Lunární sonda zahlédla něco neobvyklého. Nakonec šlo jen o průzkumného souseda

Lunární sonda zahlédla něco neobvyklého. Nakonec šlo jen o průzkumného souseda
Fotografie: NASA/Goddard/Arizona State University
  • LRO sonda zachytila jihokorejskou sondu Danuri, když si navzájem křížily cestu
  • Americká sonda od roku 2009 dokázala vytvořit 3D mapu Měsíce
  • Dříve také našla místa, kam dopadly sondy Luna-25 a HAKUTO-R

Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) je sonda NASA, která už od roku 2009 krouží kolem Měsíce a studuje jeho povrch. Minulý Měsíc ale sonda zachytila něco neobvyklého, což tým studující její snímky ihned vysvětlil – jednalo se o jihokorejskou sondu Danuri, která zrovna LRO křížila cestu. Sondy se pohybují téměř po paralelních drahách a mezi 5. a 6. březnem se minuly v opačném směru.

Sonda Danuri se jeví na snímku jen jako malá tmavá čmouha. Je to z důvodu relativní rychlosti mezi oběma sondami, která je asi 11 500 km/h. I když doba expozice kamery byla podle NASA pouhých 0,388 milisekund, rychlost způsobila, že se sonda jeví jako rozmazaný pruh.

Danuri odstartovala k Měsíci v srpnu 2022 za pomoci rakety Falcon 9 od SpaceX a na jeho oběžnou dráhu dorazila v prosinci téhož roku. Podle Korejského leteckého výzkumného ústavu (KARI) se Danuri stala první korejskou lunární sondu. Létá ve výšce 100 km nad měsíčním povrchem a obsahuje celkem šest užitečných zatížení. „KARI si klade za cíl zajistit komunikační technologie v hlubokém vesmíru, jako je zřízení velké antény pro hluboký vesmír, která je schopna sledovat orbiter a komunikovat s ním, aby se překonalo zhoršení citlivosti signálu kvůli vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem,“ uvedl KARI u popisu sondy.


LRO dokázala vytvořit 3D mapu Měsíce a již několikrát zachytila jiné sondy, které přistály nebo dopadly na povrch Měsíce. Mezi poslední patří například Luna-25, která dopadla na povrch v srpnu minulého roku. Vědci ji našli za pomoci snímkování, kdy porovnali starší snímky s těmi novějšími. Stejně tak bylo zachyceno místo dopadu japonského landeru HAKUTO-R od společnosti ispace, který se pokusil přistát minulý rok v dubnu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze