Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Znáte shilajit? V Himalájích je brán jako elixír síly a vitality

  0:01 – ADVERTORIAL
Shilajit, mumio, horská pryskyřice, slzy hor. Názvů pro shilajit existuje celá řada. V Asii je tato přírodní surovina známá po staletí, v západní společnosti se hlásí ke slovu v posledních letech. Kde se vzal, k čemu je jako doplněk stravy dobrý, pro koho je vhodný a proč je okolo něj takový rozruch?

Sběrač v akci | foto: Kratom World

Zda je shilajit živočišného, nebo geologického původu, není ani po několika vědeckých studiích, které se mu v uplynulých desetiletích pečlivě věnovaly, úplně objasněno. Vědeckou obcí je nejčastěji zastávaná teorie, která tvrdí, že shilajit neboli také mumio je organickým pozůstatkem fauny a flory a vzniklo díky jejich přirozenému promísení s anorganickými skalními minerály v průběhu dlouhých období geologických změn. Mumio vytvořené z minerálů, organických látek a rostlinných zbytků se pak hromadí ve skalách a vyvstává na povrch díky působení tepla a tlaku.

Shilajit najdete v horách, jeho sběr je riskantní

Tajemství starobylého elixíru, známého jako shilajit, se vyskytuje pouze na několika místech naší planety, a to ještě v nepřístupných, vysoko položených horských oblastech. Konkrétními oblastmi, kde lidé tuto látku objevili, jsou majestátní Himaláje, Kavkazské hory a Uralské pohoří. Právě tyto jmenované oblasti splňují specifické podmínky pro jeho vznik. Podmínkami jsou konkrétně nadmořská výška, extrémní teplotní rozdíly a složení hornin. Kvalita a složení shilajitu jsou přímo závislé na jeho původu.

Jakmile přijde letní obleva, díky níž dojde k odkrytí skal a trhlin v nich, zkušení sběrači se vydávají na cestu k místům, kde shilajit vyvstává na povrch. Dlouhá a náročná cesta není při sběru jedinou překážkou, která skýtá nebezpečí. Sběrači často šplhají do závratných výšek bez jištění a v krkolomných pozicích pomocí kladiv, dlát a sekáčů vylamují kusy horniny obsahující shilajit, které následně ve velkých batozích na zádech snášejí z horských oblastí dolů do údolí.

Zpracování? Tradičně i průmyslově

V této, surové, podobě však shilajit nelze konzumovat a čeká ho ještě dlouhá cesta. Vytěžené kusy jsou manuálně drceny na menší kusy a tepelně upravovány ve vodě za vhodného tlaku. Díky tomu se následně dají odfiltrovat kusy skály, písek a další nečistoty obsažené v surové formě shilajitu. Proces filtrace probíhá přes různě hrubá síta, aby se odstranily i ty nejmenší nečistoty.

Při tradiční metodě zpracování používané místními obyvateli se výsledná tekutina v nádobě nad ohněm zbaví vody a zredukuje do lepkavé a velice husté tmavě hnědé až černé substance.

Dnes již působí na místech výskytu této „posvátné“ suroviny zahraniční společnosti, které zpracovávají surovinu v průmyslovějších podmínkách, za přísné kontroly pro výrobu produktů na export. Tradiční sběr suroviny však zůstává stejný a není možné ho obejít. Surovina si tak zachovává krásu a majestátnost svou těžkou přístupností. I proto je v zemích původu, kde je kladen stále velký důraz na lidové léčitelství, označována za symbol síly a vitality.

Takto vypadá shilajit

V Česku shilajit distribuuje společnost KRATOM WORLD. Doplněk stravy je sice jedním z mnoha produktů v její nabídce, ale podle slov jejího mluvčího je mumio jejich srdcová záležitost. „Sehnat spolehlivého dodavatele, který shilajit zpracovává podle tradičních metod a bez chemických přísad, které do tohoto procesu nepatří, je opravdu náročný úkol. Trh je bohužel díky narůstající popularitě shilajitu zahlcený spoustou náhražek a napodobenin. Pro nás je na prvním místě kvalita produktu, a tak jsme si po dlouhém a náročném hledání našli opravdu místní experty v oboru, kteří pro nás shilajit sbírají. Naši experti pracují s místními farmáři a sběrači v Himalájích, aby zajistili, že každý kus shilajitu je těžen s ohledem na přírodu a s respektem k tradičním metodám získávání,“ říká jednatel značky Kratom World Jan Němec.

Tekutý, k rozpuštění či ve formě kapslí

Shilajit se objevuje v různých formách, každá s vlastním způsobem užívání. Nejtekutější varianta, Liquid Shilajit, se snadno dávkuje kapátkem z lahvičky. Pokud se shilajit zbaví při procesu zpracování ještě většího množství tekutiny, vznikne pryskyřice či guma. Tyto formy se konzumují přidáním menšího množství do libovolného nápoje (v ideálním případě filtrované horké vody). Pokud však člověku vadí specifická a velice výrazná chuť a vůně shilajitu, existuje i čtvrtá forma, v níž je shilajit zbaven veškeré vody, a to ve formě kapslí, kde člověk s aromatem shilajitu nepřijde do styku.

Závoj tajemství

Historicky byl shilajit luxusním artiklem, dostupným pouze královským rodinám a bohatým šejkům. Díky zvýšení jeho produkce a snížení ceny se nyní dostává i mezi širší veřejnost. Vyzkoušet ho a zjistit, jaké účinky má, tak může každý. Internetový obchod www.kratomworld.cz i jeho šest kamenných prodejen nabízí shilajit ve všech čtyřech zmíněných formách.

„Samotný shilajit je bohatý na stopové minerály, fulvové kyseliny, vitaminy a další prospěšné látky, které posilují imunitní systém, zlepšují energii a podporují celkovou vitalitu. Souhra těchto látek propůjčuje shilajitu blahodárné účinky na lidský organismus,“ uvádí Jan Němec.

Shilajit Resin

Fulvokyseliny a minerály v shilajitu hrají klíčovou roli v podpoře energetického metabolismu, což vede ke zvýšení celkové vitality uživatele. Mnoho lidí, kteří shilajit užívají, popisují rychlý nárůst energie již po několika dnech. Tento efekt činí shilajit oblíbeným nejen mezi lidmi, kteří hledají energetický zvrat zejména ráno, ale také mezi aktivními sportovci a těmi, kdo mají vysoký energetický výdej. Kromě posílení fyzické energie shilajit podporuje kognitivní funkce a paměť. Díky tomu se stal oblíbeným doplňkem stravy mezi studenty, kteří hledají přírodní způsoby, jak zlepšit své studijní výsledky a soustředění.

Kromě toho je Shilajit ceněn pro své účinky na paměť, koncentraci a mentální výkonnost. Podporuje také zdravou funkci srdce, zlepšuje kvalitu kůže a má silné antioxidační účinky. Má také adaptogenní vlastnosti a do značné míry poskytuje úlevu při každodenním boji se všudypřítomným stresem manažerům a všem, kdo jsou stresu pravidelně a dlouhodobě vystaveni.

„Shilajit je často označován za zázračnou surovinu pro své rozmanité účinky na lidský organismus. V oblasti výzkumů je však ještě potřeba několik let bádání a laboratorních studií, abychom přesně pochopili účinky shilajitu a jeho vlivu na lidský organismus. Zatím zůstává obestřený řadou tajemství a dohadů,“ uzavírá Jan Němec.

Autor:

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

30. dubna 2024

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin....

Sex s roboty. Studie odhalila, koho láká a proč. Patříte mezi zájemce?

29. dubna 2024

Zajímají se o sex s roboty spíše lidé, kteří straní svobodomyslnému přístupu k sexu? Jaký vztah k...

OBRAZEM: Porno a sedmdesátky. Projděte si plakáty z pikantní Ameriky

24. dubna 2024

Vstoupilo do kin, dostávalo se mu pochvalných recenzí seriózního tisku. A především uhranulo...

Česko jako velmoc MHD. Kde se ve světě svezete českými dopravními prostředky

28. dubna 2024

Premium České tramvaje lze spatřit třeba v Turecku, Itálii, Číně nebo Finsku. Po celé Evropě, v Rusku, v...

Československo v roce 1924: zlatá éra i zrod zla. V čem se podobá dnešku

27. dubna 2024

Premium Rok 1924. Svět už se vzpamatoval z šílené války a nastávala zlatá léta umění, zábavy a zdánlivé...

Škrtiči a no-go zóny v Londýně. Fake news pomohly v 19. století represi

1. května 2024

Premium Reformy trestního zákoníku mohly v devatenáctém století učinit Spojené království liberálnějším....

Nejkrutější či nejotylejší. Panovnická kniha rekordů aneb Nej českých vládců

30. dubna 2024

Premium Od knížete Bořivoje po posledního tuzemského panovníka, císaře Karla I., vládlo českým zemím...

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

30. dubna 2024

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin....

Sex s roboty. Studie odhalila, koho láká a proč. Patříte mezi zájemce?

29. dubna 2024

Zajímají se o sex s roboty spíše lidé, kteří straní svobodomyslnému přístupu k sexu? Jaký vztah k...

Prodej RD 3+1 u Podbořan
Prodej RD 3+1 u Podbořan

Krásný Dvůr - Vysoké Třebušice, okres Louny
2 627 000 Kč

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...