Poněkud drsnější bezpečnostní kamera. Vetřelce odradí střelbou

Poněkud drsnější bezpečnostní kamera. Vetřelce odradí střelbou
Fotografie: PaintCam Eve
  • Kamera pomocí umělé inteligence rozpoznává obličeje
  • Pokud se objeví nežádoucí osoba, je o tom spraven majitel
  • Ten pak má možnost svůj majetek aktivně bránit

Mnoho bezpečnostních kamer určených pro domácnost nebo malé firmy se chlubí tím, že neslouží pouze k pasivnímu monitorování prostoru, ale dává vám šanci aktivně zasáhnout, pokud se zde bude dít něco nekalého. Obvykle máte možnost obousměrné komunikace pomocí hlasitého reproduktoru, některé modely umožňují na dálku aktivovat hlasitou sirénu.

Jeden slovinský startup si myslí, že je to málo a na Kickstarteru vybírá peníze na rozjezd projektu bezpečnostní kamery s umělou inteligencí a ochranným systémem. Díky technologii počítačového vidění, která funguje i v noci, dokáže kamera rozpoznat jednotlivé obličeje a dokonce i zvířata. Uživatelé mohou pomocí aplikace označit hosty jako přátele nebo nepřátele.

Takovou funkcionalitu nabídne řada kamer, ale teď to začne být opravdu zajímavé: pokud se na záběrech objeví vetřelec, dostanete notifikaci a kamera se zeptá, jestli by měla zahájit střelbu. Ano slyšíte dobře. Vetřelec nejdříve dostane šanci zanechat svého jednání, z reproduktoru se ozve: „Jste identifikován jako neoprávněná osoba. Máte pět sekund na opuštění pozemku!“ a pokud se protivník nezalekne, Eva na něj vystřelí paintballové kuličky nebo slzný plyn. Jako by to nestačilo, kamera každý okamžik zaznamená a záznam uloží do cloudu. Barvou označený člověk by měl být navíc snadno dohledatelný pro policii.

Cena a další podrobnosti ještě nebyly zveřejněny, kampaň oficiálně startuje 23. dubna, kdy se dozvíme více. Stejně tak bude zajímavé sledovat, jak bude rozhodovat justice v případě, že takto někomu způsobíte na dálku zranění.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze