Přišel vám tento e-mail? Hlavně ho neotevírejte, už po prvním kliknutí mizí peníze z účtu

Každý, komu do schránky přijde tento podvodný e-mail, může přijít o své osobní údaje i peníze. Na přiložený odkaz rozhodně neklikejte a e-mail rovnou smažte.

podvodný e-mail i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Podvodů v online prostoru stále neubývá. Naopak to vypadá, jako kdyby kyberzločinci přicházeli s novými druhy podvodů rychleji, než je kyberbezpečnostní agentury zvládají blokovat. Mezi stálice tak patří podvodný e-mail či SMS zpráva, které se vydávají za dopravní společnosti nebo finanční správu. Výjimkou však nejsou ani falešné telefonní hovory, kdy se podvodník vydává za pracovníka vaší banky. V poslední době jsou na vzestupu i falešné reklamy, které své oběti lákají na výhodné investice a rychlé výdělky. Všechny tyto podvody mají jen jeden jediný cíl – získat citlivé osobní data obětí a v krajním případě i přístup k jejich financím.

Podvodný e-mail z e-shopu

Podvody se nevyhýbají ani známým e-shopům. Oběti přijde do schránky podvodný e-mail, který se vydává za známý e-shop, jako je Alza nebo Temu. Podvodníci umí styl daného e-shopu napodobit velmi dobře, takže oběť v první chvíli vůbec netuší, že se jedná o podvod. Zde je velmi důležité, aby si každý všímal drobných podezřelých detailů, jako je podivný tvar emailové adresy či doba, kdy byl e-mail doručen. Podvodné e-maily často přicházejí ve velmi brzkých nebo naopak velmi pozdních nočních hodinách.

email tohoto operátora
iZdroj fotografie: Stock Catalog / Creative Commons / CC BY-SA

Podezřelé výhry

Cílem podvodníku je, aby se oběť přihlásila na stránky údajného e-shopu. Podvodný e-mail většinou obsahuje odkaz, který má oběť přesměrovat na stránku e-shopu. Daná webová stránka je samozřejmě taky falešná, ale většinou svůj zdroj imituje opravdu dokonale. Pokud oběť na takové stránce vyplní požadované údaje, doslova je tím předá podvodníkům, kteří se mohou následně nabourat oběti do účtů nebo ji okrást o peníze. Podvodné e-maily bývají většinou nevyžádané a podvodníci v nich jménem imitovaného e-shopu slibují zajímavé výhry. Pokud takový e-mail dorazí i do vaší schránky, radíme na něj nereagovat.

Varování: Tomuto e-shopu se vyhněte obloukem, hned při jeho návštěve zaplatíte 10 000 Kč, bez výjimky

Obezřetnost je na místě

Zatím bohužel neexistuje způsob, jak proti kyberpodvodníkům efektivně bojovat. Veškerá ochrana tak závisí na jednotlivých uživatelích, kteří podvodný e-mail či SMS zprávu obdrží. Nikdy byste neměli reagovat na nevyžádané zprávy a rohodně neklikejte na odkazy, pokud si nejste stoprocentně jistí, z jakého zdroje pochází. To samé platí i při vyplňování osobních údajů kdekoliv na internetu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články