trojúhelníku. Karbonový rám z Stealth Air Carbon s monoblokovým vahadlem z karbonových vláken váží pouhých 2 650 gramů (bez motoru a baterie). Nechybí ani ochrany v podobě specifického chrániče řetězové vzpěry a nebo třeba blatníček chránící tlumič od nečistot jdoucích ze zadního kola.

  

Do horní rámové trubky je zasazena řídicí jednotka Bosch Performance SX System Controller, která umožňuje zapnout nebo vypnout motor, zvolit režim asistence a či zkontrolovat úroveň nabití baterie. K dispozici je také integrovaný Fidlock mount pod horní rámovou trubkou i možnost montáže košíku na láhev na spodní rámové trubce. Ten lze v případě potřeby vyměnit za držák rozšiřující 250Wh baterie Bosch Powermore.

   

Aktualizovaný ZERO SUSPENSION SYSTEM

Po vzoru nejnovějších kol Mondraker využívá DUNE výhodu zcela novou kinematiku, kterou nabízí aktualizovaný systém odpružení Zero Suspension System. Tlumič je umístěn níže v rámu a přepákování je kompaktnější, což má za výsledek zvýšení tuhosti a snížení celkové hmotnosti. Optimalizace kinematiky zajišťuje větší počáteční citlivost a dostatečnou progresi chodu.

Model DUNE byl navržen na základě filozofie Forward Geometrie s velkorysým reachem poskytujícím větší stabilitu a jistotu ve vysokých rychlostech. Jak DUNE R, tak DUNE RR mají úhel hlavy 64° (který se snižuje na 63,6° u modelu DUNE XR), nechybí ani strmější sedlový úhel pro lepší efektivity šlapání, a 445mm řetězové vzpěry, které zajišťují v kombinaci se smíšeným průměrem kol (29" vepředu, 27,5" vzadu) správnou rovnováhu mezi stabilitou a hbitostí.

 

Motor Bosch SX

V novém motoru Bosch Performance Line SX našel DUNE skutečně spřízněnou duši. Poskytuje 55 Nm točivého momentu, 600 W špičkového výkonu a snížené celkové rozměry a hmotnost, prostě dokonalý partner pro DUNE.
Kromě integrované 400Wh baterie (2 070 gramů) má DUNE a jeho Bosch SX možnost využít 250Wh prodlužovače dojezdu Bosch PowerMore (1,5 kg), který poskytne až o 60 % větší dojezd (toto příslušenství je volitelné a je není součástí kola). Po namontování se rozšiřující baterie připojí k nabíjecímu portu na spodní rámové trubce a poskytne dohromady 650Wh energie, čímž se DUNE dostává na dojezd, který nabízí většina plnohodnotných elektrokol, a přitom zůstává výrazně lehčí a agilnější.

Kromě systémového ovladače zasazeného do horní rámové trubky má jezdec k dispozici na řídítkách také bezdrátový ovladač Mini Remote pro snadné přepínání režimů a navíc i displej Kiox 500 pro přístup k většímu množství informací o jízdě.
Bosch Performance Line SX nabízí 4 různé jízdní režimy: ECO, TOUR+, eMTB a TURBO, z nichž každý lze individuálně nastavit prostřednictvím aplikace eBike Flow.

 

Pro koho DUNE bude?

Kategorie lehkých e-MTB kol je bezpochyby jednou z nejatraktivnějších jak pro lidi, kteří uvažují o tom, že by se pořídit si své první elektrokolo, tak i pro lidi, kteří si vyzkoušeli plnohodnotné elektrokolo a chtějí něco více ovladatelnější. 

Pro koho by DUNE mohl být ideálním kolem? Mondraker tvrdí: DUNE je pro vás, pokud: 

  • Hledáte mimořádně všestranné elektrokolo s dobrým celkovým výkonem.
  • Už máte plnohodnotné elektrokolo s velkým zdvihem a chcete něco lehčího, aniž byste museli obětovat schopnosti dojezdu nebo výkonu.
  • Už máte plnotučné trailové / enduro elektrokolo a hledáte něco, co by mělo větší výkon a zároveň lehčí.
  • Jste nadšený jezdec endura, který nejezdí na ebiku a chce vyzkoušet evoluci této disciplíny.
  • Hledáte nejmodernější lehký e-MTB na trhu s vynikající estetikou, prvotřídním odpružením a geometrií a extra výkonem a podporou, kterou poskytuje nejnovější Bosch SX.
 

Tři modely

Řada DUNE nabízí tři různé sestavy, z nichž všechny mají stejný zdvih 165 mm, shodný karbonový rám Stealth Air Carbon a mullet provedení kol. Oba modely Dune R a RR jsou vybaveny 170mm vidlicemi, zatímco Dune XR je vybaven  180mm vidlicí.
Modely se liší osazením, ale část zůstává shodná. Například stejné pláště (Maxxis Assegai 29x2,5" WT vpředu a Maxxis Minion DHR II 27,5x2,4" WT vzadu), čtyřpístkové brzdy s 200mm kotouči vpředu i vzadu a 800mm řídítky OnOff a 30mm představcem.

     

Na výběr budou také tři barevná provedení 
Černá / Mars / Racing Silver
Bronzová / Vortex Grey / Frog Grey
Racing Silver / Black / Flame Red

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel villain (email (a) email.com) 12.4.2024 - 6:29

    Občas si říkám, jestli by nebylo lepší vynechat tu trapnou omáčku a napsat: je to super kolo, jestli na něj máš prachy, tak si ho kup.

    • anonymní uživatel Strejda 12.4.2024 - 6:39

      ...a nebo jenom obrázky....stejně se většina lidí rozhoduje podle toho jestli se jim to líbí (a jak říkáš, jestli pak na to ,,líbí" mají prachy ;-))

      • anonymní uživatel Kolofil 12.4.2024 - 15:03

        on to snad někdo čte?

        • anonymní uživatel Strejda 15.4.2024 - 11:11

          ..já to poctivě čtu...řikám si, když už se s tím někdo píše...a kupodivu čtu vždycky o to samém úplně nejlepčejším kole ze všech kol na světě...ale občas díky tomu narazím pak (při následném googlení) na zajímavos....třeba jako u článku o Rocky Moutain o dvouřetězovým pohonu ebiků ;-)

  • anonymní uživatel Cermo 12.4.2024 - 9:07

    Pro koho Dune bude?
    3 z 5 odrazok indikuju, ze uz nejake elektrokolo mate a chcete dalsie. Takze je to pre niekoho kto nema problem utopit v kolach pol miliona kc. :-D

    • anonymní uživatel M 12.4.2024 - 10:58

      Ještě že v dolarech ta suma nevypadá tak hrozně jako v korunách.

    • anonymní uživatel whatever 13.4.2024 - 16:33

      A to je hodně nebo málo?

  • anonymní uživatel Lukass 12.4.2024 - 11:14

    pán s plameny?

  • anonymní uživatel Pavel (cyberpaul (a) seznam.cz) 14.4.2024 - 9:39

    Dá se někde vyzkoušet? Budou nějaké testovací dny v ČR (ideálně na Moravě)?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí