Izraelská protivzdušná obrana zneškodnila íránské střely mimo atmosféru Země ve výšce 100 km. Bylo to poprvé v historii


V neděli po raketovém útoku Íránu Izrael úspěšně zachytil jednu z raket ve fázi jejího letu v exoatmosféře, tedy mimo zemskou atmosféru, která končí ve výšce zhruba 100 kilometrů nad mořem u takzvané Kármánovy linie, píše web BulgarianMilitary.

To je považováno za technologicky náročný manévr, neboť zachycení rakety v takto vysoké výšce vyžaduje extrémně přesné sledovací systémy a rychlou reakci obranných mechanismů. Exoatmosférické zachycení je klíčovou součástí moderních protiraketových obranných systémů, které mají za úkol chránit zemi před mezikontinentálními balistickými raketami.

Exoatmosférické zachycení zahrnuje složitý proces detekce, sledování a zásahu rakety mimo atmosféru Země. Izraelský systém Arrow 3 a americký systém SM-3 jsou klíčovými hráči v této oblasti, schopnými účinně reagovat na takové hrozby.

Tato událost byla pozoruhodná, protože většina exoatmosférických zachycení je dosud teoretických nebo omezených na cvičení. Exoatmosférické zachycení íránské rakety je první taková událost v reálném konfliktu.

Zdroj: BulgarianMilitary; X