Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Do Hradce opět přes Slovensko. První posilou je americký útočník Dmowski

Ryan Dmowski ještě v dresu týmu Notre Dame UMass Lowell. foto: ČTK

Dobrá zkušenost s hráči, kteří se v Evropě otrkají ve slovenské extralize a pak jdou za lepším do české, má v podání hradeckého Mountfieldu pokračování. Nově to vedení klubu potvrdilo oznámením první z posil pro příští sezonu. Stal se jí totiž sedmadvacetiletý americký útočník Ryan Dmowski, který v minulém extraligovém ročníku nastřílel přes třicet gólů v dresu Popradu.
  9:11

„Sledovali jsme ho v průběhu celé sezony a jsme přesvědčeni, že typologicky je to hráč, kterého již druhým rokem sháníme. Kromě důrazu v předbrankovém prostoru dokáže být i produktivní, což letos dokázal právě ve slovenské extralize,“ komentoval generální manažer hradeckého Mountfieldu Aleš Kmoníček první odtajněné jméno, jež má pomoci nahradit řadu těch, která hradeckou kabinu po minulé sezoně opustila.

Rodák z amerického pobřeží a města East Lyme ve státě Connecticut strávil až do loňské sezony svou kariéru kompletně v zámoří. Přes mládežnické americké soutěže, univerzitní program, ECHL i AHL se vydal na zkušenou na starý kontinent.

Vybral si nabídku ze slovenské nejvyšší soutěže a v barvách Popradu prožil bodově nejlepší sezonu své dosavadní kariéry. V padesáti zápasech tamní extraligy nasbíral úctyhodných 61 bodů za 34 gólů a 27 asistencí.

Dmowski se tak od září pokusí navázat na své předchůdce, které si Hradec v nedávné minulosti ze slovenské extraligy přivedl.

Z kádru pro minulou sezonu to platilo o obránci McCormackovi, jenž do Hradce zamířil před třemi lety z Michalovců. Ze stejného klubu přišel ve stejný čas i útočník Christophe Lalancette, společně s nimi pak hradecký tým posílil i finský brankář Henri Kiviaho.

Slovenskou minulost před příchodem do Hradce měli i další hráči, kteří v Hradci skončili už dříve, patřil mezi ně například ruský útočník Nikita Ščerbak, jehož ale z Česka vyhnala válka na Ukrajině.

Autor: