InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V prestižní anketě Hasič roku 2023 zabodoval Petr Benda z Tábora

TÁBOR/ PRAHA - Velkého úspěchu dosáhl jihočeský profesionální sbor díky táborskému hasiči Petru Bendovi, který se dostal do finále ankety Hasičského záchranného sboru České republiky – Hasič roku. Vyhlášení ankety profesionálních hasičů se konalo ve čtvrtek 11. dubna ve Španělském sále Pražského hradu. Petr Benda se ve velké celorepublikové konkurenci umístil na skvělém druhém místě.

„Soutěž Hasič roku je každoročně vyhlašována v šesti soutěžních kategoriích: Hasič roku, Zásah roku, Kolektiv roku, Velitel/vedoucí roku, Projekt roku a Občanský zaměstnanec roku. Zároveň je do Galerie osobnostní HZS ČR uvedena jedna z nejvýraznějších osobností hasičského života," popsala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

V závěrečném finále ankety, kdy byli v každé kategorii do prostor Pražského hradu pozváni nominovaní, aniž by věděli, na kterém z prvních tří místech se umístili, měl jihočeský profesionální sbor své žhavé želízko. Mezi nejlepší se v kategorii Hasič roku 2023 probojoval Petr Benda ze stanice Tábor. „Vyhlášení a předání cen se ujali ministra vnitra Vít Rakušan a generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Vladimír Vlček," podotkla Matějů.

Petr Benda byl do ankety nominován za zásah, při kterém 4. září v Táboře pomáhal zachránit lidský život. Do řeky Lužnice tehdy sjelo auto i s řidičem. Skončilo asi pět metrů od břehu ve zhruba dvoumetrové hloubce. „Kalná voda ztěžovala orientaci a jednotka ve výbavě neměla ochranné pomůcky pro práci pod vodní hladinou. Vozidlo se navíc vlivem vodního toku po dně pohybovalo," popsala Matějů.

Dva hasiči doplavali k potopenému autu a rozbíječem skel se snažili rozbít okno. „Záchranu osoby znemožňovala výstroj hasičů, protože neumožnovala delší pobyt pod vodní hladinou. Velitel zásahu proto rozhodl, aby osobní ochranné pomůcky sundali. Petr Benda s kolegou pak zahájili pokus o vyproštění řidiče," vysvětlila Matějů.

Petr Benda se pak opakovaně na nádech na několik minut potopil pod vodní hladinu. Podařilo se mu najít dveře řidiče a nahmatat polohu muže za volantem. „K jeho vyproštění bylo třeba uvolnění levé paže a poté celého těla. Při této činnosti spolupracoval se svým kolegou, který uvolněného řidiče na hladině přebíral," řekla Matějů. Na břehu si pak muže převzali do péče záchranáři, neprodleně zahájili resuscitaci a transportovali ho do nemocnice.

„Výjimečnost Petra Bendy netkví jen v tom, že zachránil lidský život. To je již ta pověstná třešnička na dortu jeho vysoké profesionality a obrovské lidskosti. Petr Benda je vynikající hasič. Ve své směně dlouhodobě dosahuje skvělých výsledků. Je na táborské stanici zařazen na pozici technika chemické služby, kterou vykonává od prosince roku 2012. Zároveň byl po dlouhá léta členem lezeckého družstva územního odboru Tábor. Do kronik HZS Jihočeského kraje se zapsal také svojí sportovní aktivitou. Byl dlouholetým reprezentantem HZS Jihočeského kraje v disciplínách TFA. Za jeho éry jihočeské družstvo dosahovalo velmi dobrých výsledků. S jeho přispěním byl tým Jihočechů několikrát mistry republiky, a to v letech 2015 a 2017. On sám se v letech 2015 až 2017 pohyboval při soutěžích pořádaných v rámci Přeboru HZS ČR v první desítce. Petr Benda je vzorem pro své kolegy a prokazuje, že má záchranářství v sobě, je skvělým hasičem a člověkem nejen každý třetí den ve službě," dodala Vendula Matějů.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Občanka 

    Reagovat

     

    Jsme na něj v Opařanech pyšní.

    Vloženo 13.4.2024 09:22:14

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace