Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dev Patel jako mytický Opičí muž svádí třídní boj. Jeho cestu k divákům to ale zkomplikovalo na Netflixu i v Indii

Dev Patel jako Opičí muž. Foto: Cinemart
Dev Patel jako Opičí muž. Foto: Cinemart

Necelý měsíc po úspěšném uvedení na filmovém festivalu SXSW dorazil do českých kin akční thriller Opičí muž. Herec Dev Patel, známý jako hrdina tak žánrově rozličných snímků jako Milionář z chatrče nebo nedávný Zelený rytíř, ve svém režijním debutu ztvárnil i hlavní roli. Kloubí tu divoké tempo bojových scén se společenskou kritikou korupce a zneužívání slabších v současné (nejen) indické společnosti.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

To vše se zapojením tradičních mytologických motivů dodává snímku hloubku, kterou mnohé ze soudobých akčních thrillerů postrádají. I když ke konci jako by film ztratil důvěru v diváka.

Bezejmenný hrdina v podání Deva Patela v dětství přišel o matku i o svou rodnou vesnici. Nyní se živí ilegálními zápasy, ve kterých se v masce Opičího muže nechává zbít populárnějšími bojovníky a od jejichž provozovatele Tygra (Sharlto Copley) posléze dostává zlomek peněz ze sázek.

Když se mu naskytne příležitost dohnat vysoko postavené lidi zodpovědné za tragický osud jeho matky k zodpovědnosti, dává do chodu svůj narychlo vymyšlený a zčásti improvizovaný plán. Stává se nejen mstitelem svých blízkých, ale i ochráncem slabších proti mocným.

Problematický vznik snímku

Dříve než Patel začal dostávat rány před kamerou, musel se poprat se svojí první a nadmíru komplikovanou produkcí. Ačkoli název a stěžejní sociálněkritické téma snímku odhalil již v roce 2018, plánované natáčení v Indii znemožnila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Indie

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější