čt., 11. duben 2024 21:33

Arizona je dalším americkým státem, který omezuje právo na potrat

Ilustrační fotografie Ilustrační fotografie Zdroj: Pexels.com
Nejvyšší soud USA zrušil rozsudek ve věci Roe v. Wade v roce 2022. Ten ústavně zaručoval právo na potrat ženám po celé zemi. Jeho zrušení znamenalo, že rozhodnutí o interrupcích přešlo do rukou jednotlivých států. Arizona se tak vrací ke svému původnímu zákonu.

„Je to temný den pro Arizonu,“ těmito slovy uvedla guvernérka tohoto amerického státu své oznámení veřejnosti o verdiktu nejvyššího soudu Arizony nad osudem interrupčního zákona. „Nejvyšší soud se rozhodl prosazovat jeden z nejextrémnějších potratových zákazů v zemi. Ten bude ale sloužit pouze k vyvolání chaosu mezi ženami a doktory,“ pokračovala.

Tento potratový zákon je 160 let starý, pochází tedy z dob americké občanské války, kdy Arizona nebyla státem, z dob, kdy ženy neměly volební právo, a kdy byl legální věk pro pohlavní styk 10 let. Podle něj nesmí být ženě proveden potrat, a to ani v případě, že se jedná o znásilnění, incest, vadu plodu ani v případě, že těhotenství negativně ovlivní zdraví těhotné. Na interrupci mají právo pouze ženy, které by bez ní byly ohroženy na životě. Každému, kdo by se na provádění potratu podílel budou hrozit 2-5 let vězení. Zákon vstoupí v platnost za 14 dní.

„Dnešní rozhodnutí se do historie zapíše jako skvrna na historii našeho státu. Dokud budu generální prokurátorkou, žádná žena nebo doktor nebudou stíháni na základě tohoto drakonického zákona,“ řekla generální prokurátorka Arizony, Kris Mayes.

Právo na potrat ženám po celé zemi ústavně zaručoval rozsudek ve věci Roe v. Wade od roku 1973. Ten byl ale v roce 2022 Nejvyšší soud USA zrušil a právo rozhodovat o potratovém zákonu přešlo na úroveň každého jednotlivého státu federace. Od té doby už právo na potrat omezilo kromě Arizony 14 států a další mohou následovat. Z otázky interrupcí se stává stěžejní téma pro nadcházející Americké prezidentské volby, ve kterých kandiduje Donald Trump. Právě za jehož úřadování zrušil Nejvyšší soud USA  platnost rozsudku v případě Roe v. Wade. Trump se hlásí k tomu, že má na zrušení rozsudku podíl. Jmenoval totiž kdo úřadu konzervativní soudce, kteří pro zrušení hlasovali. „Jednotlivé státy by si měly rozhodnout o věci samy,“ tak se Trump vyjádřil ještě pár dní před rozhodnutím v Arizoně. Na něj reaguje slovy, že zacházejí příliš daleko. Svou rétoriku bývalý šéf Bílého domu mírní vzhledem k nadcházejícím volbám. Mohla by ho stát cenné hlasy.

Demokraté v čele s Joem Bidenem prosazují, aby se právo na potrat vrátilo v platnost na federální úrovni. Nejen guvernérka Arizony ale také senátorka za tento stát, která byla sama nucena podstoupit interrupci, vyzvaly veřejnost, aby šla k volbám a vyjádřila svůj názor. Americké prezidentské volby se uskuteční již 5. listopadu.

Zobrazeno 140 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. duben 2024 12:11
Pro psaní komentářů se přihlaste