Varování: Milovníci filmů a seriálů jsou v ohrožení. Nově hrozí za sledování oblíbeného pořadu pokuta až 125 000 Kč

Nelegální streamování filmů a seriálů může každého uživatele přijít pěkně draho. Nově hrozí pokuty až ve výši 125 tisíc korun. První případy řeší Itálie.

nelegální streamování i Zdroj fotografie: NPat318 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Nelegální streamování filmů a seriálů se u některých uživatelů stále těší velké oblibě. To však může brzy skončit. První zemí Evropské unie, která se pustila do přísného potírání nelegálního streamování, je Itálie. Podle dostupných informací budou uživatelům za nelegální streamování hrozit pokuty až ve výši 5 tisíc euro, což je v přepočtu okolo 125 tisíc korun. Je jen otázkou času, kdy podobné kroky podniknou i další evropské státy, včetně České republiky.

Nelegální streamování filmů a seriálů

O tvrdém zákroku proti nelegálnímu streamování filmů a seriálů informoval italský úřad pro dohled nad telekomunikacemi AGCOM. Pracovníci úřadu potvrdili, že nově bude za nelegální streamování filmů a seriálů hrozit pokuta ve výši 5 tisíc euro. Itálie se tak snaží upozornit na právní dosah nelegálního streamování a ochranu autorských práv.

V posledních letech totiž došlo k výraznému nárůstu sdílení filmů a seriálů pomocí nelegálních platforem. Každý uživatel, který chce sledováním filmů na nelegálních platformách ušetřit peníze za poplatky streamovacích stanic, jako je Netflix nebo HBO Max, by se měl mít na pozoru. Vysoká pokuta do rozpočtu zasáhne mnohem citelněji než klasické předplatné legitimních streamovacích stanic.

disney+
iZdroj fotografie: Dancingpolishcow / Creative Commons / CC BY-SA

Soudu se nedočkáte

V Itálii zároveň vešel v platnost nový protokol, který by měl udělení postihů za nelegální streamování filmů a seriálů značně usnadnit. Policie ani další orgány nebudou k udělení pokuty za pirátství potřebovat soudní povolení. Toto opatření je důležité hlavně s ohledem na velké množství uživatelů nelegálních streamovacích platforem. Jedná se o další jasný vzkaz italským občanům, že se jedná o závažnou věc, která může každého uživatele přijít hodně draho. Je více než jasné, že Itálie to s bojem proti filmovému pirátství myslí opravdu vážně.

Už zase s nás chtějí vytáhnout peníze: Oblíbená streamovací platforma znovu zdražuje

Zapojí se i nadnárodní společnosti

Italský úřad AGCOM se však nezaměřuje pouze na potírání jednotlivých uživatelů. Zároveň řeší omezení nelegálních streamovacích služeb se společností Google. Ta by měla na podnět úřadu stáhnout ze svého oficiálního obchodu Google Play aplikace, které nelegální streamování filmů a seriálů umožňují. Je tedy otázkou času, kdy se podobné opatření rozšíří i do zbytku Evropy a do České republiky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články