Moták: Pardubice budou odpočatější o milion procent, my zase můžeme být rozjetí

foto Semifinále play off hokejové extraligy - 4. zápas: HC Oceláři Třinec - HC Sparta Praha, 7. dubna 2024, Třinec (Frýdecko-Místecko). Trenér Zdeněk Moták z Třince hovoří s jedním z rozhodčích. PC

Praha - Nejen na hráčích, ale i na obou trenérech bylo po skončení sobotního dramatu mezi hokejisty Sparty a Třince dobře patrné, jak moc vyčerpávající byl boj o finále. Oceláři se do něj dostali už pošesté za sebou, v něm se postaví už v úterý Pardubicím. Dynamo přitom hrálo naposledy 5. dubna, od té doby mohli Východočeši dobíjet energii a v klidu se chystat na závěrečnou sérii o zlato. Třinecký kouč Zdeněk Moták ale věří, že jeho tým bude pokračovat dál na vlně euforie a na jeho straně může být rozehranost, jak uvedl na tiskové konferenci.

"O kolik odpočatější budou Pardubice? O milion procent? Poté, co odehrajete dva zápasy v jednom dni namísto jednoho, tak samozřejmě cítíte, že ti hráči toho budou mít hodně. To museli všichni vidět," řekl Moták s nadsázkou, když měl porovnat, jak na tom budou oba finalisté se silami.

"Těžko říct, jestli si lze do úterý vůbec odpočinout... Zvážíme různé varianty, co a jak by. Bohužel mošnovské letiště nepřijímalo, takže po utkání na Spartě nebylo možné letět a museli jsme jet autobusem. Určitě teď bude nějaké volno, chlapci si ho zaslouží. Byla by hloupost vyžadovat hned v neděli nějaký trénink. Poradíme se v realizačním týmu, pobavíme se s hráči a uděláme nějaké rozhodnutí, aby to bylo ku prospěchu věci," doplnil Moták.

Obhájci titulu ale nechtějí být v roli obětních beránků. Je zcela jasné, že se vydají ze všech sil. Jistota stříbra je neuspokojuje. Chtějí opět až na vrchol, bez ohledu na okolnosti. "My půjdeme do roboty. Zase navlečeme montérky, pracovní rukavice a povalíme dál. Bohužel to začíná brzy, asi bychom potřebovali trošku odpočinku navíc, což ví asi dobře i Pardubice, ale možná, že my budeme v úterý rozjetí," hledal Moták nějakou výhodu, která by mohla být na straně Slezanů.

Po památné sérii ocenil soupeře, ale zároveň vyzdvihl svůj tým. "Sparta má skvělé trenéry a výborné mužstvo. Podali v sedmém utkání excelentní výkon, ale já mám to potěšení, že s mými spolupracovníky trénuju mimořádné mužstvo, mimořádný tým," prohlásil Moták.

"A to vlastně tohle sedmé utkání rozhodlo. Ten zápas byl vyrovnaný, hodně kvalitní. I ta čtvrtá dvacetiminutovka byla výborná, co se pohybu týče. Pak hráčům samozřejmě lehce docházely síly, ale pořád to byl takticky vedený boj. Z té únavy krystalizovaly nějaké drobné chyby, obě mužstva měla v tom prodloužení nejen střelecké, ale i vyložené šance. Pro nás je důležité, že ten poslední gól jsme vstřelili my a právě my se radujeme," uvedl Moták.

Jeho slova o mimořádném týmu nejlépe vystihuje fakt, jak se mužstvo dokázalo poprat s výpadkem zkušeného útočníka Martina Růžičky. Klubová ikona hraje se sebezapřením. Zatímco v základní části dosáhl obávaný kanonýr na 62 bodů v 50 zápasech za 23 branek a 39 nahrávek, což bylo společně s libereckým Tomášem Filippim nejvíce v soutěži, za 14 startů v play off přidal Růžička jen dvě asistence.

"Každý je součástí toho týmu. I ten 'Růža', který je lehce indisponován, takže nemůže hrát úplně na sto procent, ale chce s tím týmem být, být na střídačce, zažít to a chce být i na té střídačce oporou, i když hraje méně. Myslím, že na finále bude připravený ještě v o něco lepším režimu. Děláme vše pro to, aby byl zdráv a připravený na sto procent. Aby byl tou hrozbou, jakou byl v sezoně. I když jeho góly chyběly, ten tým je mimořádný v tom, že si to dokáže urvat třeba i bez opor," pochvaloval si Moták.

O kolik let v sobotu během takřka 122 minut dlouhého dramatu zestárl? "Je to naše práce, tomu stresu jsme vystaveni v každém utkání 52 kol základní části, pak ještě v play off, ale v tomto play off je těch stresorů více. Líbilo se mi, že se hrálo na sedm zápasů a sérii provázel velký divácký zájem. V každém tom utkání něco bylo, něco kvalitního. Bylo skvělé, že hokejová společnost se tím mohla bavit. Ukázali jsme z obou stran bravurní výkony. Postoupit by si zasloužila obě mužstva, ale my jsme byli ti šťastnější. V závěru možná i lepší," řekl Moták.

Slovy o možném obratu z 0:3 na 4:3, který se do soboty v extralize nikomu předtím nepovedl, mužstvo před rozhodujícím duelem nijak nezatěžoval. "Před zápasem jsem o tom v kabině nijak nemluvil. Upřímně říkám, že mě to ani nezajímá. My jsme chtěli ten sedmý zápas hlavně vyhrát. Jestli to bude s nějakým výročím, milníkem... Chtěli jsme vyhrát a bylo jedno, jak to bude," uvedl Moták.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 26°C

Celá předpověď