Menu
Přihlásit se

Německý parlament v pátek schválil návrh zákona, který umožní transgenderovým lidem či nebinárním osobám změnit úřední zápis o pohlaví bez psychologických posudků a zdlouhavých soudních řízení. Ke změně genderové identity nyní bude stačit prosté prohlášení na matričním úřadu, stejným způsobem půjde změnit i křestní jméno.

ČTK/Red
Publikováno 14/04/2024
Doba čtení 1 min.
Demonstranti požadují zákon na ochranu práv transgender komunity před budovou parlamentu v Berlíně, pátek 12. dubna 2024. Němečtí zákonodárci v pátek schválili legislativu, která usnadní transgender, intersexuálům a nebinárním lidem změnit jejich jméno a pohlaví v úředních záznamech. Foto: ČTK / AP / Ebrahim Noroozi

Poslankyně liberálních svobodných demokratů (FDP) Katrin Hellingová-Plahrová v projevu před hlasováním odmítla výhrady kritiků. Zejména Alternativa pro Německo (AfD), ale také zástupci konzervativní unie CDU/CSU tvrdí, že zákon může mít negativní dopad na mládež. Kritici také říkají, že liberalizaci budou moci zneužít kriminálníci k získání nové identity.

„Pro mě a ani pro vás se tímto zákonem nic nemění, pokud nebudete chtít. Některým lidem ale můžeme pomoci, tak to prosím udělejme,“ řekla Hellingová-Plahrová.

„Pro trans, intersex a nebinární osoby je stále třeba udělat mnohé. Tímto zákonem ale činíme první velký krok k sebeurčení společnosti,“ prohlásila Nyke Slawiková ze strany Zelení. Tato poslankyně byla jednou z prvních, kdo se ve Spolkovém sněmu otevřeně přihlásil ke své transgenderové identitě.

Schválený návrh zákona označila Slawiková za jeden z důvodů, proč se rozhodla stát poslankyní. „Jako mladá jsem si takový zákon moc přála,“ dodala.

Místo matka nebo otec může být v rodném listu rodič

Nový právní předpis nahrazuje zákon o transsexualitě z počátku 80. let. Zásadní změnou oproti dosavadnímu postupu je to, že pro úpravu úředního zápisu o pohlaví již nebudou potřeba dva psychologické posudky, což kritici označovali jako ponižující. Nově postačí o přepis jen požádat. Úřední změna počítá s tříměsíční lhůtou. Prohlášením bude možné změnit i křestní jméno, pokud si to bude osoba měnící genderovou identitu přát.

Sami podat prohlášení budou moci i nezletilí od 14 let věku se souhlasem zákonného nástupce. Tento souhlas může nahradit rozhodnutí rodinného soudu. Za mladší osoby musí učinit prohlášení zákonní zástupci. Upravit bude možné i rodné listy, kdy označení matka a otec může žadatel nahradit termínem rodič.

Komentáře (4)

  1. taková džamila považuje za normální chtít u homosexuálů právo na rodinu. z toho se potom vyvinou další a další požadavky na daší „práva“, která jsou normálností a přirozeností u hetero a dalších rovin lidského konání. vše se toto schovává za pojem láska. a protože mnoho lidí nezná skutečný význam tohoto slova, pletou si toto za pojem zamilovanosti-emoce (mít rád). zamilovanost si každý volíme podle svého žebříčku hodnot (světonázoru a vkusu každého soudruha), a ty mohou být různé. kdokoli se tedy odchyluje od normality a přirozenosti, hledá způsob, jak toto obcházet, aby tuto normalitu nahradil něčím jiným, samozřejmě se to zdůvodňuje, maskuje a omlouvá touhou po té přirozenosti a normálnosti, místo toho, aby se hledala příčina odklonu od skutečných hodnot. a tato příčina se nahradí požadavkem po právu na změny následku, místo toho, aby se změnila příčina. to vytváří další a další požadavky na „práva“ těch tzv. znevýhodněných. pak se může stát a stává se to, že se pedofilie a jiné pozvolna začíná propagovat jako menšina, a tato menšina zjistí, že aby toto se stalo normou, musí se stát tou většinou. a stádo se dá manipulovat. rovnoprávnost je podprahovka buzíků. Nejedná se zde o žádnou nerovnoprávnost, rovná práva, ale o jejich přihřáté lži a snahu o změnu významů slov. čili lži a podvod.

    Jean, co to je na ulici za hluk?
    Průvod gayů, sire.
    A co požadují?
    Lásku stejného pohlaví.
    A kdo jim ji zakazuje?
    Nikdo, sire.
    Tak proč tak křičí?
    Jsou to buzeranti, sire…

  2. Vážně by mě zajímalo, komu přesně takový zákon uškodí? Podle mě to bude chvíli móda a pak se na to rychle zapomene. Osobně nejsem zastáncem názoru o více než dvou pohlavích, podle mě by měla být v dokladech zavedena nová kategorie „Gender“, kam by se uvádělo, jak se dotyčná osoba mentálně cítí. Tím by se zamezilo všem absurdním debatám o počtu pohlaví. Osobně tento zákon vidím jako velmi pozitivní, protože na tom, zda máme v občance napsáno kluk nebo holka nebo cokoli jiného, v podstatě nezáleží a zrušení nutnosti úředního ověření jen snižuje byrokracii.

Napsat komentář