Pacienti z bývalého východního bloku bojují se stejnými nemocemi, lékařům však chybí pravomoci

Publikuje: Nikola Macáková — 15. 04. 2024
Zdroj: Mgr. Vojtěch Šprdlík
Úvodní stránka » Pacienti z bývalého východního bloku bojují se stejnými nemocemi, lékařům však chybí pravomoci

Praktici potřebují více legislativních pravomocí pro efektivní léčbu chronických nemocí u pacientů z bývalého východního bloku.

Lékaři v České republice, Polsku a také na Slovensku si jsou jednotní v názoru, že potřebují větší pravomoci pro léčbu chronických onemocnění jako jsou selhání srdce, ledvin nebo diabetes. Na konferenci v Praze diskutovali o tom, jak čelit vysokým počtům pacientů s těmito nemocemi, které jsou v postkomunistických zemích výrazně vyšší než v západních státech. O této problematice informoval náš zdravotnický magazín Mgr. Vojtěch Šprdlík z MaVe PR.

Zástupci lékařů zdůraznili potřebu větších investicí do prevence a včasného záchytu nemocí. Podle nich by posílení pravomocí mělo jít ruku v ruce s možností předepisovat moderní léky, které by mohly zabránit dalšímu rozvoji těchto nemocí.

S chronickým selháním ledvin, srdce nebo s diabetem 2. typu se v Česku potýkají statisíce lidí. Celosvětově je takto nemocných přes miliardu a asi 20 milionů osob na tyto choroby zemře. Česká republika, Polsko a Slovensko i 30 let po pádu železné opony stále bojují s vysokým výskytem kardiovaskulárních a metabolických onemocnění,“ prohlásil předseda Sdružení praktických lékařů (SPL) MUDr. Petr Šonka.

I když se podle něj situace pomalu zlepšuje, stále se nedaří dohnat země na západ od nás. Jak se experti z Česka, Polska a Slovenska shodli, situaci by pomohlo posílení role praktiků, především aby mohli včas zachytit rizikové pacienty, kteří k jedné z chorob směřují. Nutné je podle nich také péči lépe koordinovat – praktici by v tomto ohledu měli fungovat jako „manažeři“ péče o pacienty.

Pracujeme intenzivně na změně náplně preventivních prohlídek, abychom uměli tato onemocnění dříve zachytit. Jen to ale nestačí. S lidmi, kteří jsou v riziku, musíme být schopni něco dělat, a k tomu nám chybějí kompetence. Především možnost předepisovat moderní léky, které by rozvoji nemocí zabránily. Stejný problém řeší kolegové na Slovensku a donedávna i v Polsku, kde už ale praktici mohou předepisovat veškeré moderní léky bez omezení,“ zmínil na jednání MUDr. Šonka.

Zpočátku je totiž možné vzniku nemoci zabránit – když například pacient spolupracuje a změní dosavadní nezdravý životní styl. Nebo nemoc o několik let oddálit tím, že se zavčas nasadí léky, které ji zkrotí.

Dnes už máme prostředky, jak sledovat, zda u rizikového jedince nedochází k selhání ledvin, k rozvoji cukrovky nebo srdečnímu kolapsu,“ dodal MUDr. Šonka. Polští, slovenští a čeští praktici se podle něj nachází v přibližně stejné situaci.

Po téměř 60 letech sovětského modelu poskytování zdravotní péče je třeba dát všeobecným lékařům co nejvíce kompetencí k tomu, aby mohli poskytovat péči, která bude komplexní. Na tomto poli s českými a polskými kolegy sdílíme společnou minulost a dědictví v podobě vysokého počtu pacientů s chronickým selháním ledvin, srdce nebo s diabetem. Řešení v jednotlivých zemích se ale mírně liší, proto se navzájem stále inspirujeme a intenzivně si předáváme zkušenosti,“ vysvětlil MUDr. Peter Lipovský, viceprezident Slovenské spoľočnosti všeobecného praktického lekárstva.

Polští praktičtí lékaři například v reakci na vlnu nových pacientů již druhým rokem zavádí tzv. koordinovanou péči, kdy má praktik větší pravomoci v oblasti diabetologie, kardiologie, endokrinologie, pneumologie a nefrologie. „Dobře zavedená koordinovaná péče představuje velmi dobrý model pro fungování primární péče. S rostoucím počtem pacientů trpících cukrovkou, hypertenzí nebo jinými civilizačními chorobami jsou taková řešení stále důležitější. Stárnoucí společnosti nebudeme moci poskytovat péči pouze s využitím ambulantních specialistů,“ řekl Dr. Aleksander Biesiada z Polské společnosti rodinného lékařství.

Podle prof. MUDr. Michala Vrablíka, Ph.D., předsedy České asociace preventivní kardiologie, často jedno z civilizačních onemocnění provází, podmiňuje a zhoršuje druhé. „Až 60 % lidí se srdečním selháním trpí zároveň selháním ledvin. Přibližně 37 % pacientů s diabetem má chronické onemocnění ledvin a 44 % osob se selháním srdce má zároveň cukrovku 2. typu. Všechno má navíc stejného jmenovatele – věk, obezitu, vysoký tlak a aterosklerotické onemocnění tepen. Tito pacienti také mívají vysoký cholesterol nebo depresi,“ popisuje prof. Vrablík. Jak dále uvádí, na vině je špatná zdravotní gramotnost a často i postoj zakořeněný z minulých dob – „o mé zdraví se stará lékař, ne já“. „V Česku se pořád hodně kouří, jsme 2. až 3. v Evropě v konzumaci alkoholu, málo se hýbeme a nejíme dost ovoce a zeleniny. Celkem 66 % Čechů trpí nadváhou a obezitou. Máme tady 2,5 milionu lidí s vysokým tlakem, 1,2 milionu osob s cukrovkou a 85 % dospělé populace s dyslipidemií,“ pokračuje prof. Vrablík a připomíná, že výhled do budoucna není o nic růžovější – 33 % dětí má nadváhu a obezitu a u značné části adolescentů je stále populární kouření.

Použité zdroje: Sdružení praktických lékařůČeská asociace preventivní kardiologiePolská společnost rodinného lékařství, Slovenská společnost všeobecného praktického lékařství,
(Redakční informace a zdroje) *
Text: Mgr. Vojtěch Šprdlík / MaVe PR & redakce, N. Macáková

Upozorňujeme, že informace, publikované články, rady a doporučení prezentované na webové stránce www.zdravizivot.cz neslouží jako náhrada za individuální lékařskou péči poskytovanou lékařem! Tyto informace nelze považovat za lékařskou konzultaci nebo doporučení pro konkrétního pacienta či pacienty. Informace zveřejněné na této stránce neslouží k nahrazování individuální léčby a jsou pouze obecnými informacemi na dané téma.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo ZŽ

O nás

Jsme internetový online magazín, který je zaměřen na zdraví, zdravotnictví, medicínu, vitalitu, harmonii, život a zdravý životní styl. Na webu nechybí ani známá onemocnění či babské rady a receptury. Naším partnerským projektem jsou UdálostiExtra.cz.

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu