Nový věkový limit pro používání WhatsAppu čelí kritice. Meta snížila věk pro užívání

Gigant sociálních médií Meta snížil minimální věkovou hranici pro používání aplikace WhatsApp v Evropě z 16 na 13 let, což vyvolalo kritiku od zastánců práv dětí.

Nové věkové omezení této aplikace vstoupilo v EU v platnost. Od Února funguje WhatsApp pro děti od 13 let i ve Spojeném království.

Nižší věkový limit vyvolal kritiku od zastánců práv dětí ve Velké Británii. Ve vyjádření uvedla skupina Smartphone Free Childhood, že WhatsApp by měl odvolat nový věkový limit. „WhatsApp dává akcionářské zisky na první místo a bezpečnost dětí na druhé,“ uvedla Daisy Greenwellová, spoluzakladatelka skupiny.

Meta pod palbou kritiky

Meta byla v minulosti ostře kritizována za své snahy o snížení věkových omezení napříč platformami ve Spojených státech. Loni společnost uvedla, že plánuje snížit minimální věk pro svou svou virtuální realitu z 13 na 10 let, navzdory tlaku amerických zákonodárců, aby nepropagovala takové služby mladším uživatelům.

Někdy Zuckerberg přímo přehlasoval některé ze svých nejvyšších manažerů, kteří prosazovali větší ochranu mladistvých, podle interních komunikací zveřejněných jako součást trvajícího soudního sporu proti společnosti.

V tiskové zprávě, která nesouvisela se změnou věkové politiky WhatsAppu v Evropě, společnost Meta uvedla, že testuje funkce na ochranu mladých lidí před sexuálním nebezpečím a zneužívání intimních obrázků. Doufá, že nové funkce znesnadní možnost potenciálním podvodníkům a zločincům najít na sítích mladé lidi a komunikovat s nimi.

Zdroj: CNN