Zarqa Al Yamama: První velkolepá opera království Saúdské Arábie

12. Duben 2024 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 16357

Zarqa Al Yamama, vytvořená v rámci Saúdského království, představuje ohromující spojení místního talentu a světového umění. Libreto, jehož autorem je uznávaný saúdský básník a dramatik Saleh Zamanan, přitáhlo pozornost Komise pro divadlo a múzická umění. Tato komise, pod vedením Ivana Vukčeviće, shromáždila přední mezinárodní odborníky a umělce v oblasti klasické hudby, aby společně s místními talentovanými umělci přinesli do centra pozornosti tento kulturní skvost.

Hudební partituru původního díla složil australský skladatel Lee Bradshaw, který se nechal inspirovat jak arabskou hudbou, tak nejikoničtějšími symfoniemi klasické hudby. V hlavních rolích zazáří mezinárodně uznávaná mezzosopranistka Dame Sarah Connolly, společně s saúdskými talentovanými umělci Khayranem Alzahranim, Reemazem Oqbim a Sawsan Al-Bahiti, a dalšími světovými i lokálními hvězdami. Tento projekt představuje důležitý milník v rozvoji hudebního programu Saúdského království.

Hudební produkci opery zajistil renomovaný Sinfoniker z Drážďan pod taktovkou dirigenta Pabla Gonzáleze, doprovázen vokálním sborem České filharmonie. Významný kreativní jevištní režisér Daniele Finzi Pasca, producent mnoha významných mezinárodních uměleckých projektů, stojí za celkovým uměleckým vedením.

Vstupenky na tuto operní událost jsou k dispozici za ceny od 100 SAR/£ 20/$ 26 a mohou být rezervovány na oficiálních webových stránkách. Premiéra opery se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v Kulturním centru krále Fahada v Rijádu, a následně proběhne série deseti představení, která ukončí svůj běh v sobotu 4. května 2024.

Galerie