Foto: Freepik

Je jasné, že milovníci klasických fotoaparátů budou tvrdit, že nic nenahradí zrcadlovku. Já jsem ale přesvědčen, že z mobilu jsou někdy i lepší fotky než ze zrcadlovky. Mobilní telefony jsou totiž vybaveny mimo jiné i umělou inteligencí, která pomáhá dopočítávat saturaci či kontrast. To vylepšuje kvalitu fotek.

Dnešní návod proto zaměřím na focení mobilním telefonem. Jde spíše o soupis nějakých mých postřehů a tipů, které jsem za několik posledních let nasbíral. Jsem si jistý, že tyto tipy využijete nejen na vaší dovolené, ale i na výletech či rodinných akcích.

Jak nastavit fotoaparát na mobilním telefonu?

Jako první je potřeba říci, že se vyplácí spoléhat se na automatický a chytrý režim na mobilním telefonu. Většinou je to dobře vyvedené již z výroby. Pravdou je, že senzory jsou tu méně kvalitní než u fotoaparátu, ale jak říkám – zde to dohání docela dobře ten software.

Některé levnější modely pak mají tendenci zvýraznit sytost barev více, než je zdrávo. Výsledná fotografie pak působí jako kýč. Ale to je ostatně jiná kapitola. Teď se budeme zabývat tím, jak si nastavit fotoaparát. V nativní aplikaci obvykle bývá několik režimů. Je dobré si je minimálně prohlédnout a někde doma si je vyzkoušet, ať víte, jak se chovají.

Foto: Freepik

Klasicky se zde nachází například režim „protrét“, „noc“, „panorama“ či „makro“. Portrét je většinou nejlepší náhrada za zrcadlovku. Docílíte totiž přibližně stejného efektu. Zkrátka váš mobil zaostří na postavu a zbytek pak rozmaže. Výsledek je velice dobrý.

Panoramu používám nejen při focení nějakých scenérií, ale i v situacích, když chci fotit člověka v lese nebo před nějakou budovou. Většinou se mi totiž do jednoho záběru nevejdou, a proto zvolím tento režim, který mi umožní zvětšit můj zorný úhel. Je zde pouze jediný problém, a to je jistá deformace obrazu.

Při režimu noc je pak nastaven delší čas snímání. Díky tomu je možné zaznamenat i noční oblohu či noční město. Zrovna tak tento režim ale můžete využít pro focení „profesionálních fotek“. Pokud máte třeba potůček a chcete, aby byl umělecky rozmazaný, tak použijte tento režim. Jedinou nevýhodou je, že musíte mít stativ nebo prostě stabilně umístění mobilní telefon. Stejně tak tento režim využijete při focení dálnice, rušných měst nebo zalidněných náměstí. Pokud chcete vyfotit rušnou ulici a použijete režim noc, tak z celé ulice rázem zmizí všichni lidé.

Pozor na kompozici a špatné světlo

Když si prohlížím fotky z mobilního telefonu od jiných lidí, tak většinou narážím na dvě zásadní chyby, a to je špatná kompozice a špatné světlo. Hned se dostaneme postupně k oboum problémům. U kompozice si dejte jen pozor na to, aby na záběru byl celý focený objekt. To znamená, že u lidí se očekává, že tam bude celá hlava či celé nohy. U domů zase chcete celý dům i se střechou. Pokud se vám nevejde dům do záběru, tak zkrátka použijte režim panoráma.

Druhým problémem je světlo. Vždy byste měli fotit tak, že zdroj světla máte za zády. Dobré je alespoň mít světlo z boční strany. Myslím si, že na většině obrázků je ta chyba, že lidé fotí objekt proti světlu. Výsledkem je bílá či přepálená obloha a černý či tmavý obličej. Stačilo by přitom, aby se fotograf posunul o dva kroky stranou a hned by vyšla nádherná fotografie.

Zdroj: ittb.cz