Podle Trumpa by Ukrajina měla být součástí Ruska, říká jeho bývalá poradkyně. „Opravdu nemohl pochopit, že Ukrajina je nezávislý stát.“

Přidat na Seznam.cz

Jako prezident USA dal Donald Trump jasně najevo, že podle něj Ukrajina musí být součástí Ruska, uvedla jeho bývalá poradkyně Fiona Hillová a napsal o tom server Kyiv Independent.

Počátkem dubna média s odvoláním na nezveřejněné zdroje informovala, že Trump soukromě prohlásil, že by mohl ukončit válku s Ruskem tím, že by na Ukrajinu zatlačil, aby Moskvě postoupila Krym a Donbas, což jeho poradce popřel.

Trump, předpokládaný kandidát na prezidenta USA v roce 2024, opakovaně prohlásil, že by v případě zvolení prezidentem mohl ukončit válku s Ruskem do 24 hodin, aniž by upřesnil kroky k dosažení mírové dohody mezi Kyjevem a Moskvou.

Hillová tvrdila, že Trump si myslí, že „Ukrajina, a rozhodně Krym, musí být součástí Ruska. Opravdu nemohl pochopit, že Ukrajina je nezávislý stát,“ uvedla pro deník The Guardian.

Tvrdá linie republikánských zákonodárců blízkých Trumpovi je proti další pomoci Kyjevu a údajně tlačila na předsedu Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona, aby ve Sněmovně reprezentantů nesvolal hlasování o balíčku pomoci Ukrajině ve výši 60 miliard dolarů.

Zdroj: Kyiv Independent a The Guardian