Týden očima Petra Schwarze: Řádnosti a mimořádnosti, drahý rohlík a „zbytečné“ vzdělávání

13. duben 2024

Evropský parlament přijal migrační pakt, cena zlata dosáhla rekordní výše, odbory vyrukovaly při jednání u prezidenta s nápadem zkrátit školní docházku až o tři roky, zažili jsme první letošní den s tropickými teplotami, Slovensko si zvolilo nového prezidenta, houby začaly růst jarní, letní i podzimní, a stále rostou také zimní, aby to bylo komplet.

V Indii postupně zahynulo pět členů jedné rodiny při pokusu vyprostit ze studně kočku a v Brně uvízl bobr v plotu… a to zdaleka nebylo tenhle týden všechno. Takže pojďme na to.

Čtěte také

Po devíti letech nekonečného vyjednávání a dohadů schválil europarlament balíček migračních a azylových zákonů v méně ambiciózní podobě, než při svém nedávném předsednictví Unii vyjednalo Česko, přesto bylo hlasování do poslední chvíle na vážkách.

Čeští europoslanci a europoslankyně také až na jednu výjimku všechna opatření nepodpořili. Hnutí ANO chce kvůli schválení paktu na příští týden mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Těch už je ostatně více než těch řádných, staly se takovým současným českým parlamentním folklórem.

Čtěte také

I tento týden jsme jednu měli, vyžádalo si ji také hnutí ANO, a to k údajným korupčním kauzám vládních stran, čímž je hlavně míněn už ve sněmovně vícekráte probíraný případ, kdy si premiér Fiala v minulosti na čas uložil peníze na běžný účet v kampeličce, která se ukázala značně nedůvěryhodnou, a – jak vysvětlil – neuvědomil si, že se uložením peněz stal podílníkem této kampeličky, a proto to neuvedl v přiznání o střetu zájmů.

I tato schůze skončila podle obvyklého vzoru – chvíli se plamenně řečnilo a pak nebyl schválen program. A tak asi nejpozoruhodnější bylo vystoupení expremiéra Babiše, který s rohlíkem v ruce horlil nad jeho současnou cenou, vyšší než za jeho vlády, a dokládal to cenou běžného rohlíku v Tescu tehdy a nyní.

Jenže jen letmý pohled na stránky Tesca prozradí, že v drtivé většině dodávají ony běžné rohlíky do tohoto řetězce právě pekárny, jejichž koncovým majitelem je právě Babiš. Nezažíváme často, že by si výrobce takto veřejně stěžoval, že jeho produkty jsou moc drahé.

Jarní, letní, podzimní i zimní dny

Předseda odborové centrály Středula přišel na jednání s prezidentem Pavlem o důchodové reformě s dosti šílenou myšlenkou zkrátit podle něho u nás extrémně dlouhou dobu vzdělávání o jeden až tři roky, myšleno od základní po vysokou školu, aby mladí mohli dříve nastupovat do zaměstnání. Skvělý způsob, jak z Česka udělat definitivně montovnu.

Čtěte také

O rok by se podle Středuly mohla zkrátit i docházka do základní školy, už nyní ale nikde v Evropě žáci neopouštějí základky dříve než u nás. Předseda školských odborů Dobšík se také proti Středulovu nápadu okamžitě ostře vymezil, jinak ale jeho slova zůstala celkem bez povšimnutí.

Značně neobvykle chtěl zřejmě dosáhnout slávy a uznání jedenapadesátiletý technický pracovník mnichovské galerie moderního umění. Využil svého zaměstnání a do galerie propašoval své vlastní dílo, aby se tak skvělo ve společnosti děl třeba Kandinského či Kleea. Na to se však obratem přišlo a muž kromě ztráty zaměstnání a zákazu vstupu do galerie čelí stíhání za poškozování cizí věci způsobené tím, že pro zavěšení obrazu vyvrtal do zdi několik děr.

A až neuvěřitelný způsob, jak zneužívat sociální dávky, předvedla jistá rakouská žena. V roce 1981 ovdověla a o rok později si vzala nového muže, se kterým žije ve společné domácnosti dodnes. To by byl příběh pozitivní až dojemný, jenže má to háček. V následujících 40 letech se žena s tímto mužem jedenáctkrát rozvedla a pak si ho znovu vzala.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

V čem je fígl: po každém rozvodu jí totiž znovu začal chodit vdovský důchod a po každé svatbě dostala jako odškodnění za jeho ztrátu bonus ve výši dvou a půl násobku roční výše tohoto důchodu. To jí prošlo jedenáctkrát a až dvanáctý rozvod před dvěma lety jí soud odmítl uznat. Žena se od té doby o peníze soudila a nyní rakouský nejvyšší soud její nároky definitivně zamítl.

Krásné jarní, letní, podzimní i zimní dny, v příštím týdnu totiž prý mohou přijít snad všechny, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio