Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chilli má víc vitaminů než třeba pomeranč, říká pěstitel pálivých papriček

  10:03
Pěstování chilli papriček a jejich zpracování zabere Tomáši Peterovi z Jakubova u Moravských Budějovic dvanáct měsíců v roce. Koníček se mu postupem času stal prací na plný úvazek. Pálivé papriky prorůstají životem celé rodiny. S péčí o sazenice pomáhají starší děti, které pálivé výrobky s oblibou i konzumují.

V současné době firma Chilli-semena nabízí nejen osivo, ale také sazeničky, sušené plody, směsi koření i celu řadu pikantních omáček, pest a čatní. Fanouškům pálivých plodů nabízí Tomáš Petera své zboží zhruba od roku 2018.

„O chilli jsem se ale začal zajímat už tak o tři čtyři roky dříve. Pěstoval jsem si ho doma, jen tak pro sebe, a vyráběl z něj různé směsi a omáčky. Ty jsem pak dával na ochutnávku i kamarádům a známým,“ vzpomíná na své začátky Petera. Jeho pikantní výtvory měly u konzumentů úspěch, což jej motivovalo k dalším experimentům.

Vůbec první „oficiální“ omáčkou se pak stala takzvaná Čmaja, jejíž název vymysleli právě autorovi kamarádi. „Máme ji v nabídce dodnes. Je to hodně všestranný, univerzální produkt, směs různých druhů zeleniny, kečupu, chilli, bylinek a dalšího koření,“ popisuje Petera, jenž ke Čmaji během pár let přidal pěknou řádku dalších výrobků.

Firma dnes nabízí kolem patnácti druhů omáček různých stupňů pálivosti. Tu svoji si tak mezi nimi najdou jak zkušení a otrlí příznivci ohnivých pochutin, tak konzumenti, jimž stačí pouze jemný nádech chilli.

Pálivé srirachy i omáčky s ovocnou příchutí

Na dochucení dipů, gulášů i dalších pokrmů se nejčastěji používají fermentované omáčky, takzvané srirachy.

Chilli-semena

  • Za firmou Chilli-semena stojí šestatřicetiletý Tomáš Petera z Jakubova u Moravských Budějovic na Třebíčsku, kde žije s ženou Lucií a dcerami ve věku 8, 6 a 2 roky.
  • Na počátku nabízela firma hlavně semínka chilli paprik, postupně se sortiment rozrůstal.
  • Dnes je v nabídce i škála omáček: pálivých pyré či fermentovaných srirach, kde jsou hlavní složkou chilli papričky, i různě pálivé směsi s příchutěmi.
  • Pořídit lze třeba omáčku jahodovou, hruškovou, barbecue, švestkovou, meruňkovou, třešňovou, dýňovou a další.
  • Papričky Tomáš Petera zpracovává rovněž do pest nebo do takzvaných čatní – například do cibulového či s dračím ovocem a svatojánskými ořechy.
  • Zákazníci si mohou na e-shopu www.chilli-semena.cz koupit i sušené chilli papriky, směsi koření, pochutiny a dárkové předměty.

„Při jejich přípravě se papriky musí společně s česnekem nejprve rozmělnit. Směs potom zaliji slaným nálevem a nechám v temnu při pokojové teplotě odpočívat,“ říká k postupu výrobce s tím, že během dvou tří dnů začne budoucí sriracha kvasit.

Kvašení pak pokračuje zhruba čtyřicet až šedesát dní, přičemž materiál se musí pravidelně promíchávat a kontrolovat.

Tyto omáčky, kde dominantní složku tvoří právě chilli papriky, jsou většinou dost pálivé, takže je ocení spíše zkušenější strávníci. „Na dochucení pokrmu stačí opravdu jen malé množství, pár kapek,“ vysvětluje Petera.

Větší prostor pro experimenty s ingrediencemi a kombinacemi chutí mu dává vyvíjení omáček s různými příchutěmi, kde chilli papriky nemusejí být dominantní surovinou.

Oblibě klientely se těší například omáčka hrušková, meruňková, malinoborůvková, jahodová, švestková, hořčično-medová či dýňová. V žádné z nich chilli samozřejmě neschází; některé produkty jsou tak pro běžného jedlíka pálivé opravdu dost, jiné naopak pouze nepatrně.

Na palačinky je výborná hrušková s chilli

Využít je lze například k masu, sýrům, ale i trošku netradičně jako doplněk sladkých jídel.

„Třeba hruškovou dáváme klidně i dcerám, osmileté a šestileté, a moc jim chutná. Tato omáčka je výborná například na palačinky, ovocné knedlíky nebo jen tak na vánočku s máslem – nezní to úplně obvykle, ale je to opravdu vynikající,“ doporučuje Lucie Peterová, manželka Tomáše Petery, která je nyní na rodičovské dovolené s nejmladší, dvouletou dcerou.

Svému muži ochotně radí především při vyvíjení nových příchutí. „Manžel mi dává ochutnat směs ještě předtím, než do ní přidá chilli. Takže hodnotím, jak mi jdou ingredience k sobě, jak mi ta chuť sedí. Chilli si tam následně muž přidá podle svých preferencí. Osobně totiž zvládnu ještě tak ten střed pálivosti, pak už je to na mě většinou moc,“ popisuje žena.

Ostatně i sám Tomáš Petera, ačkoliv chilli miluje, nepatří až k takovým nadšencům, kteří konzumují extrémně pálivé plody ve velkém, nebo se dokonce účastní soutěží v jejich pojídání. „Jelikož se chilli věnuji, tak jsem samozřejmě už zkoušel ledacos, ale extrémy opravdu nijak nevyhledávám,“ podotýká pěstitel.

„Vše se ve vás sevře a dvacet minut se potíte“

Kompletně celou papričku snědl v případě odrůdy Trinidad Moruga Scorpion Red, jež má podle oficiální Scovilleovy stupnice pálivosti naměřenou hodnotu dva miliony a devět tisíc SHU, což jsou jednotky pálivosti.

„Byl to celkem intenzivní zážitek. Vše se ve vás sevře. Nevíte, zda máte chodit, nebo si lehnout, nebo se toho, co jste pozřel, raději ještě nějak zbavit. Dvacet minut jsem se šíleně potil, dýchal jak blázen, tělo se s tím snažilo nějak vypořádat. A během té doby pálivost pořád dál a dál nabíhala,“ líčí své zkušenosti Petera.

Rekordman snědl 13 papriček, které by jiného zabily. A měl chuť na další

I proto je podle něj potřeba papričku co nejvíce rozkousat. „Kdyby ji člověk spolkl vcelku, nadělá mu to potom při trávení šílenou paseku,“ zmiňuje pěstitel s tím, že pokoušet se o pokoření nějaké další „chilli mety“ nyní určitě nehodlá.

Celkem třináct těchto papriček Trinidad Moruga Scorpion Red zvládl v roce 2020 zkonzumovat například český rekordman Radim Řehůřek, a to během pouhých deseti minut. Tento extrémní chilli jedlík tehdy pojídal plody vypěstované právě Tomášem Peterou.

Pepper X už není paprička, je to spíš zbraň

Za nejpálivější feferonku světa, která je běžně dostupná, platí v současnosti Carolina Reaper s hodnotou až 2,2 milionu SHU. „Loni se jeden Američan pochlubil novou vyšlechtěnou odrůdou – Pepper X, která má údajně až kolem 2,6 milionu SHU. Ale myslím, že se sem k nám jen tak nedostane. Ostatně i sám její šlechtitel se vyjádřil, že ji zatím nechce dál distribuovat. A za mě už to snad ani není paprička, ale spíše zbraň,“ míní Petera.

Nabízí se tedy otázka, proč se milovníci chilli do konzumace těchto silně pálivých plodů vůbec pouštějí, potí se, červenají a svíjejí? Podle pěstitele z Jakubova jsou však chilli papričky velice zdravou plodinou.

„Mají více vitaminu C než třeba pomeranč. Urychlují metabolismus, mají protirakovinné účinky,“ vyjmenovává Petera. Chilli disponuje rovněž pozitivním vlivem na trávení a imunitu, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a podporuje krevní cirkulaci. „Obsahuje také capsaicin, který se přidává i do různých mastí,“ doplňuje Tomáš Petera.

Každý si navíc může pro konzumaci vybrat právě takovou pálivost a formu, jež je mu příjemná.

Pěstování je věda, hlídá se teplota i vlhkost

Samotný proces pěstování chilli, které má svůj původ hlavně v Americe, Mexiku, Indii, začíná pro Tomáše Peteru již v lednu a únoru, kdy se semínka paprik vysévají do speciálního substrátu. Následně je třeba udržovat v místě stálou teplotu 25 až 28 stupňů Celsia. Substrát se nesmí nechat vysušit, neměl by být ale ani příliš mokrý.

„Vyklíčené rostliny se poté přesazují do větších květináčů a po zhruba pěti týdnech začínám přihnojovat,“ přibližuje pěstitel. Ten musí v době kvetení jednotlivé druhy paprik od sebe izolovat; jsou totiž samosprašné. „Takže kdyby bylo více druhů blízko vedle sebe, docházelo by ke křížení. Další sezonu by pak vyrostl už v podstatě jiný druh,“ objasňuje Petera.

Pro nějaké domácí zahrádkaření to podle něj až tolik nevadí. Firma se však musí držet určitých pravidel a splňovat normy Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. „Jsou na to kontroly, odebírají se vzorky. Takže kdybychom tato legislativní pravidla nedodržovali, ani bychom nemohli sazenice prodávat,“ říká pěstitel.

Sklizeň plodů začíná obvykle v září a pokračuje v říjnu, případně v listopadu – podle teploty. „Po sklizni se vše suší, zpracovává, chystá se osivo na další sezonu. Je to činnost opravdu na celý rok,“ konstatuje Petera.

Zatímco výsev začíná v Jakubově, skleníky a také výrobnu omáček a dalších produktů má podnikatel v nedalekých Moravských Budějovicích.

Ročně vypěstuje kolem dvou tisíc rostlin, přičemž asi polovina množství putuje k zákazníkům. Z druhé části zpracovává firma úrodu do omáček a dalších produktů a využívá ji i jako zdroj dalšího osiva. Prodej semínek je ostatně jednou z domén Tomáše Petery, podnik na nich i začínal. Aktuálně jeho nabídka zahrnuje přes dvě stovky druhů chilli, jež si zákazníci mohou ze semen z jakubovské firmy sami vypěstovat.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Komfortní a důstojné. V domově pro seniory zkouší speciální koupací křeslo

29. dubna 2024  8:44

Inovativní formu koupání klientů, která je zatím v Česku ojedinělá, zkoušejí nyní v chotěbořském...

Na Pelhřimovsku hořelo dvanáct hektarů lesa, ze vzduchu shazoval vodu vrtulník

30. dubna 2024  14:34,  aktualizováno  16:24

U Horní Cerekve na Pelhřimovsku odpoledne hořelo 12 hektarů lesa, byl vyhlášen třetí stupeň...

Křižovatka bude mít chytré semafory. Brodský obchvat zpomalí, obávají se řidiči

30. dubna 2024  14:21

Město Havlíčkův Brod začalo s proměnou křižovatky severovýchodního obchvatu s Kyjovskou ulicí. Chce...

Hroši chtějí uspět i v Super Cupu, posily lovili v Jižní Americe

30. dubna 2024  10:48

V letech 2016–2020 dokázali tři z pěti po sobě jdoucích sezon zakončit ziskem mistrovského titulu....

Žďárské zastávky budou mít kabát z hvězdiček, uchrání tak životy ptáků

30. dubna 2024  8:42

Velké prosklené plochy jsou nebezpečné ptákům. Ti sklo nevidí a narazí do něho. Zabránit by tomu...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...