Menu
Přihlásit se

Očekávám nárůst islamizace, radikalizace a vlivu islámu v celé EU. Počty muslimů v Evropě stále nekontrolovaně rostou. Ale až se Evropané probudí a po celé Evropě začne střet civilizací, skončí to jejich jasným vítězstvím, říká krom jiného v rozhovoru pro Deník TO David Bohbot, bezpečnostní expert izraelského původu.

Dana Jaklová Dana Jaklová
Publikováno 14/04/2024
Doba čtení 5 min.
Lidé kontrolují trosky po izraelských úderech ve městě Deir el-Balah v centru Pásma Gazy, 13. dubna 2024. Foto: Unreguser / Xinhua News / Profimedia

Izrael několikrát upozornil, že neuzavře mír, dokud nebude Hamás zničen. Platí stále toto prohlášení? Protože v posledních dnech a týdnech byly boje utlumeny…
Hamás je jen jméno ideologie radikálního islámu, která se díky Hamásu bohužel rozšířila. Tuto ideologii Izrael nemůže, a ani se nesnaží zničit. Tuto realitu už dávno pochopil a akceptoval To, co Izrael v současné době dělá, je ničení schopností Hamásu útočit na jeho území z Gazy, nic víc, nic míň. Osobně si myslím, že Hamás, Islámský džihád, Fatah, nebo jakákoliv jiná frakce, v níž jsou Palestinci, jsou plné nenávisti vůči Izraeli. Někteří jsou ortodoxnější než ti druzí, ale všichni mají stejný cíl – zničit Izrael.

Poslední enklávou v Gaze, kde se ukrývají bojovníci Hamásu, je Rafah. Jenže Evropa i Spojené státy zrazují od útoku, protože Hamás se ukrývá mezi stovkami tisíc civilistů, které používá jako lidské štíty. Může si Izrael dovolit zaútočit na Rafah navzdory varování většiny spojenců?
Přijde čas, kdy člověk, nebo stát, prostě řekne DOST a začne myslet především na sebe, a ne na nikoho jiného. V reakci na 7. říjen Izrael udělal to, že zaútočil na Hamás, který se schovává za své vlastní lidi, aby minimalizoval nebezpečí pro občany Izraele. Povinností armády je na prvním místě myslet na rodiny, které poslaly jejich příslušníky do války. Bez útoku na Rafah nebude splněn hlavní cíl – zničit vedení Hamásu v Gaze.

Útok by znamenal asi velké množství obětí mezi palestinskými civilisty i izraelskými vojáky. Neobáváte se, že by tím byly vážně narušeny vztahy Izraele s nejdůležitějšími spojenci?
Moje odpověď má dvě části. První vychází z toho, že nezaútočit nyní na Rafah znamená, že útoky na území a občany Izraele budou pokračovat i v budoucnu. Stejně problematický, a možná i horší je fakt, že od 7. října 2023 je 130 rukojmí, včetně žen, starých lidí i dětí, stále drženo v podzemních tunelech Rafahu.
Pokud Izrael jasně neukáže, co se stane tomu, kdo spáchá masakr a další zločiny na jeho občanech, ztratí legitimitu a nárok na své území. Sousedi Izraele netolerují slabost. Kdokoliv je v této oblasti měkký, je zlikvidován. Přesně to hrozí státu Izrael.
A co se týká narušení vztahů s nejlepšími spojenci, život izraelských občanů a osvobození rukojmí je pro mě důležitější než jakýkoliv vztah s pokryteckými státy, které nemohou pochopit, že 7. října byla překročena poslední červená linie a že tehdy začala válka o přežití Izraele. To jsou dva důvody, proč musí Izrael zaútočit na Rafah.

Může si to Izrael dovolit? Mnozí odborníci říkají, že bez spojenců nepřežije…
Izrael bude mít stále spojence. Budou jimi všichni, kteří čelí stejnému nebezpečí islamizace a radikálního islámu. Co si Izrael nemůže dovolit, je ukázat slabost. Nejlepším příkladem, jak nebezpečná je nynější situace, jsou hlasy z Egypta, které po útoku ze 7. října jasně volaly po připojení se k útoku proti Izraeli a jeho zničení.
Kdyby Izrael neukázal, že se nic nezměnilo a že je stále silný a schopný se jak bránit, tak i útočit na nepřítele, podporovalo by to nejen myšlenky radikálních Egypťanů, ale i jeho dalších sousedů o tom, že Izrael je porazitelný a nastal čas ho zničit. Strategičtí partneři, kteří nechápou tuto hrozbu, mají jiné důvody pro pomoc Izraeli. Nejsou skutečnými partnery a sledují své vlastní cíle a záměry. Mohou to být osobní zájmy, zisky pro státy nebo soukromé korporace, může to být i součást jejich zahraničně-politické strategie.
Nezapomeňte, že USA již jsou v nevyhlášené válce s Iránem a stejně jako zbytek světa vědí, že nejvíce informací o Iránu, stejně jako o veškerém dění na Blízkém východě má Izrael. Informace jsou klíčové pro vedení války a proto vím, že jak USA, tak ostatní budou s Izraelem i nadále udržovat úzké informační i vojenské vztahy.

