Barvami jen září! 10 nejkrásnějších papoušků na světě. Lori tmavý, aratinga sluneční nebo eklektus různobarvý

Přidat na Seznam.cz

Na světě se vyskytuje asi 350 druhů papoušků. Většina z nich žije v tropických a subtropických oblastech Austrálie, Afriky a Střední a Jižní Ameriky. Papoušci jsou odedávna chováni jako domácí mazlíčci a jsou známí jak pro své výjimečně pestré a ohromující barvy, tak pro své schopnosti mluvit. Přečtěte si, ja jsou nejkrásnější papoušci světa a kde se vyskytují.

10. Lori tmavý

Loriové tmaví jsou papoušci s hnědým, oranžovým a bílým opeřením a oranžovým zobákem. Pocházejí z Nové Guineje, ale vyskytují se také na blízkých ostrovech Salawati a Yapen. Loriové tmaví dosahují délky 25 cm a jejich hlavním prostředím jsou tropické a subtropické nížinné a mangrovové lesy. Živí se směsí ovoce, semen, nektaru a pupenů. Mají také speciálně vyvinutý jazyk, který jim umožňuje živit se nektarem. Je neuvěřitelné, že při hledání potravy často urazí až 50 kilometrů denně.

9. Ara ararauna

Jedním z nejoblíbenějších druhů papoušků je ara ararauna. Jsou snadno rozpoznatelní podle zářivě modré horní části těla a ocasních per. Mají také žlutou spodní část těla a nohy. Ary ararauny pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky a žijí v lesích a lesnatých oblastech. Páry se spojují na celý život, a přestože se obvykle vyskytují ve velkých hejnech, páry se drží blízko sebe. Mají zvídavou povahu a jsou známí tím, že dokážou velmi dobře napodobovat člověka.

8. Ara hyacintový

Největším papouškem na světě je ara hyacintový, který měří až 1 metr. Tito papoušci mají sytě modré peří se zářivě žlutými očními kroužky a dlouhý ocas. Vyskytují se v jižní Brazílii a západní Bolívii a dávají přednost palmovým bažinám a otevřeným lesním biotopům. Obvykle se vyhýbají hustým a vlhkým lesním oblastem. Bohužel jsou arové hyacintoví zařazeni mezi zranitelné druhy kvůli ztrátě přirozeného prostředí a odchytu pro obchod se zvířaty. Jsou také známí svou klidnou povahou.

7. Eklektus různobarvý

Eklektus různobarvý pochází z Austrálie, Šalamounových ostrovů, Sumby, Nové Guineje a ostrovů Maluku, kde obývá tropické deštné lesy. Jsou obzvláště neobvyklí, protože samec a samice jsou zcela odlišně zbarveni a dlouho se mělo za to, že jde o dva různé druhy. Samci jsou jasně zelení s červenou barvou pod křídly a na bocích těla, zatímco samice jsou většinou sytě červené s fialovou barvou na zádech, břiše a spodní straně křídel. Eklektusové si staví hnízda v dutinách velkých stromů. Samice zůstávají v hnízdě asi 11 měsíců a urputně ho brání před ostatními papoušky. Hnízdo opouštějí jen zřídka a spoléhají na to, že jim samec přinese potravu.

6. Ara arakanga 

Ara arakanga pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Je to nádherný pták a oblíbený domácí mazlíček. Dává přednost vlhkým stálezeleným lesům a je národním ptákem Hondurasu. Arové arakanga jsou velcí papoušci s červeným, žlutým a modrým opeřením. Měří asi 81 cm, ale více než polovinu jejich délky tvoří dlouhý ocas. Dorozumívají se neuvěřitelně hlasitým skřehotáním a skřeky. Tato volání jsou určena k tomu, aby se donesla na vzdálenost několika kilometrů. Arové tvoří páry na celý život a v období rozmnožování mohou být mimořádně agresivní.

5. Ara zelenokřídlý

Ary zelenokřídlé poznáte snadno podle vzhledu. Na hlavě a těle mají většinou červenou barvu a zářivě zelená a modrá křídla a ocasní pera. Arové zelenokřídlí jsou druhým největším druhem papoušků. Jsou rozšířeni po celé Jižní Americe a dávají přednost tropickým deštným lesům a savanám. Arové zelenokřídlí snášejí tři vejce, jejichž líhnutí trvá 28 dní. Mladí papoušci jsou plně vyvinutí po 100 dnech. Tito papoušci mají také neuvěřitelně dlouhý život a často se dožívají až 80 let.

4. Amazoňan modročelý

Tito papoušci se vyskytují v Argentině, Bolívii, Brazílii a Paraguayi. Amazoňané dostali své jméno podle světle modrého peří na čele, ačkoli zbytek těla mají zelený a kolem očí žlutý. Dávají přednost tropickým a subtropickým lesům, kde hnízdí v dutinách stromů. Samice snášejí tři až pět vajec a mláďata opouštějí hnízdo přibližně 60 dní po vylíhnutí. Amazoňané jsou obzvláště hluční ptáci a jsou známí svým hlasitým křikem.

3. Aratinga sluneční

Jako jedny z nejzářivěji zbarvených papoušků je lze snadno rozpoznat podle jejich úžasného žlutooranžového těla a zelených křídel a ocasu. Aratingy sluneční pocházejí z malých oblastí Jižní Ameriky a vyskytují se převážně v severní Brazílii, jižní Guayaně, jižním Surinamu a jižní Francouzské Guyaně, kde dávají přednost tropickému prostředí. Tito papoušci jsou mimořádně společenští a často je lze vidět ve velkých hejnech čítajících až 30 ptáků. Papoušci obvykle zůstávají po celou dobu se svým hejnem a jsou velmi rychlí letci. Při hledání potravy často uletí mnoho kilometrů za den a při letu jsou velmi hlasití. Bohužel patří k ohroženým druhům, protože ubývá jejich přirozeného prostředí a mnoho z nich bylo odchyceno pro obchod se zvířaty.

2. Rosela Pennantova

Rosely Pennantovy pocházejí z Austrálie a jsou zavlečeným druhem na Novém Zélandu a Norfolk Islandu. Jsou to středně velcí papoušci s extrémně dlouhým ocasem. Rosely mají nápadně červené tělo s fialovomodrými křídly a ocasními pery. Vyskytují se hlavně v pobřežních a horských lesích a lesních porostech. Přestože v noci hřadují na nejvyšších větvích stromů, přes den hledají potravu na stromech, v keřích a na zemi. Rosely hnízdí v dutinách v kmenech stromů a prvních šest dní života krmí mláďata pouze samice. Po prvním týdnu se však o krmení dělí oba rodiče.

1. Lori horský

Jedním z nejkrásnějších papoušků na světě je lori horský. Jeho poznávacím znamením je nádherné zelené, oranžové a modré peří. Loriové horští pocházejí z Austrálie. Jsou zavlečeným druhem v Tasmánii, na Novém Zélandu a v Hongkongu, kde žijí v deštných pralesích a pobřežních lesích. Obvykle žijí v párech a zuřivě brání svá hnízdiště a potravní oblasti před všemi ostatními ptáky. Hnízdí v dutinách eukalyptů a palem a na vejcích sedí pouze samice.

Zdroj: a-z-animals.com