14. dubna 2024 17:11

Čím se Izrael brání vzdušným útokům Íránu? Rakety a drony ničí promyšlený systém

Írán zaútočil drony na Izrael

Izraelská protivzdušná obrana ustála masivní test, když proti ní Írán v průběhu pěti hodin vyslal zřejmě až 300 dronů a raket různých typů. Podle mluvčího izraelského ministerstva obrany Daniela Hagariho ale bylo přes 99 procent íránských střel ještě ve vzduchu zničeno. Jakými prostředky se židovský stát bránil?

Noc ze soboty na neděli 14. dubna si íránský režim zvolil za moment odplaty za útok na íránskou ambasádu v Damašku, při němž 1. dubna 2024 zahynulo několik lidí včetně vysoce postavených velitelů íránských Revolučních gard. Izrael se k útoku oficiálně nepřihlásil, nicméně čelil několika vlnám útoků, které zahájily pomalejší kamikadze drony následované střelami s plochou dráhou letu a balistickými raketami.

Mohlo by vás zajímat: 4 účinné zbraně Íránu, kterých se Amerika bojí nejvíc

Právě velké spektrum cílů pohybujících se různou rychlostí v různých výškách mělo izraelskou obranu zahltit a překonat. Izrael už ale desítky let pracuje na vývoji systémů, jež si mají právě s různorodou hrozbou přicházející ze vzduchu poradit.

Hvězdné války v akci (Arrow/Šíp)

Systém vyvíjený ve spolupráci se Spojenými státy dokáže ve své pokročilé verzi Arrow 3 zasahovat přilétající balistické rakety ve výšce nad 100 kilometrů, tedy těsně za hranicí vesmíru. Jde vlastně o souboj raket, kdy obranná raketa Arrow 3 dokáže během půl minuty najít a zničit až pět cílů. Mezi ně se řadí dvoustupňové balistické rakety Sadžíl, které Írán během sobotního a nedělního útoku zřejmě také nasadil.

Kladivo na Hizballáh (David's Sling/Davidův prak)

Protiraketový systém Izraelských obranných sil vyvíjený společně izraelskou zbrojovkou Rafael Advanced Defense Systems a americkou zbrojovkou Raytheon je určený k zneškodnění raket středního doletu, jaké například vlastní libanonské hnutí Hizballáh. To se také k íránskému útoku připojilo vysláním nejméně 40 raket. Základem jsou dvoustupňové rakety, interceptory, které jsou účinné proti řízeným střelám s doletem 70 až 300 km.

Osvědčený ničitel raket Scud (Patriot/Vlastenec)

Americký systém Patriot je nejstarší pokročilou součástí izraelské protiraketové obrany. Za války v Zálivu v roce 1991 patrioty úspěšně likvidovaly rakety typu Scud, které na Izrael posílal irácký vůdce Saddám Husajn. Střely systému Patriot mohou pomalu letící drony, jako je například íránský Šáhid-136, zlikvidovat ve vzdálenosti kolem 100 km, u nadzvukových raket jsou to ale jen desítky kilometrů.

Ochranný štít nad Izraelem (Iron Dome/Železná kopule)

Systém opět vyvíjený ve spolupráci s USA je určený k likvidaci raket s krátkým doletem, kterými Izrael typicky ostřeluje palestinské hnutí Hamás nebo jiholibanonský Hizballáh. Od jeho uvedení do činnosti krátce po roce 2010 se systém s více než 90procentní účinností vyrovnal s přívaly tisíců raket typu Kásám. Základem je citlivý sledovací radar ELM-2084, který sleduje dráhy letu raket a dělostřeleckých projektilů. Údaje vyhodnocuje počítač a předává je mobilním odpalovacím zařízením vybaveným dvaceti raketami Tamir s dostřelem 3-20 km. Osm radiolokátorů ELM-2084 zakoupila i česká armáda.

Mohlo by vás zajímat: Laserová superzbraň, o které kolují mýty. Co vše dokáže obávaný izraelský Iron Beam?

Laserová zbraň budoucnosti (Iron Beam/Železný paprsek)

Tato zbraň budoucnosti není ještě plně funkční, Izrael ji ale testuje přinejmenším od roku 2014. Rakety a projektily sestřeluje laserovými paprsky, což je mnohonásobně levnější než odpalování obranných střel jako v případě Železné kopule. S dostřelem kolem sedmi kilometrů se má Iron Beam soustředit na střely v menší vzdálenosti, které prošly prvním sítem obrany. Dostřel systému má být zhruba sedm kilometrů.

Komplexní obrana s pomocí spojenců

Rakety a drony vyslané Íránem proti Izraeli  neničily jen komplexní systémy typu Iron Dome. Do vzduchu startovali také piloti stíhacích letadel, do akce se zapojily i americké, francouzské a britské síly rozmístěné v oblasti. Proti přelétajícím raketám a dronům zasáhla také jordánská protivzdušná obrana.

Díky tomu se podařilo dosáhnout téměř stoprocentní účinnosti a až na výjimky všechny útočící prostředky zničit ještě ve vzduchu, mnohé z nich nad Irákem, Jordánskem nebo Sýrií.

Zdroj: CBS News, CNN

Mohli jste minout: Půl roku od napadení Izraele teroristy z Hamásu

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom