Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra Svátek práce

V Sydney vraždil 40letý Cauchi. Trpěl duševní poruchou

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

V Sydney vraždil 40letý Cauchi. Trpěl duševní poruchou

Jana Procházková

14. dubna 2024 9:31

Útok muž nožem v nákupním centru v Sydney (13. dubna 2024). Video

Australská policie identifikovala čtyřicetiletého muže, trpícího duševní poruchou, jako pachatele sobotního útoku nožem v nákupním centru Westfield Bondi Junction v Sydney, při kterém přišlo o život nejméně šest lidí. Uvedly to světové agentury s odvoláním na australskou policii. 

Útočník, identifikovaný jako Joel Cauchi, pocházel z australského státu Queensland a byl znám orgánem činným v trestním řízení, uvedl v neděli zástupce policejního komisaře Nového Jižního Walesu Anthony Cooke.

Cauchi vyrostl na jihovýchodě Queenslandu, kde podle australského serveru ABC bydlel se svými rodiči v malé ulici na okraji Toowoomby. Navštěvoval místní střední školu i univerzitu. 

V posledních několika letech žil 40letý muž potulným způsobem a bydlel ve svém autě a v ubytovnách pro bezdomovce, uvedl náměstek komisaře Lowe.

Podle komisaře prozatím nejsou známy žádné důkazy nebo informace, které by naznačovaly, že za útokem byl jakýkoli motiv nebo ideologie. "Víme, že pachatel v tomto případě trpěl duševní poruchou," dodal Cooke.

Ta mu byla diagnostikována v 17 letech a v poslední době se jeho duševní zdraví zhoršilo, dodal. Cauchi se léčil s problémy duševní poruchy před více než deseti lety, pak byla jeho péče v roce 2012 převedena do soukromého sektoru. Jeho rodina o něm naposledy slyšela v březnu letošního roku, jejich kontakt byl pravidelný. 

40letý Cauchi dokonce vystudoval s diplomem umění na University of Southern Queensland.

Do Sydney údajně přišel před měsícem a ve městě si pronajal malý sklad, ve kterém se nacházely osobní věci. Policie se stále snaží pochopit, jestli si lidi, které napadl, vybral náhodně.

Útočník v Sydney v sobotu pobodal v nákupním centru Westfield Bondi Junction několik lidí včetně devítiměsíčního dítěte. Přímo na místě podlehly zraněním čtyři ženy a jeden muž. Jedna další žena zemřela po převozu do nemocnice.

Zranění různého rozsahu utrpělo i několik dalších lidí, přičemž osm z nich je hospitalizováno. Je mezi nimi i devítiměsíční dítě, které podstoupilo operaci. Útočníka v centru dopadla a zastřelila policistka, která je nyní slavena jako národní hrdinka.

Nejnovější zprávy