O jeskynní léčbu dětí je kvůli černému kašli nebývalý zájem

0
401
jeskynni
Ilustrační foto: Park Postojnska Jama

Jeskynní vlhký a čistý vzduch zrychluje léčbu poškozených dýchacích cest. Díky iontům, kterých v nich je i 20x víc než ve městě, se plíce lépe prokrvují. Jeskyně jsou přirozeně sterilní prostředí, bakterie a viry v nich ničí mírná dávka radonu.

Černý kašel se letos nejvíc šíří mezi mládeží ve věku 15-19 let. U nich podle dat Státního zdravotního ústavu [SZÚ] počet nakažených překročil v součtu dva tisíce. Druhou nejvíce zasaženou skupinou jsou děti ve věku 10-14 let, kde se počty nakažených přibližují jednomu tisíci. A jelikož následky takového onemocnění přetrvávají u dětí a dospívajících i několik měsíců, doporučují jim specialisté doléčení dýchacích cest právě jeskynní terapií, takzvanou speleoterapií.

V první fázi má onemocnění [černý kašel] projevy jako typický respirační infekt – rýma, kašel nebo bolesti v krku. Ve druhém stadiu jedinec trpí suchým dráždivým kašlem, který může trvat týdny až měsíce. V momentě, kdy už pacient není infekční, je vhodná speleoterapie, která přispěje k lepší rekonvalescenci,“ říká k léčbě dětských pacientů jeskynní terapií dětská lékařka a primářka Dětské léčebny se speleoterapií Ostrov u Macochy Hana Zmrzlá.

Cvičení v jeskyni v CHKO Moravský kraj prospívá svalovému i dýchacímu ústrojí. / Foto: Léčebna v Ostrově u Macochy

Takovou léčbu lékaři dále doporučují dětem po těžším zápalu plic nebo jiných akutních respiračních infektech. Rovněž v jeskyni rehabilitují děti s chronickým onemocněním dýchacích cest, jako jsou astma, alergie nebo atopický ekzém.

Jeskynní prostředí se vyznačuje téměř stoprocentní vlhkostí vzduchu a vysokou čistotou. To snižuje podráždění dýchacích cest, které způsobil akutní zánět, jako je třeba právě černý kašel,“ dodává primářka Zmrzlá.

Jeskynní terapie není zázračná, plíce ale uzdraví

Speleoterapie nebo léčba pomocí jeskynního klimatu ale není zázračnou léčebnou metodou, upozorňují lékaři. Tento druh léčby spadá mezi specializované klimatoterapie. Podobně jako přímořská a vysokohorská léčba. I léčebné účinky speleoterapie jsou s nimi srovnatelné.

„Z hlediska mechanismu účinku se jeví jako nejvýznamnější faktor lehce zvýšená koncentrace radonu. Ten zodpovídá jednak za vysokou koncentraci lehkých iontů v ovzduší jeskyně a jednak má přímé účinky na buňky,“ popisují přínosy léčby zdravotníci léčebny.

Vlastnosti jeskynního mikroklimatu jsou:

  • Stálá teplota, vlhkost a malé kolísání barometrického tlaku.
  • Čistota ovzduší: Prach, pyly a mikroorganismy jsou jen v nepatrné koncentraci.
  • Velikost částic aerosolu: 0,2 – 0,5 um.
  • Vysoký obsah lehkých iontů: Důležité jsou záporné ionty, které zlepšují krevní průtok kapilárami, a tím se zlepší prokrvení orgánů. Zrychlují pohyb řasinkového epitelu v dýchacích cestách a zvyšují produkci hlenu. Zajišťují i čistotu prostředí [„samočistící“ schopnost jeskyně].
  • Nízká koncentrace radonu přímo ovlivňuje imunologické pochody v buňkách.

Celková expozice radonu nesmí v jeskyni přesáhnout nejvyšší přípustné roční expoziční dávky. Proto se hodnoty látky u pacientů a pracovníků pravidelně měří a vyhodnocují.

Léčbu v jeskyni hradí dětem pojišťovny

Léčebna s jeskynní terapií v Ostrově u Macochy se pacientům znovu otevřela teprve loni na jaře poté, co prošla rekonstrukcí za 196 milionů korun. Za tu dobu jí prošlo přes 620 dětí. Ozdravný pobyt obvykle trvá tři až čtyři týdny a lékaři jej předepisují dětem od čtyř do 18 let věku. Ty nejmenší děti při pobytu doprovází jeden z rodičů.

A i vysoká nemocnost černým kašlem mezi dětmi a dospívajícími zvýšila v posledních měsících zájem o léčbu dýchacích cest v jeskyni.

Poptávka v současné době výrazně převyšuje nabídku. Když spustíme rezervační systém, tak je za několik minut zcela plno,“ popisuje situaci primářka Zmrzlá.

Průduškové astma postihuje více než 5 % populace

K samotné léčbě v jeskyni pak říká, že v ní malí pacienti pobývají tři hodiny denně. Dohlíží na ně lékař, fyzioterapeut a další zdravotnický personál. V jeskyni děti cvičí, hrají si či relaxují, polehávají. Mimo dobu strávenou v jeskyni se školou povinné děti učí a ve volném čase se koupou v bazénu se slanou vodou. Pobývají i v přírodě a krátce se léčí i v sauně.

Zřizovatelem dětské léčebny v Ostrově u Macochy je Jihomoravský kraj a spadá pod organizaci Jihomoravské dětské léčebny. Léčebna na místě funguje už od roku 1982. Kapacita zařízení se po modernizaci navýšila na trojnásobek na dvaasedmdesát míst.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here