Naléhavé: Kdo neudělá se svým routerem co nejdříve tuto věc, zaplatí poplatek ve výši 6 000 Kč

Věděli jste, že některé běžné spotřebiče mohou rušit Wi-Fi signál? Příště, až vám zase vypadne internet, se zkuste podívat do kuchyně. Možná za to může vaše mikrovlnka.

wi-fi signál i Zdroj fotografie: Encryptedruler / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Je jen málo domácností, které by neměly alespoň jeden router a Wi-Fi signál. Bezdrátové připojení k internetu využíváme na svých mobilních telefonech, tabletech či televizi. Běžně můžete mít na domácí Wi-Fi připojených hned několik zařízení najednou. Aby vaše Wi-Fi tolik zařízení utáhla a internet se vám nesekal, potřebujete silný a kvalitní signál. Věděli jste, že máte doma zároveň několik běžných spotřebičů, které mohou proudění signálu Wi-Fi rušit?

Silný Wi-Fi signál

Základem kvalitního připojení k internetu je výkonný a kvalitní router, který zaručí silný a rovnoměrný Wi-Fi signál. Stejně důležité však je i místo, kam svůj router umístíte. V každém bytě či domě je hned několik věcí, které mohou proudění Wi-Fi signálu rušit nebo zpomalovat. Mezi nejčastější překážky patří tlusté zdi nebo velké místnosti plné nábytku. Málo kdo ale ví, že nejvíce rušivých elementů je v kuchyni.

Kuchyňské rušičky signálu

Mezi největší rušičky signálu, které doma máme, patří mikrovlnná trouba. Samotná její kovová konstrukce velké množství Wi-Fi signálu pohlcuje nebo jej naopak odráží. Větší škodu však páchá ve chvíli, kdy je mikrovlnka v provozu. V tu chvíli vytváří silné elektromagnetické záření, které může působit na stejné frekvenci jako váš Wi-Fi signál. Tím může kvalitu signálu rušit a vaše připojení se může citelně zpomalit nebo úplně vypadnout.

iZdroj fotografie: JIP / Creative Commons / CC BY-SA

Dalším škodičem, kterého máme v kuchyni úplně všichni, je klasická trouba. Ať už se jedná o troubu elektrickou, plynovou či parní, všechny do jedné mohou ovlivnit Wi-Fi signál. Vliv klasické trouby je však znatelně menší než u mikrovlnky, protože nevyzařuje žádné záření. Jeho rušení tak spočívá výhradně v kovové konstrukci, která opět signály pohlcuje.

Wi-fi router

Máte pomalou Wi-Fi? Možná vám ji někdo krade, dá se to však snadno zjistit

Žádný router v kuchyni

Aby toho nebylo málo, vědci zjistili, že i obyčejná voda může mít negativní vliv na Wi-Fi signál. Voda, stejně jako kov, pohlcuje rádiové vlny na určitých frekvencích. Všechny tyhle rušičky však mají reálný dopad na provoz vaší Wi-Fi pouze v případě, že se váš router nachází přímo v kuchyni. Většina odborníků proto radí, abyste jej nikdy neumisťovali do kuchyně. Místo toho najděte místo nejlépe uprostřed vašeho bytu či domu, ze kterého zaručíte rovnoměrnou distribuci Wi-Fi signálu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články