Záhadné zmizení vynálezce filmu: Louis Le Prince se chystal na projekci, pak už ho ale nikdo nikdy neviděl

Louis Le Prince byl prvním, kdo kdy něco natočil na kameru. O několik let tak předběhl ostatní vynálezce. Dnes ho však již nikdo nezná. Může za jeho zmizení konkurenční rivalita?

Louis Le Prince i Zdroj fotografie: Unknown author / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Louis Le Princ je dnes už neznámá osoba. Přesto je dost možné, že by bez něj dnešní kinematografie vypadala úplně jinak. Byl totiž prvním, kdo vynalezl takzvané pohyblivé obrázky a prvním, kdo natočil něco na kameru. O několik let tak předběhl dnes uznávané průkopníky kinematografie, jako je Thomas A. Edison nebo bratři Lumiérové. Louis však z povědomí širší veřejnosti zmizel stejně náhle, jako ze svého vlastního života.

Nadaný Louis Le Prince

Louis Le Prince byl synem francouzského důstojníka Louise Adolphe Le Prince, který se blízce přátelil s Louisem Daguerrou. Daguerra byl nadšenec do rozvíjející se fotografie a jedním z průkopníků. Mladý Louise tak tráví v jeho dílně většinu svého dětství a rodinný přítel ho školí v tomto revolučním umění. Malování a chemii studuje také na univerzitě v Paříži.

V roce 1866 se stěhuje do anglického Leedsu, kde potkává svou budoucí ženu Elizabeth Whitleyovou. Elizabeth je nadaná umělkyně a mladý pár společně založí školu užitého umění. Mezi lidmi si získají oblibu svými fotografiemi vyvolávanými na kovu či keramice, a dokonce jsou pověřeni portrétovat i anglickou královnu Victorii.

iZdroj fotografie: KGGucwa / Creative Commons / CC BY-SA

Zrod filmu

Už v té době se Louis Le Prince zabývá vynálezem pohyblivých obrázků. Experimentuje s několika objektivy, které by zabíraly scénu z různých úhlů. Svou kameru s 16 čočkami si nechá dokonce patentovat, ale jeho výzkum pokračuje dál. Postupně se dopracuje až ke kameře s jedním objektivem, se kterou pořídí první záběr na světě. Natočí provoz na mostě v Leedsu a pár rodinných videí ze zahrady. Promítání však probíhá pouze v rodinném kruhu.

Záhadné zmizení

V roce 1890 plánuje Louis Le Prince veřejnou projekci na Manhattenu, kam se má se svou rodinou stěhovat za prací. V ruce drží patent na svou kameru s jedním objektivem, který si právě nechal potvrdit na francouzském úřadě. Zpátky do Anglie se má vracet s kamarády, kteří cestují z Paříže. Dne 16. září 1890 nastupuje do vlaku na stanici ve francouzském Dijonu, ale v Paříži už nevystoupí.

GoPro kamera, která přežila „pozření“ lávou. Celý proces natočila a záběr je volně dostupný ke zhlédnutí

Francouzská policie po vynálezci důkladně pátra i ve spolupráci s anglickým Scotland Yardem. Louise ani jeho zavazadla však nikdy nikdo nenajde. Dodnes není jasná příčina jeho zmizení. Některé teorie hovoří o sebevraždě kvůli finančním potížím. Toto tvrzení však bylo vyvráceno, protože se mu naopak vedlo velice dobře. Pravděpodobnější je teorie o konkurenčním vražedném spiknutí, které měl údajně zinscenovat sám Thomas A. Edison.

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články