Přišla vám na WhatsAppu tato zpráva? Hlavně na ni neklikejte, Češka kvůli ní přišla o 350 000 Kč

Jedna zpráva na WhatsAppu může každého přijít hodně draho. Podvodníci takto nabízejí lukrativní přivýdělek, při kterém vás oberou o všechno. Na tohle si dejte dobrý pozor!

vrácení přeplatku i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Objevil se nový trik podvodníků, kteří svým obětem posílají zprávy na WhatsAppu. Má se jednat o nabídku přivýdělku, ve skutečnosti vás kyberzločinci oberou o tisíce korun. Na takovou nabídku reagovala i žena z Olomouce, kterou celý podvod stál 350 tisíc korun. Přitom se mělo jednat o jednoduché aktualizace aplikací, které ženě slibovaly slušný profit. Každý by si však měl uvědomit, že nabídky, které zní až příliš dobře a jednoduše, bývají většinou podvod.

Zpráva na WhatsAppu

Sedmačtyřicetiletou ženu oslovil neznámý kontakt na WhatsAppu. Ve zprávě jí sliboval slušný přivýdělek za jednoduché aktualizace aplikací. Ženu měli kyberzločinci prý kompletně zaškolit v postupu práce. Celá akce měla jen jeden drobný háček, který však v ženě bohužel neprobudil žádné podezření. Sama totiž musela do aplikací vložit peníze, aby si výdělek mohla následně vybrat. Počáteční částka, kterou žena do podvodu vložila, činila 50 euro. Tím to však bohužel neskončilo.

mobilní aplikace iZdroj fotografie: Santeri Viinamäki / Creative Commons / CC BY-SA

Podivné pracovní praktiky

Po zaplacení vstupního poplatku se žena pustila do práce. Spokojeně sledovala, jak její virtuální výdělek za aktualizování aplikací narůstá. Když si chtěla „vydělané“ peníze vybrat, nastal problém. Kontakt na WhatsAppu jí vyzval k zaplacení dalšího poplatku, který je nutný k vyplacení výdělku. Ani tentokrát nepojala žena žádné podezření a peníze poslala. Když však stále neobdržela výplatu svého výdělku a podvodník s ní přestal komunikovat, konečně jí došlo, že se stala obětí podvodu. Celkově tak přišla o víc jak 350 tisíc korun.

Whatsapp

Už v roce 2024: Uživatelé WhatsAppu se dočkají novinky, po které celá léta toužili

Peníze už nikdy neuvidí

Žena se se svou zkušeností obrátila na Policii ČR, která zahájila vyšetřovaní trestné činnosti podvodu. Je však možné, že se žena svých peněz a spravedlnosti už nikdy nedočká. Vysledování kyberzločinců bývá velmi náročné a úspěšnost je v těchto případech velmi nízká. Policie proto důrazně varuje všechny občany, aby si na podobné podvodné praktiky dali dobrý pozor. Nikdy nereagujte na žádné nabídky, které vám přijdou od neznámých kontaktů na WhatsAppu nebo jiném komunikátoru. Inzeráty, které slibují jednoduché a rychlé výdělky téměř nikdy nebývají poctivé a naopak vás můžou přijít velmi draho, jak může potvrdit i nebohá žena z Olomouce.

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články