Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Opravdu to sníš celé?“ Club Zero je roztěkanou satirou o stravovacích trendech a radikalizaci mládeže

Klub Nula. Foto: Festival v Cannes
Klub Nula. Foto: Festival v Cannes

Do českých kin vstoupil film Club Zero, osmý snímek rakouské režisérky a scenáristky Jessicy Hausner. Nová učitelka v něm přichází do prestižní internátní školy, aby studentům ukázala nejnovější stravovací trendy. A jen sousto tu dělí urputné přesvědčení od fanatismu, ač režisérčino pojetí je leckdy poněkud sporné.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Opravdu to sníš celé?“ ptá se jedna z hlavních postav snímku, zatímco studentka na protější straně stolu zoufale kouká na hrstku opečených brambor. Zmíněná scéna ve filmu Club Zero je v lecčems směšná, přesto se u podobné věty během svého dospívání zachvěl leckdo z nás. Club Zero se vysmívá zejména generačnímu aktivismu a konzumní společnosti, zůstává ale ve své kritice současné společnosti tezovitý a vágní.

Ideologie, víra a fanatismus

Pubertu doprovází mnoho vnitřních nejistot nejenom ohledně vlastního těla. Může jít i o postavení v rámci kolektivu, hodnotové nastavení, rodinné zázemí, ale i vyhlídky do budoucna.

S notnou dávkou generalizace se na nejistoty současných adolescentů nabalují další neskousnutelné výzvy včetně konzumerismu a související klimatické krize. Ta už teď plošně ovlivňuje duševní zdraví mladé generace, zejména té ze zemí globálního Jihu, který bude v následujících desetiletích nejvýrazněji pociťovat dopady stávajících krizí.

Satira Club Zero, která se minulý rok utkala na festivalu v Cannes o Zlatou palmu, se odehrává v prostředí prestižní internátní školy. Sleduje zmíněný přechodový a křehký okamžik v životech studentů a studentek docházejících na hodiny „všímavého jedení“ pod vedením mysteriózní slečny Novak (Mia Wasikowska).

Ragna (Florence Baker), Fred (Luke Barker), Elsa (Ksenia Devriendt), Ben (Samuel D Anderson), Helen (Gwen Currant) a zbytek skupiny se účastní semináře z odlišných popudů, ať už jde o boj s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Jídlo a gastronomie

Výživa

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější