Slavný Nostradamus: Jeho proroctví se naplňovala, předpověděl i pád krále Jindřicha II. Francouzského

Jméno Nostradamus zná skoro každý. Dodnes je nejslavnějším prorokem historie a k jeho věšteckým rýmům se lidstvo pravidelně vrací. Jsou však pravdivé?

Nostradamus i Zdroj fotografie: Clément Bardot / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Nostradamus je nejznámější prorok světa. Žil v polovině 16. století a jeho prorocké verše děsí lidstvo do dnešních dní. Údajně předpověděl všechny velké historické události, včetně Velké francouzské revoluce či nástupu Hitlera. Je tomu ale skutečně tak? Někdo jeho proroctvím bezmezně věří, jiní k nim přistupují skepticky. Čtyřverší, ve kterých své předpovědi psal, jsou vesměs poměrně obecné a často se dají vyložit tak, aby odpovídaly skutečným historickým událostem.

Prorok Nostradamus

Michel de Nostredame, tak zní pravé jméno slavného proroka, pro kterého se vžilo obecné označení Nostradamus. Žil v renesanční Francii a dlouhá léta se živil jako lékař. Jeho největší ambicí byl boj proti moru, který sužoval tehdejší obyvatele. Když této smrtelné chorobě podlehla jeho žena i dítě, vzdal se své profese a na několik let se z něj stane poutník. Putoval po celé Evropě a během svého putování měl údajně objevit své jasnovidecké schopnosti, které ho následně tak proslaví. Vydává knihu, ve které publikuje své věštecké rýmy a postupně se dostává do povědomí lidí.

iZdroj fotografie: Unknown author / Creative Commons / CC BY-SA

Smrt krále

Ještě za jeho života ho proslaví poměrně trefná předpověď smrti francouzského krále, Jindřicha II. Francouzského. Král umírá na následky zranění, které utrží při rytířském turnaji. Tím si získá uznání královny vdovy, Kateřiny Medicejské, která z něj udělá dvorního lékaře. Zde působí až do své smrti. Nostradamus umírá v roce 1566 a od té doby začínají jeho prorocké verše žít vlastním životem. Jejich výklady se v různých případech liší a mnohdy jsou pospojovány i různé verše tak, aby odpovídaly nějaké konkrétní události.

Likvidátoři mágů i jasnovidců: Následující seznam uvádí nejslavnější skeptiky světa, kteří zničili nejednoho šarlatána

Jasně nejasné předpovědi

Výčet událostí, které Nostradamus ve svých verších údajně předpověděl, je skutečně dlouhý. Uvádí se, že předpověděl velký požár v Londýně z roku 1666, atentát na amerického prezidenta J. F. Kennedyho, teroristický útok na Světové obchodní centrum 11. září, požár katedrály Notre-Dame a mnoho dalších událostí. U některých bylo toto tvrzení vyvrácené. Někteří historikové tvrdí, že byly Nostradamovy verše v průběhu času dokonce přepsány tak, aby na konkrétní události pasovaly. Není tajemstvím, že některé režimy využívaly Nostradamovy předpovědi k vlastní propagandě. Dodnes dokáží v lidech šířit strach a mohou být silným prostředkem manipulace.

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články