Slezské derby mezi Baníkem a Karvinou skončilo remízou, Olomouc porazila trápící se Jablonec

Fotbalisté Olomouce zvítězili ve 28. ligovém kole nad Jabloncem 1:0 a doma vyhráli poprvé od začátku října a po sedmi zápasech. V 73. minutě o tom rozhodl slovenský obránce Juraj Chvátal. Severočeši měli déle než hodinu početní převahu po vyloučení Jiřího Spáčila, přesto prohráli čtvrtý ligový zápas v řadě.

Ostrava (Aktualizováno: 19:18 14. 4. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Sebastian Boháč z Karviné a Tomáš Rigo z Ostravy

Fotbalisté Sebastian Boháč z Karviné a Tomáš Rigo z Ostravy | Foto: Vladimír Pryček | Zdroj: ČTK, Profimedia

Na Andrově stadionu se utkaly týmy, které shodně prohrály poslední tři ligové zápasy. V olomoucké jedenáctce nahradil Filipa Nováka na levém kraji Filip Uriča. Hosté kvůli trestům postrádali haidersona Hurtada, Jakuba Martince a Filipa Součka, ani na lavičce kvůli zdravotním problémům nebyli v této sezoně nepostradatelní Miloš Kratochvíl a Nemanja Tekijaški.

Zato Tomáš Hübschman byl v základu poprvé od prosincového zápasu na Spartě. Ve věku 42 let, sedmi měsíců a 10 dní se stal druhým nejstarším hráčem, který nastoupil v české lize, čímž předstihl Zavadila. Před ním je už jen Jindřišek z pražských Bohemians 1905.

Olomoučtí fanoušci pokračovali v protestech proti vedení klubu. V 19. minutě část publika demonstrativně opustila tribuny, což mělo symbolicky připomenout rok založení klubu 1919. Do té doby viděli jen dva náznaky šancí svého týmu. Filip Zorvan vystřelil vysoko nad branku a ani Radim Breite z dálky brankáře Jan Hanuše příliš nepotrápil.

Výhra i v deseti

Ve 28. minutě domácí Jiří Spáčil přišlápl uprostřed hřiště kotník Alexise Aleguea a hlavní rozhodčí Karel Rouček mu po kontrole u videa ukázal červenou kartu. V 37. minutě se Hübschman mohl stát i nejstarším ligovým střelcem, jeho oblouček mířil pod břevno, ale brankář Tadeáš Stoppen míč vyškrábl.

To už byli olomoučtí ultras zpět a jejich tým měl i v oslabení mírně navrch. Hru rozhýbal Jan Fortelný, který ještě během první půlhodiny vystřídal zraněného Jiřího Slámu. Nejprve udělal kličku i brankáři Hanušovi, ale z úhlu už nedokázal přesně zakončit. Pak připravil šanci pro Lukáše Juliše, ale nejlepšímu střelci Hanáků v ligové sezoně míč v rozhodujícím okamžiku odskočil.

Po změně stran skončila Hübschmanova hlavička v síti, ale kvůli ofsajdu gól neplatil. Na druhé straně se vytáhl Hanuš při Uričově střele z hranice šestnáctky. Na střelu Juraje Chvátala po Breiteho průnikové přihrávce však byl krátký. Pro slovenského obránce šlo o třetí gól v sezoně nejvyšší soutěže.

Aktivní start Baníku

Ostrava dostala svou třetí nejvyšší domácí návštěvu sezony do varu hned zkraje utkání. Už ve čtvrté minutě Abdullahi Tanko hlavičkoval zblízka do karvinské branky, ale v době přihrávky Jiřího Klímy stál v postavení mimo hru a radost ochozů byla zbytečná.

Baník měl od pohledu více ze hry, ale současně v mezihře i dost kazil a dobře bránící Karviná ho držela daleko od brankáře Holce. Hosté mohli soupeře ještě více nahlodat ve 14. minutě - Patrik Čavoš po rohovém kopu zatřásl břevnem a proti dorážce Adele Akinyemiho předvedl výborný postřeh gólman Jiří Letáček.

Domácí při nedostatku útočné kreativity aplikovali ještě další recept - střelu z dálky. Ewerton v 19. minutě zaregistroval za vápnem postaveného Dominika Holce a ještě z vlastní poloviny hřiště pak předvedl chytrý a pohotový lob, který doplachtil za záda překvapeného gólmana.

Po dvojím poločasovém střídání hosté druhý poločas začali s větší aktivitou. A jejich snahu korunoval v 63. minutě zaslouženým vyrovnáním Martin Regáli, který se protáhl do pokutového území a dokázal obstřelit i Letáčka. V české lize vstřelil první gól.

Jenže slovenský útočník Karviné se záhy stal i negativním hrdinou svého celku. V 73. minutě přišlápl ve vlastním vápně Filipa Kubalu a Ewerton z pokutového kopu znovu obnovil vedení Ostravy. V sezoně nejvyšší soutěže si polepšil už na 11 tref.

Pozdní vyrovnání Karviné

Ostrava ale neměla svůj den a ani druhým gólem soupeře nezlomila. Karviná nepřestávala být nebezpečná a v 80. minutě Andrija Ražnatovič výstavní ranou z šestnáctky podruhé vyrovnal. Také černohorský hráč se stejně jako Regáli dočkal v devátém startu v české lize premiérového zásahu.

Ostrava doma v lize s Karvinou ve čtyřech z posledních pěti utkání nezvítězila. Před vlastními diváky nevyhrála osm z minulých devíti duelů v nejvyšší soutěži a v sezoně tam získala jen 19 z celkových 44 bodů.

28. kolo první fotbalové ligy:

Baník Ostrava - MFK Karviná 2:2 (1:0)
Branky: 19. a 74. z penalty Ewerton - 63. Regáli, 80. Ražnatovič. Rozhodčí: Machálek - Caletka, Žurovec - Zelinka (video). ŽK: Rigo, Blažek, Adediran - Regáli. Diváci: 12 296.
Sestavy:
Ostrava: Letáček - Blažek, Frydrych, Lischka - Rusnák, Rigo (66. Šín), Boula, Buchta (59. Kpozo) - Klíma (79. Adediran), Ewerton - Tanko (59. Kubala). Trenér: Hapal.
Karviná: Holec - Traoré, Svozil, Bergqvist - Raspopovič (78. Kačor), Boháč, Čavoš (78. Budínský), Moses (78. Ayaosi) - Ražnatovič, Iván (46. Regáli) - Akinyemi (46. Ezeh). Trenér: Vlk.

Sigma Olomouc - FK Jablonec 1:0 (0:0)
Branka: 73. Chvátal. Rozhodčí: Rouček - Paták, Cichra - Volek (video)..ŽK: Vraštil, Fortelný - Černák, Alégué. ČK: 28. Spáčil (Olomouc). Diváci: 3036.
Sestavy:
Olomouc: Stoppen - Chvátal, Pokorný, Vraštil, Sláma (23. Fortelný) - Spáčil, Breite (90. Ventúra), Uriča (90.+3 Matys) - Vodháněl (46. Šíp), Zorvan - Juliš (46. Zifčák). Trenér: Saňák.
Jablonec: Hanuš - D. Souček (88. Velich), Štěpánek, Polidar - Hübschman (77. Náprstek) - Černák, Houska, Hollý, Alégué (46. Kanakimana) - Čanturišvili - Chramosta. Trenér: Látal.


FC Zlín - FK Pardubice 1:1 (1:0)
Sestavy:
Branky: 18. Vukadinovič - 48. Hlavatý z pen. Rozhodčí: D. Černý - Podaný, Dresler - Klíma (video). ŽK: Pidro, Černín, Bužek - Patrák. Diváci: 3143.
Zlín: Dostál - Cedidla, Simerský, Černín, Pidro - Bužek, González (63. Janetzký) - Vukadinovič, Slončík (86. Žák), Fantiš (73. Načkebija) - Schánělec (73. Ikugar). Trenér: Červenka.
Pardubice: Kinský - Mareš, Halinský, Ortiz, Surzyn - Solil, Icha, Hlavatý - Daněk (70. Kissiedou) - Sychra (46. Zlatohlávek), Patrák (90. Donát). Trenér: Kováč.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme