Čechy íránská odveta nezasáhla, zajímali se jen o letecké spoje

Žádní Češi za uplynulou noc, kdy Izrael čelil dronovému a raketovému útoku, nevyhledali pomoc českého velvyslanectví.

ČTK to sdělila česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová. Nyní se podle ní čeští občané na zastupitelský úřad obracejí s dotazy, zda již funguje letiště nebo zda poletí jejich spoj. V zemi podle velvyslankyně aktuálně panuje klid.

»Ta nejvyšší hrozba v zásadě byla vyhlášena během večera. Pak bylo jasné, že Írán vyslal drony, balistické střely a střely s plochou dráhou letu. Izraelští občané byli vyzváni, aby se zdržovali poblíž krytů a respektovali pokyny civilní obrany,« uvedla velvyslankyně.

Většinu bezpilotních letounů a raket se izraelským silám a jeho spojencům podařilo sestřelit mimo území Izraele. Podle velvyslankyně dopadlo jen několik střel, které způsobily menší materiální škody.

»Celý útok skončil přibližně kolem druhé hodiny, půl třetí hodiny v noci izraelského času (01.00 až 01.30 SELČ). V tuto chvíli už opět funguje i mezinárodní letiště,« uvedla Kuchyňová Šmigolová.

»Během útoku žádní Češi naši pomoc nevyhledali. My jsme už v pátek rozeslali zprávu systémem Drozd, která upozorňovala na hrozící nebezpečí během víkendu. Potom jsme dávali nějaké informace na sociální sítě,« řekla velvyslankyně. »Čeští občané se začínají obracet na nás až teď, kdy se ptají, jestli funguje letiště, jestli poletí jejich let a tak dále,« dodala.

Kuchyňová Šmigolová uvedla, že podle informací, které má z izraelských médií, již izraelský válečný kabinet rozhodl o tom, jakou podobu bude mít odveta proti Íránu, ale žádné podrobnosti k tomu zatím známé nejsou.

(cik, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy