Medicína

Psychologická pomoc do 24 hodin


Kategorie: Aktuality Nemoc a zdraví Deprese Nemoci a jejich příznaky 
12.duben 2024

RBP nabízí od ledna 2024 nový bonusový program s názvem Psychohygiena. Všichni pojištěnci starší 7 let mohou během roku bezplatně využít až pět on-line konzultací s psychologem prostřednictvím on-line psychologické poradny Mojra. Velkou výhodou celého programu je, že pomoc dostanou nejpozději do 24 hodin, ale mnohdy i okamžitě.

Z loňského průzkumu agentury Eurobarometr vyplynulo, že si 46 % Evropanů prošlo za posledních 12 měsících psychosociální nebo emocionální krizí. Řadu lidí ale od vyhledání psychologa nebo psychiatra odrazují dlouhé objednací lhůty, další se podle psycholožky jednoduše stydí navštívit odborníka v jeho poradně. Proto spustila Michaela Miechová v roce 2016 psychologickou on-line poradnu Mojra, kde lidé dostanou termín konzultace do 24 hodin. „A třeba i do hodiny. Všichni naši psychologové pracují z domova, takže jsou vysoce flexibilní. Pracují ráno, v poledne, večer i o víkendu. Některé psycholožky žijí v zahraničí, takže poskytují konzultace s časovým posunem – klidně ve tři v noci.“

Právě rychlost a dostupnost služby společně se stále vyšší poptávkou po psychologické pomoci rozhodly, že zdravotní pojišťovna RBP začala od letošního roku 2024 nabízet pojištěncům příspěvek na on-line konzultace s psychologem poradny Mojra.

„Pojištěnec si na stránkách  www.morja.cz vybere konkrétního psychologa podle toho, jaký problém řeší. Přejde do objednávky, kde si zvolí konzultaci v délce 30 minut, vybere si z nabídky datum, čas a způsob konzultace. Jako způsob platby zvolí RBP a vyplní své rodné číslo, případně rodné číslo dítěte. Dokončí registraci, odešle objednávku a uhradí 500 Kč, které mu poté na základě přiložené faktury, která přijde pojištěnci do mailu, plně proplatíme,“ popisuje tiskový mluvčí pojišťovny.

Klienti dostanou proplaceno až pět půlhodinových konzultací během roku a záleží jen na nich, jaký způsob konzultace zvolí – telefonickou, přes Skype, Viber, Microsoft Teams nebo Whatsapp. O proplacení příspěvku lze žádat do tří měsíců od zaplacení přes aplikaci my213, na kterékoliv pobočce RBP nebo písemně.

Pojišťovna nabízí pojištěncům i další bonusový program Duševní pohoda. Jedná se o pomoc klinického psychologa nebo terapeuta podle seznamu uvedeného na webu. Také v tomto případě pojišťovna přispívá částkou až 500 Kč na jednu konzultaci a pojištěnec jich může využít až pět za rok v celkové částce 2 500 korun. Dle TZ

RBP je největší regionální zaměstnanecká zdravotní pojišťovna v ČR. Dle TZ

www.rbp213.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová