„Jsem šelma 666“: Největší nemrava na světě vytvořil na Sicílii temnou utopii. Bojí se tam vkročit i nejodvážnější

„Jsem šelma 666“:  Největší nemrava na světě vytvořil na Sicílii temnou utopii. Bojí se tam vkročit i nejodvážnější

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Anglický bisexuál, volnomyšlankář a zřejmě tajný agent Jejího Veličenstva. Anglický tisk ho nazýval největším nemravou na světě, zejména poté, co se jeho sicilská vila, nazývaná Thelémské opatství, stala místem sexuálních obřadů, mystických praktik a užívání drog.

Edward Alexander ,Aleister´ Crowley (1875-1947) byl jedním z nejslavnějších okultistů 20. století byl, anglický bisexuál a volnomyšlenkář, který pod heslem,,Čiň, co chceš" založil náboženství Thelema. Crowley byl také neohroženým průzkumníkem, horolezcem a možná také britským tajným agentem.

Pojem thelema označuje apetitivní vůli: touhu, někdy i sexuální. V raně křesťanských spisech se toto slovo občas používá k označení lidské vůle, a dokonce i vůle ďáblovy, ale obvykle se vztahuje k vůli Boží. Aleister vytvořil filosofický systém Theléma a stal se jeho největším teoretikem. Systém Thelémy vychází z Crowleyovy knihy The Book of the Law, sepsané v roce 1904.

Crowley sám sebe nazýval Velkou šelmou 666.

Aleisterovy bohatí rodiče i strýc byli pohlceni náboženskými sektami. Po smrti otce začal být Aleister nezvladatelný a matka ho nazvala „Šelma z Apokalypsy“, což mu zůstalo po celý život. Nedostatek lásky zřejmě kompenzoval silnou nákloností k sexualitě. Začalo to asi takto: „O panictví přišel ve čtrnácti se služebnou v posteli svojí matky. Když to prasklo, matka a strýc ženu vyhodili, načež přežívala na ulici jako alkoholička a prostitutka, než ji našli zavražděnou,“ napsal iDnes.

V době studií na Oxfordu se dostal k magii a změnil si jméno na „Aleister“. Maloval a psal povídky, hry i básně. Jedna z nich „Bílé skvrny“ byla označena jako „nejnechutnější dílo anglické literatury“.

Požitkářstvím k tragédii

Jméno pro zmíněnou vilu na Sicílii si Crowley vypůjčil z románu Françoise Rabelaise Gargantua, v němž se píše o klášteře bez zákonů, kde si každý žije podle svého. Crowleyho požitkářská utopie však neměla dlouhého trvání.

Reklama

Samozvaný satanista Aleister Crowley v tomto ostrovním ráji vytvořil temnou utopii.

V roce 1923 v jeho vile zemřel třiadvacetiletý univerzitní student z Oxfordu Raoul Loveday. Později se ukázalo, že byl otráven. Mladíkova manželka Betty vinila z jeho smrti Crowleyho, který prý studenta přinutil vypít krev obětované kočky. Když Betty předala svoji výpověď anglickému tisku, rozšířily se zvěsti o vile i v samotné Itálii.

Satanistická komnata

Nástěnné malby v místnosti v opatství Thelema v Cefalù na Sicílii v Itálii, určené pro psaní na stroji.
Nástěnné malby v místnosti v opatství Thelema v Cefalù na Sicílii v Itálii, určené pro psaní na stroji. | Zdroj: Erik Albers / Creative commons, CC0

Ještě v roce 1923 nechal italský premiér a diktátor Benito Mussolini Crowleyho vyhostit ze země. Thelémské opatství začalo chátrat, ale dál ho navštěvovali satanisté. Stěny síně nazývané Komnata nočních můr, kde se konaly sadomasochistické drogové obřady a orgie, byly místními lidmi přemalovány.

V roce 1955 tu filmař Kenneth Anger objevil řadu magických symbolů a satanistických vyobrazení. Dodnes si je může prohlédnout každý, kdo se odváží překročit práh rozpadajícího se sídla a vnímat energii Crowleyho mocné černé magie. Stěny vily jsou pokryté satanistickými výjevy a symboly.

Smutný konec

Po životě za peníze své rodiny vyčerpal i dědictví, na cestách, za extravagantní životní styl atd. Počátkem 30. let se přestěhoval zpět do Anglie. Crowley zemřel v chudobě a temnotě v anglickém ubytovně v roce 1947, ale po jeho smrti se stal fascinující postavou populární kultury.

Reklama
Reklama