V některých analýzách se objevuje tvrzení, že Hamás už zvítězil, protože jeho hlavním cílem bylo zásadně narušit nebo rozbít vztahy Izraele s hlavními arabskými zeměmi, což se v podstatě podařilo. Souhlasíte s tím, že v tomto ohledu už Hamás zvítězil?
Pokud někdo hlásá podobné nesmysly, nerozumí ani strategii, ani lidem. Gaza je téměř srovnaná se zemí. Něco podobného se stalo v Libanonu po útoku Hizballáhu před několika lety, a dodnes vidíme, jaký vliv to mělo na Libanon. Lidé, kteří tleskali Hizballáhu za to, že bojoval proti Izraeli a zabíjel jeho vojáky i civilisty, dodnes cítí ekonomické dopady izraelského útoku a místní lidé dost dlouho ani neměli kde bydlet. Podpora Hizballáhu bezprostředně po válce byla mezi místními lidmi obrovská, ale velmi rychle zmizela, když lidé pochopili, jak zničující pro ně tato válka byla. Totéž se stane i v Gaze. Euforie dlouho nevydrží a lidé budou mít na Hamás vztek za to, co jim způsobil.

Co říkáte na protiizraelské a protižidovské demonstrace v Evropě?
Definitivně ukazují, jak hluboko Evropa klesla vlivem invaze muslimských imigrantů. Mnoho z těch, kteří dnes vyvolávají heslo „Svobodu Palestině!“, bude brzy volat „Svobodu Londýnu!“, nebo „Svobodu Paříži!“. Imigranti a jejich potomci se radikalizují, útočí na policii, kulturní a národní památky, nemají žádný respekt vůči zákonům a odmítají evropské principy právního státu. Nikoho z nich také neuvidíme v demonstracích proti tomu, co se děje ve Rwandě, nebo proti utlačování muslimů v Číně. Jsou proti Izraeli, a je to výsledek mnohaleté nenávisti a touze, aby stát Izrael byl zlikvidován.

Jak vidíte v tom všem budoucnost Izraele?
Dobře. Především proto, že Izrael byl, je a bude ekonomicky velmi silný. Válka připomněla Izraelcům, že musí držet spolu a že možná nesouhlasí se současným premiérem, ale mají jasno v tom, kdo je nepřítel a že proti němu musí bojovat společně. Svět časem zapomene, že byl na Izrael naštvaný, minimálně lidé, kteří nejsou radikálními muslimy. Ti budou nenávidět Izrael, ať se stane, co se stane.
Jak už jsem říkal, obyvatelé Gazy si brzy uvědomí skutečnost, že bylo zničeno mnoho domů, a oni nemají ani střechu nad hlavou, ani majetek, ani práci, a Hamás jim v ničem nepomůže. Jeho vůdcové budou spíš jako obvykle rozkrádat peníze ze zahraniční pomoci a poukazovat na brutalitu a agresivitu Izraele.
Palestinci budou mít dost času pochopit, že Hamás jim nepřinesl nic dobrého. Budou naštvaní na jeho vedení, protože pochopí, že Hamás jako vždy zaútočil, schoval se za ně a nyní kasíruje peníze za jejich utrpení.

A jak vidíte budoucnost soužití s islámem v Evropě?
Bohužel, než se Evropa probere a začne jako jeden celek společně bojovat proti invazi muslimů, islám bude prosperovat. Očekávám nárůst islamizace, radikalizace a vlivu islámu v celé EU. Počty muslimů v Evropě stále nekontrolovaně rostou. Ale až se Evropané probudí a po celé Evropě začne střet civilizací, skončí to jejich jasným vítězstvím. Věřím, že hodně muslimů se v této válce nepřidá na stranu radikálů, což nám pomůže zvítězit nad zlem. Bude to velice bolestivý a dlouhý proces, ale tato válka je nevyhnutelná a nebojovat by znamenalo ztratit Evropu a spadnout pod vládu tmářství a primitivismu, což je neakceptovatelné.

Co říkáte dronovému útoku Íránu na Izrael? Myslíte, že přijde nějaká odveta?
Platí to, co jsem říkal výše: státy mohou být na Izrael naštvané, ale ten vztah a spojenectví jsou příliš silné na to, aby tyto země Izrael ignorovaly. Navíc Izrael je zásadním dodavatelem informací o Íránu a Blízkém východu nejen pro USA, ale i Evropu. Útok ukázal, že Írán může hodně vyhrožovat, ale jeho schopnosti nejsou zas tak velké. A na druhou stranu je vidět, jak silná je elektronická a technologická obrana Izraele. Co se týče odvety, Izrael bude reagovat, ale nebude pospíchat. Důvodem je, že nyní má lepší možnost upravit diplomatické vztahy s Evropou a Amerikou. Ukázalo se, že agresorem není Izrael, ale Írán a jeho partneři. Ale někdy ta odpověď přijde, bude krátká a jasná.

Čtěte také: Mírová Nobelovka pro Hamás
Buď bude zničen Hamás nebo Izrael. Tomáš Klus už si vybral
Multikulti v ohrožení. Změní únos mladé Němky pohled technařů na Palestince?

Komentáře (1)

  1. Náboženský apartheid zvaný Izrael, je nemocný nenažraností, a postižen vražednou surovostí, když se mu krádeže dalšího území nedaří podle plánu. Jeho úchylná touha po válkách, které za něj zaplatí a z velké části i odbojuje jeho rentierská kolonie USA, a po kterých se Izraeli vždy povede ukrást další území, se dnes již dá nazvat chorobnou.
    A to k dokonalosti vypilované izraelské divadlo o bránící se oběti, je mistrovský herecký výkon. ;o)

Napsat komentář