Zvrácená apokalyptická odysea. Fallout vyniká jako videoherní adaptace i samostatný seriál

Zdroj: Prime Video

Filmy podle her si nikdy nevedly moc dobře. Najde se sice i několik povedených, většina ale nesplnila očekávání fanoušků a byla brzy zapomenuta. V případě seriálů je situace poněkud odlišná. V poslední době se na streamovacích platformách objevila řada vynikajících titulů a od včerejška je k dispozici další: Fallout.

Do tohoto segmentu mimořádně přispěl loňský The Last of Us, který ukázal, že je možné přistupovat k původní látce s respektem a zároveň ji mírně upravit a přidat zcela nové prvky, které do prezentovaného světa zapadají. V příštích měsících, ale i letech nás čeká skutečná smršť podobných titulů, z nichž prvním je Fallout od Amazonu.

Čtěte také: Nebezpečně blízko realitě. Strhující Občanská válka se ve finálním traileru chlubí nadšenou kritikou

Odehrává se po jaderné válce, ke které došlo před 200 lety. Ti, kdo přežili, žijí podle vlastních pravidel. A ta jsou nesmírně brutální a založená na moci. Kdo má totiž větší moc, ten vládne. Společnost lze rozdělit celkem na dvě části. Na ty, kteří si našli místo v protiatomových krytech a žijí bezstarostným životem v komunitách, a na ty, kteří nějakým zázrakem výbuch atomové bomby přežili a snaží se přežít i nadále.

„Oukí doukí“

Zdroj: Prime Video

Jednou z obyvatelek Vaultu 33, protiatomového krytu, je Lucy. Dívka právě dosáhla věku, kdy se jí může dostat té cti, že se provdá za mladíka ze sousedního Vaultu a počne s ním dítě. Tímto způsobem pomůže obnovit americkou společnost na povrchu, jakmile nastane ten správný čas. Ví, že jde o velký den, který všechny přiblíží k vytouženému cíli. Problém je, že obřad probíhá poněkud nepředvídatelně. Lucyin otec je unesen a hrdinka musí vyjít na povrch a odhalit pravdu o světě. Pravdu, která se značně liší od příběhu, jímž ji celé roky krmili.

Zbývající hrstka přeživších se snaží přežít na kontaminovaném povrchu a vystavuje se radioaktivnímu záření. Brodí se vyprahlou pustinou, navštěvují skládky nacházející se v kráterech po bombách a kde kvete obchod – základní měnou se staly uzávěry nápojů, které se kdysi prodávaly pod názvem Nuke-Cola.

Jsou tu ozbrojení bandité, lovci otroků, pouštní kazatelé, osamělí poutníci, zmutovaný hmyz a roboti, kteří byli před válkou naprogramováni jako domácí sluhové. Jsou mezi nimi také ghúlové neboli lidé postižení nemocí z ozáření. Ti trpí nejen tělesnými deformacemi, ale také diskriminací a předsudky.

Ghúl alias Red Skull

Zdroj: Prime Video

Jednoho takového, v tomto případě lovce odměn téměř jako vystřiženého ze spaghetti westernů, hraje vynikající Walton Goggins, který ve slabých chvilkách vzpomíná na svou předválečnou identitu – na populárního kovbojského herce Coopera Howarda. Důležitou roli sehrává také Bratrstvo oceli, vojenský řád, jehož součástí je i Maximus, jedna z dalších nejdůležitějších osob, které Lucy na své cestě potká.

Tady je asi na místě zdůraznit, že seriál Fallout není přímou adaptací žádné videohry. Po jejich vzoru seriál vypráví samostatný příběh, který se odehrává ve stejném universu. Tvůrci nečerpají plnými hrstmi ani tak z charakteristického prostředí série, jako spíše z jejích opakujících se témat a jedinečného náboje. Místo další monumentální apokalypsy se dočkáme tuny absurdity a grotesky. Místo patetických Živých mrtvých dostaneme armagedon v rytmu amerických hitů 50. let.

Nenechte se zmást uvolněným a komediálním nádechem. Přestože brutálně násilné scény doprovází Buddy Holly, Nat King Cole a Bing Crosby, je Fallout trefnou satirou, která si dělá legraci z kapitalistické Ameriky a sociálních rozdílů zábavným a děsivým způsobem. Mimochodem, dělá si legraci z poměrně hodně věcí, protože v celé první polovině seriálu se humor – někdy až přehnaný – stává hlavním prvkem vyprávění. Méně vtipné to začíná být kolem pátého dílu, kdy se začínáme blížit temnému závěru. Nakonec vznikne podivně ucelená směs Šíleného Maxe a Doktora Divnolásky.

Prequel i sequel

V době, kdy nás filmové a televizní apokalypsy děsí nepříliš vzdálenými vizemi budoucnosti, je dobré sledovat pro změnu něco, co se nebere příliš vážně. Pokud si tedy Fallout pustíte bez znalosti her, vězte, že zdravý odstup je zde téměř nutný.

Seriálový Fallout je zároveň pokračováním i prequelem série. Pokračováním proto, že se jeho děj odehrává nejpozději v kanonické časové linii, a prequelem proto, že se velká část děje odehrává v době před Velkou válkou. Jakýmsi průvodcem oběma světy se stává Ghul – Cooper Howard, který vyrůstá v jednu z nejdůležitějších postav celého falloutovského univerza.

Tým Falloutu odvedl dobrou práci, pokud jde o výpravu, zvuk nebo kostýmy. Výsledkem je fikční svět, který nejenže dokonale odpovídá estetice her, ale zároveň působí nesmírně živě a uvěřitelně. Když přistaneme v městečku Filly, můžeme si připadat jako postavy z Westworldu, když poprvé navštíví park. Není divu, protože tvůrci seriálu se snažili omezit CGI na minimum a vše postavit na praktických efektech.

Zdroj: Prime Video