st., 10. duben 2024 20:26

Dosáhnou hokejistky na bronzový hattrick? Češky mají za sebou skupinové zápasy a čeká je Německo

Ilustrační fotografie Ilustrační fotografie Zdroj: Christophe95, Wikimedia Commons
Utica - České hokejistky vstoupily do světového šampionátu výhrou nad Finkami, poté nedokázaly skórovat proti USA ani Kanadě. Na závěr skupiny porazily Švýcarky a skončily třetí ve výkonnostně lepší skupině. Ve čtvrtfinále vyzvou Němky. Mistrovství světa žen se hraje od 3. do 14. dubna. Češky na předchozích dvou šampionátech braly bronzové medaile.

Mistrovství světa hokejistek, které probíhá od 3. do 14. dubna, hostí město Utica na severovýchodě USA. Češky se utkaly s Finskem, USA, Kanadou a Švýcarskem v elitní skupině A.

Čisté konto proti Finkám

České reprezentantky vstoupily do hokejového turnaje duelem proti Finsku. Oba týmy začaly opatrně a první třetina moc šancí na změnu skóre nepřinesla. První gól vstřelila po dorážce až v osmé minutě druhé třetiny česká útočnice a stříbrná medailistka z letošního mistrovství světa žen do 18 let, Adéla Šapovalivová. Do konce třetiny Češky zvýšily na 2:0, když se po individuální akci prosadila Klára Hymlárová. V posledním dějství Finky zvýšily tlak, brankářku Kláru Peslarovou ale překonat nedokázaly. Naopak do prázdné brány se trefily Natálie Mlýnková a Tereza Plosová.

Vyrovnaný začátek s USA

Češky začaly proti vysoce favorizovaným Američankám aktivně a více než polovinu zápasu prohrávaly jen o jednu branku. Také si vynutily několik faulů soupeřek a dostávaly se do dobrých šancí. Dva slepené góly na konci druhé třetiny do sítě Peslarové ale zápas definitivně překlopily na stranu USA. Američanky pak svůj náskok ve třetí třetině navýšily na konečných 6:0. Hattrickem se blýskla Alexandra Carpenterová.

Proti druhému zámořskému týmu opět bez vstřeleného gólu

Českým hráčkám se nepodařilo zopakovat aktivní vstup z předchozího utkání, a i přes to, že ubránily všechna tři oslabení v první třetině, prohrávaly s Kanadou po prvním dějství o tři branky. Zámořský celek si i nadále vytvářel šance a v každé další třetině vstřelil po jednom gólu. Češky se v zápase do mnoha šancí nedostaly a na kanadskou brankářku Ann-Renee Desbiensovou vyslaly jen 13 střel. Největší možnost vstřelit gól měla z Češek při skóre 0:4 Tereza Vanišová, která ale brejk neproměnila.

Hattrick Mlýnkové proti Švýcarsku

Poslední zápas sehrál český tým proti Švýcarkám, které porazil 6:1. Češky proměnily hned svoji první šanci, kdy v první minutě zápasu skórovala Aneta Tejralová. První třetina ale skočila 1:1, když největší švýcarská hvězda Lara Stalderová srovnala skóre při dvojnásobné přesilové hře. Nerozhodný stav trval až do 35. minuty, kdy se od brusle Vanišové odrazil puk za záda švýcarské brankařky Saskie Maurerové. Za 66 sekund poté se bekhendem prosadila Mlýnková. Ve třetí třetině české hráčky poprvé využily početní výhodu, když se od modré čáry trefila Daniela Pejšová. Další dva góly přidala Mlýnková, ten poslední čtyři sekundy před koncem při vlastním oslabení.

Češky obsadily v elitní skupině A třetí místo a ve čtvrtfinále, které sehrají ve čtvrtek 11. 4. od 19:30, vyzvou Německo.

 

Zobrazeno 138 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. duben 2024 20:08
Pro psaní komentářů se přihlaste